LMC Sassino: Lichtgewicht op maat

7 minuten leestijd

De vrijheid die kamperen biedt, kan steeds meer mensen bekoren. De verkoop van campers gaat al enkele jaren in stijgende lijn, maar ook caravans worden nog steeds populairder. Logisch: in een caravan kampeer je comfortabeler dan in een tent én je hebt je auto bij de hand voor uitstapjes in de buurt van de camping. LMC brengt met de nieuwe Sassino een licht instapmodel op de markt, in een versie voor reislustige duo’s én eentje op maat van gezinnen.

actua
  • Kamperen
  • Kamperen met de caravan

De Duitse fabrikant LMC, onderdeel van de Erwin Hymer Groep, zet met de nieuwe Sassino een duidelijk concept in de markt dat samen te vatten is in twee woorden: fris en betaalbaar. Vooral dat laatste is belangrijk. Waar actuele caravans al snel naar – of over – de 20.000 euro gaan, situeert de Sassino zich rond de 15.000 euro. Voor een duo of jong gezin met kinderen is dat een haalbare kaart. Bovendien is de Sassino vlot te trekken met een compacte trekauto, dankzij de Maximaal Toegelaten Massa van 1.200 kg. Bovendien heeft de caravan ook nog eens een smalle buitenbreedte. Waar een standaard trekcaravan 230 cm breed is, houdt de Sassino het op 210 cm, wat het rijden aangenamer maakt.

Voor twee of meer

Om keuzestress te vermijden houdt LMC het bij twee populaire indelingen: eentje voor koppels en een groter model voor families tot zes personen.

Als duo kies je voor de Sassino 460 E. Onder de zeven-metergrens krijg je hier een indeling die bestaat uit een zithoek voor twee personen met in de neus van de caravan een twinbed. Elke slaper beschikt dus over zijn eigen bed. Deze indeling is geschikt voor maximaal vier personen.

Families kunnen opteren voor de 470 K. Die is iets langer dan zeven meter. Hier beschik je over vier vaste bedden: een dubbel dwarsbed vooraan en een stapelbed achteraan. De zithoek – geschikt voor vier personen – kan je nog eens omvormen tot een comfortabel tweepersoonsbed.

Zonder franjes

Wie op zoek is naar exuberante luxe is hier aan het verkeerde adres. De Sassino is een no-nonsensecaravan zonder franjes, maar is wel voorzien van al wat je nodig hebt voor een geslaagde kampeervakantie. Wat is er dan anders? Dan spreken we over kleinere dakkoepels in plaats van grote exemplaren, een celdeur zonder venster met éénpuntsluiting en sobere verlichting. Maar die dingen vielen ons niet op tijdens het testen: uiteindelijk mis je niets, je krijgt hier gewoon veel caravan voor weinig geld.

Desondanks heb je keuze uit twee optiepakketten, ook voor een scherpe prijs. Samen kosten ze net geen 2.000 euro en daar krijg je veel voor in de plaats. Bij het Sassino Pakket 1 krijg je een AKS stabilisatorkoppeling, schokbrekers en een reservewielhouder in de disselbak. Bijkomend omvat het een verswatertank van 44 l en een vuilwatertank van 25 l. Het Sassino Pakket 2 spitst zich meer toe op het interieur, waar je naast een groot dakluik van 40 x 70 cm en een hordeur ook een Truma Therme-boiler van 5 l en een Truma Ultra Heat krijgt. Dat laatste is een extra verwarming op 230V en dat zullen vierseizoenskampeerders beslist weten te waarderen.

DE TEST

Sassino 460 E en 470 K

Koken: Zelfde keuken voor beide modellen

In beide modellen plaatst LMC hetzelfde keukenblok. En wat wij positief vinden: het staat aan de voorkant van de caravan, naast de celdeur. Het leuke hiervan is dat je tijdens het koken altijd zicht hebt op je gezelschap dat buiten aan het aperitieven is. Venster open en je mist niets van de gezelligheid. De keuken is heel gerieflijk. Het aanrecht omvat een kleine spoelbak en een gasvuur met drie branders, beide verzonken met glazen afdekplaten. Een stopcontact en twee spotjes met bediening op de armatuur ontbreken niet. Onder het aanrecht heb je een compacte koelkast van 86 l ter beschikking en je keukengerei kan je kwijt in een grote besteklade en een kast onder het aanrecht. Een bovenkast met één grote kastklep maakt de keukenuitrusting compleet.

Slapen: Met twee…

De 460 E is een echte duocaravan. Je kan hier wel de zithoek ombouwen tot een ligvlak van 200/195 bij 167 cm maar de ster bevindt zich achteraan: een ruim twinbed van 192 bij 97/92 cm waar elke slaper in alle comfort over zijn eigen bed beschikt. Leuk detail: in het nachtkastje zit een uitschuifbare lattenbodem verwerkt. Via de extra inlegmatras vorm je de bedden om tot één groot ligvlak. Onder elk bed gaat een ruime bergruimte schuil, die enkel van binnenuit bereikbaar is. De matrassen met lattenbodem laten zich gedwee omhoog veren via twee stevige gasdrukveren. Ook de warmwaterboiler kreeg hier zijn plaats, makkelijk voor een onderhoud of herstelling.

