Reizen met de camper: ooit een hobby voor gepensioneerden, nu razend hip

2 minuten leestijd
De camper schudt z’n oubollige imago van zich af. Waar vroeger vooral een ouder publiek op pad trok in een mobilhome, investeren nu ook jonge reizigers in een camper. Hoe komt dat?
actua
  • Kamperen met de motorhome

Corona zit er zeker voor iets tussen. Afstand houden is nu eenmaal gemakkelijker in je eigen huis op wielen. En dat we lange tijd geen verre reizen konden ondernemen, maakte de trip dichter bij huis opeens heel wat aanlokkelijker. België en zijn buurlanden bleken mooier dan we hadden gedacht.

Dat verklaart evenwel niet het hele succes. Zowel deelplatform Goboony als Dicar Motorhomes, de grootste verkoper van campers in de Benelux, merken een felle verjonging van de sector. Beide ondernemingen bundelden onlangs de krachten. Hoe komt het dat jongeren massaal de camper ontdekken? Wij vroegen het aan Jeroen Ducorney van Goboony.

1/ #vanlife maakt het hip

Ducorney: “#vanlife heeft een grote invloed. Die hashtag is intussen al meer dan tien miljoen keer gebruikt op Instagram. Jongeren willen zo’n camper personaliseren en volledig naar eigen smaak inrichten. Ze maken een Instagram-pagina aan en delen het hele verhaal. Vooral in het Verenigd Koninkrijk leeft die trend enorm. Er ontstond daar een hele markt rond het ombouwen van campers, bijvoorbeeld met bedrijven die sanitair installeren. In Nederland beschouwen sommige jongeren een camper dan weer als een alternatief voor de dure woningmarkt. Die gaan in hun camper wonen.”

2/ deelplatformen maken het betaalbaar

Ducorney: “Vroeger was een camper een afschrijvingskost. 50.000 of 60.000 euro neertellen, dat kon vaak enkel als je je hele leven hard gewerkt had en het tijd was om te genieten. Nu beschouwen velen het als een investering. Op deelplatformen als Goboony, de marktleider in België, brengt de verhuur van je camper jaarlijks gemiddeld 6000 euro op. Campereigenaars kunnen dus de kosten terugverdienen en maken in sommige gevallen zelfs winst. Dat maakt de camper veel toegankelijker, vooral voor gezinnen met jonge kinderen. Die weten dat ze de komende tien jaar geen reizen buiten gaan maken en redeneren: waarom zouden we wachten?”

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer