Airbnb voor kampeerders

‘Nog nooit van gehoord’, klinkt het bij de leden van vijf Pasar-kampeerclubs, nochtans ervaren kampeerders. Een kamer, appartement of huis huren via de online marktplaats Airbnb is na tien jaar een stevig ingeburgerd concept. Enkele jonge ondernemers bieden een zelfde service aan voor kampeerders. Wie een plukje tuin over heeft, mag zich aanmelden als host.

Tekst Marijn Follebout

De zoektocht naar een unieke kampeerlocatie, dagenlang het internet afschuimen naar net die ene idyllische bestemming, is voorgoed verleden tijd. Dankzij deelplatformen als Campspace, Gocampr, Gamping en 1nitetent sta je in een paar muisklikken in de tuin bij iemand thuis – desgewenst tussen wijngaarden of … alpaca’s.

Het algemene principe is hetzelfde als bij Airbnb. Word lid, klik op een host en vraag of de door jou gekozen datum nog beschikbaar is. Pas na een positief antwoord moet je betalen via de site. Aan de hand van de reviews per locatie kan je je een beeld vormen van wat je mag verwachten.

De pionier van het tuinkamperen

De oudste is Gamping.com, er bestaat ook een app van. De naam komt van een samentrekking van ‘garden’ en ‘camping’. Engelse termen, ook al gaat het om een Frans initiatief. Sinds 2014 bouwen ze aan een eigen community van kampeerders en hosts. In 2017 boden ze 8.000 locaties aan in 42 landen. Eind 2019 stond de teller op meer dan 10.000 locaties in 67 landen. De nadruk ligt wel op Franse bestemmingen. De locaties zijn over het algemeen zeer budgetvriendelijk en daarom ook eerder basic.

Het Nederlandse Campspace.com en het Vlaamse Gocampr.com kunnen ons meer bekoren. Waar Campspace op het kamperen focust, staat bij Gocampr de reiservaring centraal. Beide hebben inmiddels het niveau van de start-up achter zich gelaten en zijn uitgegroeid tot volwaardige sociale deelplatformen. We kunnen ze het best omschrijven als gebruiksvriendelijk, overzichtelijk en transparant.

Van back to basics tot hyperexclusief

Gocampr biedt net als Campspace wereldwijd kampeerlocaties aan, met een duidelijk overwicht in Vlaanderen en Nederland. Je klikt er op welke ‘ervaring’ je wil. Ooit al in een boomhut gelogeerd? Of je tent tussen de wijngaarden opgezet? Of stormlinten gespannen op een dakterras? De prijzen variëren van een paar euro tot meer dan 250 euro voor de exclusieve glampinglocaties. Verschillende hosts bieden ook zelf een tent, een yurt of een retrocaravan aan.

Het Franse Homecamper.com is een bescheiden initiatief. De slogan ‘Monetize your garden’ stoot eerder af dan dat het aantrekt.

Verder heb je ook het Duitse 1nitetent.com, een gratis deelplatform dat zich profileert als een ‘couchsurfen voor kampeerders’. Het verschil hier is dat er weinig kwaliteitscontrole is op de aangeboden locaties. Bij Campspace, Gamping en Gocampr wordt elke host op voorhand gecheckt.

 

Naschrift:

  • GoCampr en Campspace zijn samengegaan en zullen binnenkort onder de vlag van Campspace verdergaan.
  • Homecamper heeft het Franse Gamping overgenomen.
3

Overnachten tussen alpaca’s

Michiel Lovenich (34) uit Haacht is host bij Campspace.com. ‘Wij wonen in een oude witloofboerderij. Op het weiland achter ons huis is veel plaats. We zijn ermee begonnen door Rock Werchter. De festivalweide ligt op amper vijf minuten fietsen’, vertelt de thuisverpleger.

De eerste jaren kwamen er sporadisch aanvragen binnen, maar toen Campspace lucht kreeg van de alpacaboerderij van Michiel ging de bal pas echt aan het rollen. ‘De mensen kunnen hun tent gewoon tussen de dieren in de weide zetten. Ik begrijp dat dit voor velen een unieke ervaring is. Toch probeer ik onze gasten altijd duidelijk te maken dat ze de alpaca’s niet meteen om de hals mogen vliegen. Het zijn geen knuffeldieren, hoewel de media graag dat beeld van hen ophangt.’

Michiel legt vooral Nederlanders te slapen in zijn tuin. ‘We doen het voor het warme contact met de mensen. Mijn twee kinderen zijn altijd nieuwsgierig of ze nieuwe speelkameraadjes zullen leren kennen.’ Een overnachting bij Michiel kost 15 euro per persoon, waarvan 5 euro naar Campspace gaat.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!