Licht, plooibaar en makkelijk mee te nemen

3 minuten leestijd

Of je nu gaat fietsen, kamperen of rondtrekken met de rugzak, gewicht heb je altijd te veel en plaats meestal te weinig. Reden genoeg om die zware kampeerstoelen te vervangen door lichtgewicht exemplaren.

praktisch
  • Kamperen met de caravan
  • Kamperen met de motorhome

Vijf stoelen in onze camperkoffer: ze nemen niet alleen veel ruimte in, maar zorgen er ook voor dat onze lading met heel wat kilo’s de hoogte in gaat. Hoog tijd om ons kampeermateriaal op dieet te zetten.

Bij het uitpakken van de kampeerstoelen trekt de Helinox Sunset Chair meteen alle aandacht, de kleurtjes geven me een instant vakantiegevoel. Hierin zie ik me al relaxen bij een zonsondergang. Ook qua zitcomfort ben niet alleen ik overtuigd, onze kids ruziën om deze loungestoel met hoge rugsteun waarin je je hoofd helemaal kan laten rusten.

Aan tafel!

Aan tafel is het de Robens Pilgrim die met de prijzen gaat lopen. Met zijn 46 centimeter zithoogte is deze stoel echt wel het comfortabelst om te eten. Al heeft de Bo-camp Chair Extreme L ook een aangename zithoogte mét nog een leuke extra: wanneer je achteroverleunt, klikt het zitje naar achteren en heb je meteen een stoel om in te relaxen. Al is het wel even schrikken als je per ongeluk wat te ver naar achteren leunt.

Elke gram telt

Voor grammenjagers is de Helinox Chair Zero dan weer de absolute winnaar. Het merk kwam niet voor niets als eerste met lichtgewicht kampeerstoelen op de proppen. Ze werken uitsluitend met de kwalitatieve DAC poles, die normaal voor tenten gebruikt worden. Met zijn formaat kleiner dan een fles water en stevig ripstopdoek gaat deze vanaf nu elke trektocht mee in onze rugzak.

1,2,3 klaar

Wat wel een aanpassing vergt tegenover onze standaard kampeerstoelen, is dat deze lichtgewichtjes telkens gemonteerd en opgeborgen moeten worden. Gelukkig klappen de buizen met elastieken binnenin quasi automatisch in elkaar zoals tentstokken en hoef je dus niet over technisch vernuft te beschikken om dat klaar te krijgen. Daarna maak je de zitting vast aan de vier hoeken, wat bij de vierde hoek wel wat kracht vereist. Mits wat oefening lukt het mij in één minuut om elk model zitklaar te krijgen. Tijd voor een aperitiefje!

 

Belangrijk bij je aankoop

Light of zero?

Hoe meer je wint qua gewicht, hoe meer je meestal ook moet inboeten aan comfort én hoe duurder je uitkomt. Kies dus een stoel die past bij jouw kampeernoden. Ga je op trektocht met een rugzak, dan is een verschil van 500 gram echt wel de moeite. Gebruik je de stoel in je tuin of om mee te nemen in je auto of camper, kies dan een stevig exemplaar met extra comfort, dan doet die halve kilo er veel minder toe.

Budget

Duurzame lichtgewicht stoelen zijn door de prijzige materialen niet goedkoop, gelukkig heeft winkelketen Decathlon voor haast elk kampeerproduct een betaalbaar alternatief. Zo vind je bij hen ook een degelijke opvouwbare kampeerstoel: de Quechua MH 500 XL met een gewicht van amper 1,8 kg voor slechts € 45. Het is een laag exemplaar en dus eerder geschikt om aan een laag tafeltje te eten of te loungen. Een koopje!

Draagkracht

Elke kampeerstoel heeft een maximale belasting. Het is niet zo dat het zwaarste exemplaar ook de grootste draagkracht heeft, de ultralichte Helinox Chair Zero kan zelfs 120 kg dragen. Wil je vermijden dat de stoel het begeeft als je je er laat inploffen, denk er dan goed over na wie de stoel gaat gebruiken. Kruipt er af en toe nog een kind gezellig op schoot, reken dan ook dit gewicht bij het jouwe.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer