REISWIJZER. Droombestemming: Sardinië

Sardinië alias  ‘de Caraïben van Europa’? Een droombestemming voor camperaars én e-bikers! Je leest er alles over in de Pasar Special Camper & Kamperen van januari 2024.

 

TEKST: Erik Van de Perre

FOTO’S: Peter Lintner & Erik Van de Perre

ERHEEN

Brussel–Livorno: 1.200 km. Vandaar kan je  met de veerboot overzetten naar Golfo Aranci (www.corsica-ferries.nl). Er bestaan ook veerverbindingen vanaf Genua, Toulon en Nice.

3

Eten

La Gabbia dei Matti

Via Toscana 8a, Sant’Antioco – www.facebook.com/lagabbia.deimatti

In een sober zaaltje komen heerlijke pizza’s, zeevruchten en Sardijnse wijnen op tafel – en dat voor héél schappelijke prijzen. Geen wonder dat dit adresje bij de locals hoog aangeschreven staat.

U Campu du Pastori

Via Quarto 1, La Maddalena – www.facebook.com/ucampudupastori

De naam zegt alles: in ‘het rijk van de herders’ worden stevige streekgerechten geserveerd, met veel liefde bereid op basis van lokale producten. Een van de beste adresjes om te genieten van Sardijnse specialiteiten, zoals agnello in umido (gestoofd lamsvlees), overgoten met een heerlijke cannonau (Sardijnse wijn).

Kamperen

Area Sosta Porto San Paolo

Via Limbara, Porto San Paolo – www.areasostaportosanpaolo.com

Camperplek met 18 staanplaatsen aan de noordoostkust, in de buurt van de veerhavens van Olbia of Golfo Aranci. Mooi uitzicht op het kalksteeneiland Tavolara. In de overnachtingsprijs inbegrepen zijn drinkwater, stroom, wifi en (koude) buitendouches. Toiletten/warme douches en shuttleservice naar de omliggende stranden tegen betaling. Op loopafstand vind je een bakker en een supermarkt. Staanplaats (2 pers.) € 15-32, service voor campers op doorreis € 10

Silana Camping

SS 125 (km 182), Silana, Urzulei – www.campingsilana.com

Camperplek met 10 staanplaatsen, ook geschikt voor grotere campers. Goede sanitaire voorzieningen. De mooie ligging in de bergen is een pluspunt voor wandelaars. De beroemde kloof Gola di Gorropu ligt immers vlakbij. Seizoen: half mei tot eind september. Staanplaats (2 pers.) € 25

Agricamping Il Ruscello

Via del Cormorano, Is Pillonis, Sant’Anna Arresi – campingruscello@virgilio.it

Camperplek met 55 ruime staanplaatsen op een boerderij in het gehucht Is Pillonis, in de buurt van het eiland Sant’Antioco. Sanitaire voorzieningen, stroom, drinkwater en wifi in de overnachtingsprijs inbegrepen. Ook grote campers (> 8 m) kunnen er terecht. Restaurant. Staanplaats (2 pers.) € 17-22.

Camping Village Laguna Blu

SS 127 bis (km 41), Alghero – www.campinglagunablu.com

Deze camping ligt pal aan de kust, 6 km ten noordwesten van Alghero. Met een zwembad en een restaurant. Een nadeel is de minimale reserveringsperiode van 2 nachten in het nevenseizoen of 4 nachten in het hoogseizoen. Ook verhuur van bungalows en vakantiewoningen. Een prima uitgangspunt voor een bezoek aan de oude binnenstad van Alghero of de Capo Caccia. Seizoen: april tot begin november. Staanplaats (2 pers.) vanaf € 37.

Camping Baia Saraceno

Via del Vecchio marino 35, Palau – baiasaraceno.com

Gezinsvriendelijke camping op een steenworp afstand van het strand en 600 m van het centrum van Palau. Op het terrein vind je ook een speeltuin, een zwembad, een restaurant en een goed voorziene campingwinkel. Voor niet-kampeerders worden ook bungalows en stacaravans verhuurd. Staanplaats (2 pers.) € 25

Doen

Orgosolo

www.visitaorgosolo.it/murales-orgosolo

Orgosolo staat bekend als hét centrum van de streetart in Sardinië. Centrale thema’s van de honderden muurschilderingen in de oude binnenstad zijn het Sardijnse verzet tegen het Italiaanse ‘kolonialisme’ en conflicten uit heel de wereld. De meeste murals dateren van de jaren 1960-70.

Su Nuraxi

Viale su Nuraxi, Barumini – www.fondazionebarumini.it

mei-aug. dag. 9-19 u, april, sept. dag. 9-18.30 u, okt. 9-17.30 u, maart dag. 9-16.30 u, nov.-febr. dag. 9-16 u, € 15

Van de rond 8.000 nuraghi in Sardinië is Su Nuraxi de grootste en best bewaarde. Het complex uit de bronstijd staat dan ook sinds 1979 op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het bestaat uit een burcht met een centrale verdedigingstoren en vier hoektorens, naast de resten van een dorp met tientallen ronde steenhutten. De vindplaats is enkel toegankelijk met een gids.

Grotta di Nettuno

Escala del Cabirol (Capo Caccia), Alghero – grottadinettuno.it

april-half sept. dag. 9-19 u, half sept.-okt. dag. 9-18 u, nov.-maart dag. 10-15 u, rondleiding elk vol uur, € 14

De ‘grot van Neptunus’ is een van de mooiste en beroemdste druipsteengrotten van Sardinië. Ze is vanaf de Capo Caccia bereikbaar via de Escala del Cabirol, een lange trap met 654 treden. Bedenk dat je na het bezoek aan de grot dus ook weer te voet omhoog moet! Er worden ook bootexcursies vanuit Alghero aangeboden. Bij zware zeegang (vooral als de mistral waait) is de grot niet toegankelijk.

Castelsardo  

Museo dell’Intreccio, Via Marconi, Castelsardo – www.mimcastelsardo.it

nov.-maart dag. 10-17 u, april, okt. 9-19.30 u, mei-juni, sept. dag. 9-22 u, juli-aug. dag. 9-24 u, 5 €

Castelsardo kan bogen op een van de mooiste historische centra van Sardinië. In het verkeersvrije centra storico, dat binnen de oude stadsmuren ligt, is nog een aantal traditionele mandenmakers actief. Een goede gelegenheid om een authentiek souvenir buit te maken. Meer over dit boeiende ambacht ervaar je bij een bezoek aan het Museo dell’Intreccio (MIM), het lokale kunstnijverheidsmuseum, ondergebracht in het Castello dei Doria.

Capo d‘Orso

Via Roccia dell’Orso, Palau – www.rocciadellorso.com

juli-aug. dag. 9.30-20 u, juni, sept. dag. 9.30-19 u, april-mei, okt. dag. 9.30-18 u, parkeerplaats 3 €, berenrots 3 €

De Capo d’Orso ligt 4 km ten oosten van Palau en is vooral beroemd door de Roccia dell’Orso of ‘berenrots’, een markante granietrots die herinnert aan een reusachtige beer. De rotsformatie is bereikbaar na een wandeling van 15 min. Het uitzicht op Palau en de omliggende eilanden is fenomenaal!

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!