Solokamperen : de ideale manier om de alledaagse stress even achter te laten

2 minuten leestijd

Vind je geen compagnon voor een kampeertrip? Of breng je af en toe graag tijd door in het gezelschap van jezelf? Met deze tips ben je klaar om voor het eerst solo te kamperen.

praktisch
  • Kamperen

Toegegeven, alleen in de tent kan elke onverhoedse krak nog angstaanjagender klinken dan in gezelschap. Welk gevaarlijk wild dier snuffelt er aan je tent? Maar wie zich daarover kan zetten, vindt tijdens een kampeertocht in z’n eentje vrijheid en eindeloze rust.

Dat zijn niet de enige voordelen. Je bent niet afhankelijk van andermans agenda en kan dus spontaan vertrekken. Alleen is er geen kans op conflicten en verlies je geen energie aan anderen. Daardoor heb je niet enkel minder stress, maar ook meer aandacht voor de natuur rondom je. Je volgt je eigen tempo, wordt niet opgejaagd of vertraagd door anderen. En doordat je helemaal op jezelf aangewezen bent, win je aan zelfvertrouwen.

Voordat je die eerste solotocht plant, lees eerst even deze tips:

Begin klein

De eerste keer solo moet je niet meteen de Amazone intrekken. De diepe wildernis kan later nog, wanneer je meer ervaring hebt. Kies voor je eerste trip een omgeving die je kent - wat denk je van een wandel- of fietstocht naar een bivakzone of een camping in de eigen regio?

Zorg voor een lichte rugzak

Oké, je moet alles meenemen wat je nodig hebt om enkele dagen te kamperen. Maar hoe lichter je lading, hoe meer plezier je zal beleven aan je tocht. Solo kan je opteren voor een hangmat of een bivvybag in plaats van een tent. Verkies je toch een tent, kies dan voor een lichtgewicht model.

Vertrouw op je kampeervaardigheden

Navigeren, je tent optrekken, vuur maken: je zal het deze keer allemaal zelf moeten doen. Oefen desnoods thuis.

Deel je plannen met iemand

Laat op z’n minst weten wanneer je vertrekt, waarnaartoe en wanneer je verwacht terug te keren. Als er iets misgaat, dan is er tenminste iemand die alarm kan slaan.

Neem veiligheidsmaatregelen

Pluis het weerbericht uit, draag comfortabele schoenen die je vooraf ingewandeld hebt en zorg voor een EHBO-zakje, een zaklamp, een oplader voor je telefoon en eventueel een powerbank.

Neem een boek mee

Of een e-reader, die is licht en geraakt niet snel uitgelezen. Je bent alleen - eindelijk de kans om die stapel boeken weg te werken. Probeer te ontkoppelen - grijp niet meteen naar de gsm wanneer je je ‘s avonds verveelt.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer