Langeafstandspad van de maand: het Visserspad (Portugal)

2 minuten leestijd
These boots are made for walking? Reken maar van yes! Doorheen Europa kronkelen duizenden langeafstandspaden die smeken om verkend te worden. Wij stellen er regelmatig eentje voor. Deze aflevering: het Portugese Trilho dos Pescadores, ofte Visserspad.
reportage
  • Kamperen
  • Wandelen

Grote Routepaden heten in Portugal Grande Rota’s. De Rota Vicentina is een netwerk van paden die de zuidwestelijke regio’s Alentejo en Algarve verkennen. Een deel ervan, het Trilho dos Pescadores, volgt 226 kilometer lang de kust. Langs paadjes die de lokale vissers gebruikten om van hun huis naar hun schuit in kleine haventjes te wandelen. Vandaar de naam, Visserspad in het Nederlands. Onderweg stap je voorbij witgekalkte dorpen over dramatische granietkliffen waar de Atlantische Oceaan woest tegenaan beukt, en langs stranden waar je wel móét stoppen voor een plons.

Het pad is opgedeeld in 13 secties, van tien tot 22,5 kilometer lang. Elke etappe begint en eindigt in een dorpje waar je proviand kan inslaan en waar je desgewenst overnacht in een pensionnetje. De wandeling is er geen voor ongetrainde beginners. Het gaat vaak door mulle zand en de vele hoogtemeters zetten de kuiten stevig aan het werk. Niet zonder voorbereiding aan beginnen dus. En ook niet met hoogtevrees.

Kampeermogelijkheden onderweg

Wildkamperen is niet toegelaten in Portugal, maar wordt, mits je de nodige discretie aan de dag legt, wel oogluikend getolereerd. Je kan de route ook zo opdelen dat je (bijna) elke avond op een camping belandt. Een plek voor een tent kost er vijf à tien euro per persoon. Wie niet wil sleuren, maar wel graag slaapt onder tentzeil, kan beroep doen op een bagagetransfer. Op de website van Rota Vincentina vind je alle campings en andere overnachtingsmogelijkheden.

Meer info op: https://rotavicentina.com/en/

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer