Hippe caravan voor een startersbudget

4 minuten leestijd

Grote man, zacht geprijsde caravan en toch een fijne match: het kan. Ik trok met de Apero-caravan van Fendt naar de Pilsensee bij München. En kan nu volmondig bevestigen: ja, als eerste hoofdstuk in je caravancarrière is deze Fendt een heerlijk aperitief!

actua
  • Kamperen met de caravan

In 2023 lanceerde Fendt een volledig nieuwe instapreeks: de Apero. Die is stijlvol en modern aan de buitenkant, verrassend compleet aan de binnenkant én draagt een scherp prijskaartje: met die formule wil de Duitse caravanbouwer scoren bij een jong publiek. Of dat lukt? Om dat te weten te komen, wil ik deze hippe vogel graag een paar dagen testen.

Op naar Beieren

Al meer dan 50 jaar bouwt Fendt caravans vanuit Beieren, Duitsland. Als ik de poort van de fabriek in Mertingen binnenrij, is het niet de gigantische omvang het complex die een indruk nalaat, wel de eerste aanblik van de gloednieuwe Apero. Die staat te blinken in de zon. Ik vind de meeste caravans niet echt sexy. Je kan maar zoveel doen met een doos op wielen die vooral wooncomfort moet bieden… Maar de Apero is een knap plaatje. De voor- en achterkant kregen de luxueuze styling van de duurdere Diamant-reeks. Grote ramen, herkenbaar lijnwerk op de zijwanden, handgrepen in chroom en automotive-inspired verlichting. Deze caravan ziet er naadloos afgewerkt uit en past bij elke knap gestylede auto die tegenwoordig van de band rolt.

Opgezet in drie tellen

Tijd om te vertrekken. Aankoppelen doe je met een stabilisatorkoppeling van Al-Ko en op het neuswiel vind je een handige kogeldrukmeter. Eenmaal onderweg voelt de combinatie stabiel en veilig. De Apero is voorzien van zelfstellende AAA remmen van Al-Ko: zo kan je ook na jaren gebruik met een gerust hart vertrouwen op de volledige remkracht. Knap!

Eenmaal op de camping gaat het opstellen vlot. De vergrendelbare disselbak is eenvoudig te openen en netjes afgewerkt met een aluminium bodemplaat. Je vindt er standaard een vuilwatertank op wieltjes en wielkeggen, en er is zelfs ruimte voor een reservewiel. De steunen uitdraaien is een fluitje van een cent door de verlengde spindels en uitsparingen aan vier kanten van de caravan.

Licht in overvloed

Smaken verschillen, zeker qua interieur. De Apero presenteert Scandinavische looks in wat Fendt een ‘Norfolk’-interieur noemt. Strak en modern is het zeker, maar de lichtgroene gordijntjes van het Spring bekledingspakket zijn voor mij even wennen... Gelukkig kan je ook de Sunset variant kiezen, met zonnebloemgele gordijntjes en grijsblauwe bekleding.

Wat je ook kiest, één ding is zeker: de lichtinval in deze caravan is subliem. Het grote raam aan de zithoek doet veel, net als de twee dakramen. Ook voel je meteen dat er over elk interieurelement grondig is nagedacht: van de brede deur met lage instap tot de kleinste drukknopjes, attente leeslampjes en USB-oplaadpoorten. Als bovengemiddelde grote kerel heb ik zelfs na meerdere dagen in de caravan geen ongemakken ervaren: nergens heb je beenruimte te weinig of stoot je tegen kastjes. Die zijn er nochtans in overvloed: kasten boven de zithoek, keuken, slaapkamer, badkamer en een grote hangkast in de gang.

Met vier in bed

In de Apero 495 SG leg je tot 4 personen te slapen. De twee aparte bedden achteraan vorm je met een uitschuifbaar tussenstuk om tot een groot bed. Ook de zithoek vorm je in een wip om tot een bed. Het comfort in het slaapcompartiment is zalig, niet alleen door de matrassen met binnenvering en lattenbodems, maar vooral door de fijn uitgedachte details. Je vindt onder meer een scheidingswand voor privacy, een goede mix van open en gesloten kastjes en plankjes, handige LED-leeslampjes, 230 V stopcontact en 2 USB-poorten.

Onder de bedden zit opslagruimte die kan je bereiken door de bedden omhoog te scharnieren. De grootste ruimte, onder het linker bed, kan je ook bereiken via een luik aan de buitenkant van de caravan. De ventilatie is daar netjes rond dat luik gewerkt, voor maximale inschuifruimte. Handig!

Basic badkamer

De badkamer is netjes uitgewerkt, maar ietwat krap. Al verwacht je natuurlijk niet veel meer van een middelgrote caravan… Je vindt er een Thetford cassettetoilet met elektrische spoeling en een vol-indicator, net als een wastafel, heel wat kastjes en een grote spiegel. De hele badkamer is knap verlicht. Douchen kan niet in deze Fendt.

Voor aperitief-lovers

De keuken is compact, maar handig in gebruik. Het 3-pits gasvuur en de spoelbak hebben een glazen afdekplaat, waardoor je werkruimte wint. Naast het raampje vind je een indicator van je verswaterniveau en 2 stopcontacten.

De grote absorptiekoelkast is ook het vermelden waard. Die kan zowel op 12V (achter je auto), op netstroom als op gas werken, maar verbaast vooral door een vernuftig openingsmechanisme. Je kan ze zowel aan de rechter- als aan de linkerkant openen. Perfect als je buiten zit en snel een koel drankje wil nemen, zonder naar binnen te moeten…

Deze Apero heeft z’n naam niet gestolen!

 

Wat vinden we ervan?

De Apero 495 SG is precies wat de naam doet vermoeden: toegankelijk, zowel in prijs als gebruik, en met alle nodige voorzieningen voor een korte kampeervakantie. Hij zit niet vol hoogtechnologische snufjes en mist wat ruimte voor grotere families. Maar: zoek je strak, modern en hyperfunctioneel? Dan heb je jouw perfecte caravan gevonden.

 

Deze caravantest werd mogelijk gemaakt dankzij Roadventure en Fendt Caravan. Meer info over de modellen en verdelers vind je op fendt-caravan.com

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer