Kamperen in de Provence van België

2 minuten leestijd
De Gaume geniet van een microklimaat en wordt soms ook wel de Provence van België genoemd. Wie trekt er mee op zoek naar Avonturen op bosrijke heuvels?
reportage
  • Kamperen

Virton is de meest zuidelijke stad van België en de hoofdplaats van de Gaume. Dit is de streek van de lieflijke dorpjes in de vallei van de Semois, van de prachtige uitzichten hoog boven de rivier, van lekker eten en van verhalen over boselfen. De hele regio is erkend als natuurpark. Langs de oevers van de Semois kan je genieten van zalig nietsdoen, dolce far niente. Sportievelingen trekken de wandelschoenen aan en trekken de bossen in. De streek geniet van een microklimaat en wordt soms ook wel de Provence van België genoemd.

Dromenpaden

De langeafstandswandeling Transgaumaise (140 km) start in Virton en slingert over rotsen, heuvels en beken naar de citadel van Montmédy in Frankrijk. Wie met het gezin op pad is in de streek raden we het Feeënpad in Croix-Rouge aan of één van de Dromenpaden in Virton, Herbeumont of Montmédy. De GPX van verschillende niet-bewegwijzerde wandelingen in de Gaume vind je op www.visitgaume.be.

Fietsers hebben het niet altijd zo gemakkelijk in deze heuvelrijke streek. De route ‘In het spoor van de Romeinen’ leidt 37 kilometer lang door de bossen en valleien op zoek naar Romeins erfgoed.

Streek van lekkernijen

De Abdij van Orval gaat al terug tot 1132. De ruïne van deze middeleeuwse cisterciënzerabdij is nog steeds te bezoeken. De nieuwe, ondertussen toch ook al honderd jaar oude, indrukwekkende abdij is ernaast opgetrokken. Hier kan je het Museum van het Trappistenbier of een museum over het kloosterleven bezoeken. Je kan er de Orval degusteren of van de gelijknamige kaas proeven. In het natuurgebied Les Prés d’Orval naast het abdijdomein kan je een mooie bewegwijzerde wandeling van 5,6 km maken.

In de provincie Luxemburg zit je altijd goed in een restaurant met het label ‘Bistrot de terroir’. La Forgerie in het piepkleine dorpje Sainte-Cécile is zo’n hemels adresje waar ze heerlijke streekgerechten serveren in een aangenaam kader.

Kampeermogelijkheden

Een mooi logeeradres is Camping de Chênefleur in Tintigny. Je wordt er rondom omringd door het groen en achter de camping stroomt de Semois voorbij. Er worden ook luxecaravans, bungalows of ingerichte tenten verhuurd. In de zomer is er een verwarmd openluchtzwembad en een gezellige bar met terras.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer