Goede kampeervoornemens (3): duurzaamheid 2.0

3 minuten leestijd
De kampeersector is al meer dan honderd jaar lang trendsetter in hergebruik, duurzaamheid en upcycling. Ook de toekomst van het kamperen ziet er high tech en duurzaam uit, dankzij een tent met ingebouwde zonnepanelen en een plooibare windmolen.
actua
  • Kamperen

Vlas uit Vlaanderen werd in de 19e eeuw gebruikt om er tenten voor het Noordelijke Leger in de Amerikaanse Burgeroorlog van te maken. Later werd het vlas gebruikt om jeansbroeken te produceren. Nu wordt jeans op zijn beurt gebruikt als gerecycleerd tentmateriaal. Nog een voorbeeld: in de jaren vijftig en zestig kregen tramstellen van de kusttram vaak een tweede leven als vakantiewoning op campings aan de Kust.

De kampeersector is al meer dan honderd jaar lang trendsetter in hergebruik, duurzaamheid, upcycling… Vandaag gebruiken we lampen op zonne-energie, buitendouches die opwarmen dankzij het zonlicht en ga zo maar door, het internet staat er vol van.

We zochten uit welke drie baanbrekende uitvindingen de kampeersector binnenkort ingrijpend zullen veranderen.

  1. Tent met zonnepanelen

Er zijn al aardig wat zonnepanelen op de markt voor de kampeerder. Je vindt er ook die je op het dak van de camper kan monteren en aansluiten op een accu. Best aardig allemaal. Het Amerikaanse bedrijf Solar Fabric werkt aan de eerste tent met ingebouwde zonnepanelen. Lijkt vergezocht, maar niet voor dit bedrijf dat al nadenkt over zonnepanelen verwerkt in kledij. De tent met zonnepanelen wordt te koop aangeboden door Amazon, maar we raden aan nog even met de aankoop te wachten. Er kunnen nog kinderziektes optreden. Het Amerikaanse leger zou alvast enorm geïnteresseerd zijn. Dankzij de integratie van zonnepanelen zou je je GSM, leeslampje, koelkast… kunnen opladen aan je tent. Superhandig!

  1. De elektrische camper

Trend in kampeerland zijn de workations op de camping. Met de laptop op de camping dus. De ID BUZZ Camper haakt helemaal in op deze trend. Deze elektrische camper van Volkswagen wordt gepromoot als een mobiel huis met een flexibel interieur. De actieradius is 200 tot 300 kilometer. De wagen zit vol high tech snufjes, zoals ledkoplampen. Ze draaien met de bocht mee en verwittigen wandelaars en fietsers met subtiele lichtsignalen. Early adopters reppen zich nu al naar de dichtstbijzijnde VW-dealer. De wagen komt begin 2022 op de markt.

Eerder schreven we al over de camper van de toekomst die Nederlandse studenten ontwikkelden en die  volledig op zonne-energie rijdt.

  1. De plooibare windmolen

De Deense start-up KiteX ontwikkelde zopas de Wind Catcher, een zelf in elkaar te flansen windmolen. Volgens Christoffer Sigshøj van KiteX is de molen in amper een kwartiertje op te bouwen. De rotorbladen zijn van carbon. De andere delen zijn van gerecycleerd plastic en komen uit de 3D-printer. Eenmaal opgebouwd is de Wind Catcher zes meter hoog. De rotor kan 360° draaien voor een optimale windvangst. De windsnelheid mag tussen de 4 km/u en 20 km/u bedragen, anders gesteld tussen 1 en 4 Beaufort. De stroom wordt opgeslagen in een accu. Desgewenst kan je er nog een tweede accu aankoppelen.

Eén minpuntje: het ruisen van de rotor is net als bij een gewone grote windmolen hoorbaar. Volgens Christoffer tot zo’n 20 meter in de omgeving. Je gebruikt het dus best enkel als je ergens ver van alles en iedereen bent.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer