Kamperen? Dat kan je leren!

2 minuten leestijd
Met haar Op Wandel Academy wil outdoorondernemer Dorien Draps een binnengeneratie veranderen in een buitengeneratie. Onder meer met tips om te kamperen in de natuur.
actua
  • Kamperen

Toen Dorien begon te hiken, merkte ze dat er heel weinig kennis op een toegankelijke manier beschikbaar was. “Als kind had ik nooit meerdaagse trektochten gemaakt, dus het was allemaal nieuw”, zegt ze. “Terwijl er wel wat bij komt kijken: je bent onderweg met je hele hebben en houden op je rug, blootgesteld aan de weerelementen. Dat zijn dingen die we niet meer gewend zijn, omdat we zo vaak binnen zitten.” Dorien wil daar verandering in brengen. Ze wil zoveel mogelijk mensen laten kennismaken met de buitenwereld. Onder de noemer Op Wandel Academy verzamelde ze daarom de nodige experts. Van een bushcrafter en een berggids tot een orthopedisch schoenmaker en een weerman, allen delen ze hun kennis in laagdrempelige online videocursussen met beginnende hikers.

Dat is ook interessant voor wie graag onder een tentzeil slaapt. Voor kampeerders die zich tot dusver beperkten tot campings, maar die tuk zijn op een nacht in de ongetemde natuur. Of voor GR-stappers die weleens een tent willen meenemen als compagnon. In start-to-hike richt een module zich specifiek op kamperen. Solohiker Lennart Schoors, die de ultieme vrijheid ervaart in een tent, legt het verschil uit tussen kamperen en bivakkeren, vertelt hoe je begint met wildkamperen en hoe je de ideale kampeerplek vindt. Hij geeft ook tips om een koude nacht in de tent door te komen. “Het hele praktische plaatje van kamperen in de wilde natuur komt aan bod”, aldus Dorien.

Een andere module gaat dieper in op materiaal. “Lesgever Wouter Vorsters presenteert zijn inpaklijst en legt uit waarom hij voor elk item kiest. Hij verklaart ook termen als de R-waarde van een matje.” Daarnaast laten nog twee andere lesgevers in hun rugzak piepen - een wandelaar die ultralicht op pad gaat en Dorien zelf. “Omdat ik als vrouw andere noden heb en als beginnende hiker vaker kies voor comfort.”

De modules zijn apart te koop of als start-to-hike-pakket via Op Wandel Academy.

Doriens tips voor beginnende kampeerders

  1. “Neem oordoppen mee. Als je nooit eerder een trektocht maakte, dan ben je niet gewend aan alle natuurgeluiden. Oordoppen kalmeren je dan.”
     
  2. “Trek altijd de stormtouwen van je tent aan. Wees niet te lui om het niet te doen, want ‘s nachts kan het opeens beginnen te waaien en dan slaap je niet.”
     
  3. “Let op de afmetingen van je tent. Tenten vallen redelijk klein uit. Als ik alleen op pad trek, verkies ik daarom een tweepersoonstent. En met z’n tweeën eentje voor drie personen.”

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer