Langeafstandspad van de maand: Trekvogelpad (Nederland)

2 minuten leestijd
These boots are made for walking? Reken maar van yes! Doorheen Europa kronkelen duizenden langeafstandspaden die smeken om verkend te worden. Wij stellen er regelmatig eentje voor. Deze aflevering: het Nederlandse Trekvogelpad.
reportage
  • Kamperen
  • Wandelen

Trekvogels leggen honderden, vaak zelfs duizenden kilometers af tijdens hun migratie. Geen wonder dat dit Trekvogelpad bekendstaat als het ‘langste natuurpad van Nederland’. Het slingert 414 kilometer lang tussen Bergen aan Zee en Enschede, aan de Duitse grens. Al is de naam vooral te danken aan een andere troef van het Trekvogelpad: geen andere Nederlandse LAW (langeafstandswandeling, het Nederlandse equivalent van Grote Routepaden) verbindt zoveel vogelrijke natuurgebieden.

Met andere woorden: dit is de ideale wandeling voor vogelliefhebbers met ADHD, ornithologen die het op hun heupen krijgen als ze te lang moeten stilzitten in een kijkhut. Die liever hun laarzen aantrekken en zelf op pad trekken. Vanaf het strand en de duinen van de kust gaat het via polders en venen naar de bossen en heiden van de Utrechtse Heuvelrug, vervolgens via de Veluwe en de IJssel helemaal tot in de Achterhoek. Onderweg krijg je in een ‘parelsnoer van natuurgebieden’ de vogels op een presenteerblaadje. Als je op deze wandeling die kwartelkoning, kleine zwaan of visarend niet van je lijstje kan - euh - vinken, dan wellicht nooit.

Het Trekvogelpad, ofte LAW2, staat haaks op het bekendere Pieterpad en wordt daarom ook weleens Pieterpad-overdwars genoemd. Nivon, het Nederlands Instituut voor Volksontwikkeling en Natuurvriendenwerk, stippelde de route uit in samenwerking met Vogelbescherming Nederland. Je volgt de bekende rood-witte markeringen. In 2022 is de wandeling helemaal herzien - de vernieuwde gids is te koop bij Grote Routepaden.

Kampeermogelijkheden langs het Trekvogelpad

Wildkamperen is verboden in Nederland. Maar niet getreurd, Nivon verzamelde meer dan 250 slaapplekken onderweg, waaronder heel wat campings. Van Camping De Markiess in Egmond aan den Hoef tot minicamping Bek’n Schop - die Nederlanders! - in Enschede: op het Trekvogelpad vind je elke nacht een zacht grasveldje om je tent op te slaan. Campspace is een andere mogelijkheid. Langs de route kan je bijvoorbeeld terecht in een tuin aan de rand van een stiltegebied midden op de Utrechtste Heuvelrug.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer