REISWIJZER. Viroin-Hermeton

Natuurpark Viroin-Hermeton is een plek waar drie verschillende rivieren het landschap uitschrapen. Rivieren met namen als het Zwarte Water, het Witte Water en de Viroin. Ze zorgen voor glooiende landschappen en imposante grotten, voor een plek waar mensen willen wonen en waar kastelen en kerken verrijzen. En voor een plek waar je kan wandelen en ontdekken tot de zolen loskomen van je schoenen.

 

3

Erheen

Trein: Er is een treinstation in Couvin. Ongeveer 2u15 vanuit Brussel-Centraal met overstap in Charleroi.
Auto: Nismes ligt 110 kilometer van Brussel. Reken op 1u45 rijden.

Transport ter plaatse:  Alle activiteiten en wandelingen liggen op een boogscheut bij elkaar vandaan en je bent zelden langer dan 15 minuten aan het rijden met de wagen. Veel van de afstanden zijn ook prima te fietsen en er rijden TEC-bussen door de regio.
 

Eten

De restaurantjes zijn doorgaans dun bezaaid, behalve in Couvin. Daar vind je alle restaurants die je hart maar begeert. Van Oosters en pizzeria tot echte Ardeense brasserie. Op voorhand reserveren is sterk aangeraden.

1. L’atelier
Faubourg-de-la-ville 1, 5560 Couvin - boulangerie-latelier.be
Panini’s, vers gemaakt ijs, warme croissants, smoothies, belegde broodjes. Als je zoekt naar een fijn middagmaal of een snelle snack, dan kan je hier terecht.
2. Les Quatre Voyes
Rue Jean Chot 2, 5670 Olloy-sur-Viroin –  lesquatrevoyes.be
Ardeense keuken. Simpel en lekker. En kijk eens aan: ook een aantal vegetarische opties, van een vegetarische burger tot een vegetarische couscous. Op wandelafstand van de camping in Olloy-sur-Viroin.
 3. Nulle part ailleurs
Rue de la Gare 10, 5660 Couvin - nulle-part-ailleurs.be
Toegegeven: hier zijn we zelf niet gaan eten met de kinderen. Nulle Part Ailleurs is een restaurant met een vermelding in de Michelin Gids waar rondlopende kinderen volgens ons minder geapprecieerd worden. Denk aan mooi gearrangeerde gerechten en een traditionele keuken.

 

Slapen

Er zijn vakantiedorpen, gîtes, woningen of hotels waar je terecht kan. De toeristische brochure die je met de link hierboven kan downloaden, lijst er heel wat op.

Kamperen

Ben je aan het kamperen? Dan kan je onder andere hier terecht.

Camping Ardinam
Try des Baudets 1, 5670 Olloy-sur-Viroin - ardinam.be
Ruime en verzorgde camping met zwembad en waterspeeltuin. Op wandelafstand van het centrum van Olloy-sur-Viroin (en zijn bakker) en centraal gelegen in het natuurpark Viroin-Hermeton. Je kan er ook chalets huren.

Parkingplaatsen voor campers
Nismes en Treignes
Er zijn dertien betalende plaatsen in Nismes. Zeven op de Place De Châtillon. De andere zes achter het gemeentepark, te bereiken via de Rue du Fourneau.
In Treignes zijn zes gratis staanplaatsen in de Rue de la Gare (vlakbij het Stoomtreinmuseum).

Paalkamperen
Op diverse plaatsen in de vallei - bivakzone.be/viroinval-chimay.html
Er zijn tien bivakzones op de wandelroute van La Grande Traversée de la Fôret du Pays de Chimay. Aangezien de route ook de valleien van Viroin-Hermeton doorkruist, liggen er bivakzones in de buurt van Nismes, Olloy en Treignes. Bivakzones zijn gratis, maar enkel toegankelijk voor wandelaars en fietsers op doortocht. Voor veel van deze bivakzones is reservatie verplicht.

 

Doen

1. Fondry des Chiens
Een ravijnachtige put van honderd meter lang en twintig meter diep met knappe rotsformaties en grillige spleten en spelonken. Er zijn verschillende wandelingen richting de Fondry des Chiens die ze starten aan de brug in Nismes. Je wandelt door bossen en zeldzame graslanden. Geen zin om te wandelen of ben je minder mobiel? Je kan tot op een paar honderd meter van de Fondry rijden en parkeren aan de picknickzone in de Rue Orgeveau.

2. Grotten van Neptunus
grottesdeneptune.be/nl
Een grottenstelsel met gevoel voor drama. Verdwijngaten, licht- en geluidshows, een wandeling door grotgangen en een ongeveer twintig minuten durend boottochtje op een ondergrondse rivier. Het gegidste deel is zowel in het Nederlands als het Frans. Op voorhand reserveren is noodzakelijk.

3. Ritje met de stoomtrein
site.cfv3v.eu/site
De stoomtrein vertrekt in Mariembourg en rijdt tot in Treignes en terug. Een enkele rit duurt een half uur. Meerdere ritten per dag, soms met een oude dieseltrein, soms met de stoomtrein. Rijdt van april tot begin november. Check op voorhand de dienstregeling en het type trein en reserveer je plekje.

4. De natuur verkennen
Er zijn hier een massa wandel- en fietstochten te ontdekken. De tochten zijn goed bewegwijzerd. Wandelkaarten koop je in de toeristische infocentra die je in bijna elk dorpje vindt. In de dorpen staan ook vaak borden met info over de wandelroutes. Van 1 tot 175 kilometer.

Download de uitgebreide tweetalige brochure over de regio via onderstaande link. Met veel toffe ideeën voor uitstapjes en activiteiten.
viroinval.be/fr/loisirs/tourisme/office-du-tourisme/decouvrez/office-du-tourisme

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!