Het Land van Bastogne: groene valleien en wereldberoemd erfgoed

2 minuten leestijd
Eindeloze wandel- en mountainbikeroutes, lekkere streekproducten, zoals geflambeerd bier, en een oorlogsgeschiedenis om stil van te worden: in het land van Bastenaken komt ieder aan z'n trekken.
reportage
  • Kamperen

Het Bastogne War Museum op de Mardassonheuvel is één van de bekendste musea van ons land. Misschien niet zozeer bij Belgen, wel bij Amerikanen die hier de heldendaden van de 101st Airborne divisie komen herdenken. In december 1944 was deze eenheid onder generaal McAuliffe volledig omsingeld door SS-troepen. Ze weigerden zich over te geven en hielden stand. De Slag om de Ardennen wordt in Bastenaken, Bastogne in het Frans, op veel plaatsen herdacht. Bovenop de Mardassonheuvel staat het stervormige Mémoriaal. Verder vind je er nog het 101st Airborne Museum en de Bastenaken Barracks. In Recogne is een Duitse begraafplaats waar 7000 soldaten begraven liggen.

Walhalla voor wandelaars

Oorlogstoerisme is dus alomtegenwoordig in Bastenaken. Toch kan je er nog veel meer beleven. Vanuit het lieflijke Saint-Ode verkennen vijf lussen het volledige natuurpark van de Twee Ourthes, samen goed voor 105 kilometer wandelplezier. Elke lus is tussen 17 en 27 kilometer lang en wordt bewegwijzerd met geel en wit.

Voor mountainbikers is de streek een echt paradijs. Vanuit Bastenaken zijn verschillende routes bewegwijzerd. Wie met een elektrische fiets of gewone fiets de streek aandoet, raden we zeker de RAVeL vanuit Bastenaken naar Gouvy aan (21 km). De voormalige spoorlijn trekt door een prachtige groene vallei.

Geflambeerd bier

Bastenaken bevindt zich in het hart van de Ardennen. Wie meer wil weten over hoe mensen hier in de 19e eeuw leefden of welke volksverhalen de ronde deden, moet beslist Piconrue – Museum van de Grote Ardennen bezoeken.

In de Ardennen houden ze van streekproducenten. In de gezellige brasserie Lamborelle kan je lekker grill eten, maar vooral meer dan 100 bieren degusteren. Het meest speciale moet er wel het geflambeerde bier zijn. In de bizonboerderij van Recogne kan je slapen, maar dus ook uitgebreid gaan eten. Bizonvlees staat bekend als kwaliteitsvlees en is rijk aan proteïnen en vitaminen.

Kampeermogelijkheden

Voor de overnachting zoeken we het een kwartiertje verderop in het plaatsje Tenneville. Camping Pont de Berguème heeft alles wat een camping moet hebben. De ligging langs de Ourthe is perfect. De camping wordt omringd door het groen. Je kan er een barbecuebox huren om er een onvergetelijke avond aan het water van te maken. Er is een speelplein en de bar beschikt over een ruim zonneterras.

 

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer