Kampeerservies van bamboe en melamine schadelijk voor de gezondheid

2 minuten leestijd
De EU laat servies gemaakt van een mix van bamboe en melamine uit de rekken. Bij opwarming kan het schadelijk zijn voor de gezondheid.
actua
  • Kamperen

Bamboeservies is populair bij kampeerders. Het is licht, stevig en breekt niet meteen wanneer nonkel Jos zijn petanquebal weer eens verkeerd mikt. Maar nu blijkt dat borden, kommen en mokken die gemaakt zijn van een mix van bamboe en melamine schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Bij verhitting boven 70 graden geeft melamine namelijk formaldehyde af, een stof die maagklachten kan veroorzaken. De EU laat het servies nu uit de handel nemen.

Wie zulke spullen in huis heeft, kan die mits de nodige voorzichtigheid blijven gebruiken. “Het is heel belangrijk dat je de gebruiksinstructies van de fabrikant goed opvolgt”, zegt Hélène Bonte van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen in De Standaard. “We raden dus af om ze te verwarmen boven de 70 graden Celsius in de microgolf of in de vaatwassen of ze in contact te laten komen met heel warme dranken of voedsel. Bij voorkeur was je ze met de hand of plaats je ze in het bovenste deel van de vaatwasser.”

Let wel: het gaat enkel over servies gemaakt van een mix tussen bamboe en melamine. Spullen die volledig uit bamboe gemaakt zijn, bijvoorbeeld drinkrietjes, vormen geen enkel gevaar. Het verschil is gemakkelijk te herkennen: 100 procent bamboeservies heeft een houtachtige structuur, terwijl een mengeling eerder plastic lijkt.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer