REISWIJZER. Over de Shannon in Ierland

De rivier Shannon loopt dwars door Ierland.  Er zijn verschillende routes mogelijk vanaf de Le Boat bases in Portumna en Carrick-on-Shannon.

Wij kozen het traject vanaf Portumna naar Carrick-on-Shannon dat met z’n 160 kilometer zo’n 19 uur varen is. Op deze route heb je 5 sluizen. Zo hou je nog voldoende tijd over voor het bezoeken van de bezienswaardigheden in de regio. Je leest er alles over in de Pasar Special Camper & Kamperen van januari 2024.

Tekst Kelly Mortelmans, Foto’s Roel Willems

Vanuit Brussel is het zo’n 1030 km naar Portumna als je gebruik maakt van twee veerdiensten.  Het is ook mogelijk de Eurotunnel tussen Calais en Folkestone te nemen en een ferrydienst van Holyhead naar Dublin. Vanuit Dublin is het nog een 162 km naar Portumna.

Met de ferry

De ferryroute van Duinkerken naar Dover met DFDS Seaways duurt slechts twee uur. De vaarduur kan van seizoen tot seizoen verschillen. Er zijn elke dag tal van overtochten. Ook de prijs verschilt per seizoen, je boekt al een ticket vanaf € 78 voor 4 pers. + auto enkele reis. Huisdieren zijn toegestaan, mits supplement.

Tussen Holyhead en Dublin varen zowel Irish Ferries als Stena Line verschillende keren per dag. De overtocht duurt ongeveer 2u45min. Een ticket bij Stena Line boek je vanaf € 152 voor auto + bestuurder.

Met de trein

Vanuit Calais spoor je in 35 minuten naar Folkestone. Tijdens de reis blijf je in je eigen voertuig. Het is niet mogelijk het volledige traject per trein af te leggen.

eurotunnel.com.

Met het vliegtuig

Je vliegt al vanuit Brussel naar Dublin vanaf € 14,99 per persoon (exclusief bagage).  Vanaf Dublin boek je bij Le Boat een rechtstreekse bustransfer naar Portumna voor € 35 p.p.  De busrit duurt ongeveer 2u15.  Andere vliegvelden in de buurt zijn Galway (62 km) en Shannon (94 km).

Boot huren

Er zijn verschillende aanbieders van vaarvakanties op de Shannon rivier.  De grootste vloot vind je bij Le Boat. 

Je hoeft geen ervaring hebben om een boot te huren en je hebt ook geen vaarbewijs nodig.  Het professionele team in de havens van Portumna en Carrick-on-Shannon geeft je een uitgebreide rondleiding op de boot en leert je de kneepjes van het varen, knopen leggen en aanmeren tijdens een initiatietochtje. 

Vooraf bekijk je best al eens rustig alle instructiefilmpjes en veiligheidsmaatregelen op de website.

Alle boten hebben warm water, douches en toiletten, een grote eettafel en volledig uitgeruste keuken met toebehoren.

Vanaf € 539 voor 7 nachten.

leboat.be

 

3

Eten

Khin Kao Thai Athlone

kinkhaothai.ie

In Athlone zijn er heel wat goede restaurants. Moet je eentje kiezen, ga dan zeker voor dit pareltje met Michelin vermelding.

Thyme Athlone
thymerestaurant.ie

Dit restaurant heeft een Bib Gourmand (beste prijs-kwaliteitverhouding) in de Michelingids. De gerechtjes hier zijn verwennerij voor het oog en voor de smaakpapillen en worden bereid met de beste lokale producten. 

The Oarsman

www.theoarsman.com
Boek zeker goed vooraf je tafeltje in deze populaire gastropub in Carrick-on-Shannon voor een heerlijke afsluiter van je reis.

Slapen

Op de hele route zijn er plekjes om gratis aan te meren.  Op je vaarkaart staan alle plaatsen om aan te meren duidelijk vermeld met de faciliteiten die er beschikbaar zijn.  Waar je aanmeert of welke route je vaart, dat kies je helemaal zelf. Het enige waar je aan gebonden bent is de haven en het moment dat je de boot moet inleveren.

Overnachtingsplaatsen:

  • Portumna Emerald Star Harbour
  • Banagher (3 vaaruren)
  • Athlone (5 vaaruren)
  • Lanesborough (3 vaaruren)
  • Roosky (4 vaaruren)
  • Carrick-on-Shannon (4 vaaruren)

Doen

Athlone Castle

www.athlonecastle.ie
Een kasteel uit 1129 vol interactieve tentoonstellingen, ongelooflijke kostuums en een prachtig uitzicht over de rivier. Laat je meeslepen langs de woelige Ierse geschiedenis en wie weet als je geluk hebt, krijg je een rondleiding van een geweldige gids!

Clonmacnoise

heritageireland.ie/visit/places-to-visit/clonmacnoise

Vanaf Athlone vaar je op je gemak van het moderne Ierland naar de groene velden van Westmeath, na een bocht beland je midden in de zesde eeuw! De kloosterruïnes van Clonmacnoise stammen uit het jaar 545 en bestaan uit een kathedraal, ronde toren, high crosses (gedecoreerde stenen kruizen) en maar liefst zeven kerken. Het was dan ook ooit een vooraanstaand centrum in Europa voor religie en kennis.

Lough Ree Distillery
www.lrd.ie
Gin, whisky en pittige vodka, na een proeverij bij de microbrouwerij Lough Ree is het moeilijk om niet je hele boot vol te laden met flessen alcoholhoudende drankjes.  Neem vooraf contact op voor een bezoekje want in dit familiebedrijfje is het altijd druk.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!