Of met zes?

Twee aparte bedjes vinden we ook terug in de 470 K, maar dan in de vorm van een stapelbed. Met 190 bij 63 cm zijn die voldoende ruim. Elk bedje, met een draagvermogen van 80 kg, beschikt over zijn eigen venster en verlichting. Ook een veiligheidsnet ontbreekt niet. Dit model herbergt ook nog eens vier extra slaapplaatsen: twee slaapplaatsen in de om te bouwen zithoek (188 x 122 cm) en twee in het vaste dwarse bed in de neus van de caravan (189 x 152 cm). Dit laatste is hoger dan normaal geplaatst, zeg maar op borsthoogte, en erin schuilt een gigantische bergruimte. Twee kanttekeningen hierbij: de ruimte is enkel van binnenuit bereikbaar (er zijn geen serviceluiken in de zijwanden) en ook binnen is er geen luik. Vergelijk het met een diepvriezer als koffermodel. Wil je de zithoek ombouwen tot een slaapplaats, dan kan je de tafel wegschuiven onder het hoge bed.

Badkamer: Identiek maar in spiegelbeeld

Ook hier past LMC hetzelfde concept toe in beide modellen, alleen in spiegelbeeld. Toilet en wastafel veranderen van plaats. Voor je de badkamer instapt, merk je dat ze een schuin aflopende wand heeft. Die schuine wand is bedoeld om het ruimtegevoel in de caravan te bevorderen. Meestal is de badkamer een rechthoekig blok dat de doorkijk belemmert. Dankzij de schuine wand heb je vanuit elk punt van de caravan een mooie doorkijk naar de overzijde. Binnen in de badkamer zorgt een compact dakluik voor licht en lucht. Een grote spiegel vergroot optisch de ruimte. Een draaibaar cassettetoilet en wastafel vervolledigen de uitrusting. Leuk zijn ook de kledinghaken en de legkast. Overbodige franjes werden achterwege gelaten, je vindt alleen de zaken die je echt nodig hebt. Nog een klein detail: de 460 E met twinbed heeft een extra opbergnis, iets wat in de 470 K ontbreekt.

Sfeer en gezelligheid

Het interieur voelt – ondanks de beperkte buitenbreedte van 210 cm – zeer ruimtelijk aan, mede dankzij het palet van gekozen interieurdecoratie. Houten wanden sieren een deel van het interieur, wat op zich al voor een warme uitstraling zorgt, net als de vloer in een licht houten parketmotief.

Constante in het interieur zijn zachte tinten. De bovenkasten, met hun kaarsrechte kastkleppen, zijn lichtgrijs met onderaan een witte accentkleur. De lichtgrijze kleur komt ook terug in de badkamerdeur, kleerkast, kastjes onder het keukenaanrecht én de zitkussens, die overigens voortreffelijk zitten. De kleuren zijn perfect op elkaar afgestemd en vormen een harmonieus geheel dat rust uitstraalt. Op vakantie is dat een belangrijk gegeven.

Hippe uitstraling

De Sassino is een modieuze caravan. Op de zijwanden in hamerslagbeplating blijft de striping beperkt tot een vloeiende grijze en felgroene lijn. Die felgroene lijn vinden we ook terug op de disselbak. De achterbumper, uit één stuk met geïntegreerde achterlichten, bewijst dat LMC uitstraling hoog in het vaandel draagt. Een derde remlicht ontbreekt niet, net zoals een buitenlicht nabij de deur. Niet meteen met het blote oog waarneembaar zijn de standaard uitdraaisteunen en het premium chassis met Al-Ko-koppeling.

12 jaar bescherming tegen vocht

LMC bouwt zijn caravans volgens de zogenaamde Long Life Technology (LLT). Hierdoor ben je maar liefst 12 jaar beschermd tegen vochtinfiltratie. Ongeacht de weersomstandigheden vormt LLT ook een beschermende cocon tegen invloeden van buitenaf, zowel koude als hitte. Voor de voor- en achterkant, onderbodembescherming en het dak wordt glasvezel kunststof (GFK) gebruikt, een sterk en betrouwbaar materiaal. Dat laatste is hagel- en weerbestendig. Hoogwaardige XPS-schuimisolatie zorgt voor een optimaal klimaat binnenin. De warmte blijft buiten én de gewenste temperatuur blijft langer behouden – de modernste isolatiematerialen, effectief en licht, maken het allemaal mogelijk.

Conclusie

Caravans zijn vandaag zo luxueus dat we er niet meer bij stilstaan of die luxe wel nodig is. De nieuwe Sassino geeft ons, op een positieve manier, een lesje in nederigheid. Beide modellen staan garant voor jaren reisplezier. Uiteraard zijn er de nodige compromissen te maken, dat kan haast niet anders voor een budget rond de 15.000 euro. Stel jezelf eens de vraag: maakt een venster in de celdeur je vakantie leuker? Is de compacte koelkast een spelbreker? Of val je over de moeilijk toegankelijke bergruimte onder het bed van de 470 K? Voor mij, als ervaren caravankampeerder, is het antwoord telkens: helemaal niet. Beide Sassino’s bieden het hoogstnoodzakelijke. Soms hoeft het ook niet meer te zijn dan dat.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer