Pimp je camper met een app

5 minuten leestijd
Een app waarmee je je camper kan tracken, de status van je batterij altijd kan monitoren, de camper levellen zodat je niet misselijk wordt bij het koken en ook nog eens je bandendruk in de gaten kan houden? Ik wil het wel eens proberen. Leuke toevoegingen aan mijn tienjarig beestje, zou ik zo zeggen…
praktisch

Een camper op leeftijd extra pimpen, is altijd een goed idee. Dat is de bedoeling van deze test: kan ik een aantal extra’s die mijn camper niet heeft, met deze app toch gebruiken? Het starterspakket wordt me per speedpost door de leverancier bezorgd.  Bestellen en morgen in de bus. Een doosje formaat halve schoendoos verraadt dat het een compact gegeven is. Als je de doos uitpakt, lijkt het allemaal wel complex.  Verschillende kleine doosjes, met kaartjes waar QR codes op staan… Maar eens je begin te scannen en te lezen, gaat dat erg vlotjes. 

Doe-het-zelf (want dat lukt vlot)

Je installeert eerst de app op je smartphone (Android en Apple compatibel).  Vervolgens wijst alles zich makkelijk uit in eenvoudige stappen. De enige moeilijkheid is eigenlijk de installatie van de connectie-module.  Die moet een constante 12V voeding krijgen om te functioneren en om er je GSM ermee te kunnen connecteren.  Je kan het koppelen aan je buisbatterij, dat is de suggestie van de fabrikant.  Men adviseert tegelijk een schakelaar te monteren om de accu te besparen.  Jammer dat de kabel zelf nog geen schakelaar heeft… Tegelijk is deze suggestie een beetje vreemd, want als je de module uitschakelt werkt het uiteraard niet.  En dan kunnen we bijvoorbeeld niet tracken?  De hamvraag is dan: hoeveel verbruikt de module?  Gaat ze mijn huisaccu snel leegtrekken als het bijvoorbeeld hartje winter is? Het gemiddelde verbruik is wel aangegeven in de handleiding: reken op 0.6 tot 4W (als de interne accu van de module niet geladen wordt).  Dat is een kanttekening, maar meteen ook logisch: alles wat elektronisch is, verbruikt nu eenmaal energie. Hoe gaat het uitdraaien? Dat zal de ervaring me leren, dan weet ik of het  gebruiksgemak de moeite is.

Mij lukte het vlot om de module 12 volt te geven.  Ik heb hem voor deze test gewoon aangesloten aan een lusterklemmetje tussen twee lichtarmaturen.  Ik ga ervan uit dat dit ok is, want 12 volt is 12 volt…  De module best niet te ver wegstoppen, is wel een must voor een goede ontvangst.  Bij het installeren kan je ook terecht voor hulp op hun website e-trailer.nl en er is zelfs een WhatsApp dienst. Die heb ik dus niet nodig gehad. De connectie via Bluetooth was ook zo gefikst. De test kon beginnen!

Abonnementje en hup, klaar

Dit pakket kost bij een verdeler om en bij de €349.  Voor dat bedrag heb je de basismodule, met de E-pressure nopjes en de app voor het opvolgen van de vier functies: bandendruk, level batterij, waterpasmeter en het trackingsysteem…

Bij de E-Trailer+ heb je ook een abonnement nodig. Via de app kan je dat makkelijk activeren.  Alles kan digitaal, de betaling loop uiteraard vlotjes.  En dan ben je ook meteen geïnstalleerd.  De kostprijs van het abonnement is €99.95 per jaar. 

Je hebt een abonnement nodig omdat de trackingmodule in dit pakket zit; je smartphone is verbonden met de basismodule via een ‘telefoonkaartje’ dat in die module zit.  Het handige is dat je zo ook de andere functies kan bedienen vanop afstand.  Als je de module neemt zonder abonnement (E-Trailer zonder de +), dan werkt het enkel via Bluetooth en moet je dus in de buurt van de basismodule zijn met je GSM.  Dat is wel goedkoper, want je hebt geen abonnement nodig.

Mijn opinie? Het trackingsysteem alleen al maakt de abonnementsformule toch de moeite waard… Campers van het duurdere segment krijgen trouwens vaak al de verplichting om een tracking systeem te installeren bij een omnium verzekering.

Is het echt de moeite?

Eerlijk en oprecht: ja, deze tool is toch wel een meerwaarde voor je kampeerinstallatie. Veilig onderweg ook: dat je je banden continu kan monitoren, is geen overbodige luxe. Het levellen van je kampeerinstallatie is sowieso een must.  Dat kan ook allemaal eenvoudiger, met een glaasje water of een waterpas, maar digitaal is preciezer en sneller. Wat de accu betreft, is het erg aangenaam om snel te weten of je nog wat elektriciteit over hebt, als je met je camper op pad bent. Het trackingsysteem is natuurlijk het summum van dit pakket.  Je bepaalt zelf de perimeter waarbuiten je gewaarschuwd wil worden door de app als iemand met je camper of caravan aan de haal is… Die verklikker kan je aan- of uitschakelen, dus enkel volgen in je app kan ook.

E-trailer biedt ook heel wat opties om uit te uitbreiden.  Je kan bijvoorbeeld een metertje plaatsen op je gasfles en dan in je app monitoren hoeveel gas je nog over hebt, dat vind ik heel handig. Upgraden betekent uiteraard ook per onderdeel bijbetalen. Wat er kan, is allemaal makkelijk te vinden op e-trailer.nl.  Wist je trouwens dat E-trailer intussen samenwerkt met heel wat bekende merken, om deze technieken vooraf al in te bouwen?  Dethleffs, Eriba, Carrado en ook andere merken doen al beroep op hun diensten.  Het geeft wel een betrouwbaar gevoel.  Vraag is natuurlijk of je dit systeem nog nodig hebt bij al goed uitgeruste campers of caravans.  Dat is aan de kampeerder zelf om te beslissen… Ik ga het zeker gebruiken in mijn oudje.

Aandachtspunten

  • abonnementsprijs en pittige aankoopprijs modules
  • opletten met verbruik voltage als je de module laat aanstaan
  • die schakelaar mag meegeleverd

 

Pluspunten

  • makkelijk te installeren
  • leuke functies om je kampeerinstallatie te monitoren
  • het tracking systeem werkt goed

Win het Starterspakket Plus van E-Trailer

E-Trailer staat voor veilig en comfortabel op reis met uw caravan of camper. Het bedrijf heeft daartoe de E-Trailer app ontwikkeld. Doe mee en win het Starterspakket Plus* t.w.v. € 349,95. Dit pakket bevat een accuspanningsmeter, een digitale waterpas en ook E-Track&Trace. Met de E-Volt module kan u in één oogopslag op uw smartphone zien hoeveel spanning uw caravan of boordaccu van uw camper levert. Met de E-Track&Trace kan u uw kampeermiddel volgen als deze wordt gestolen. 

Doe mee

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer