Roadtrip van de maand: Grand Tour (Zwitserland)

2 minuten leestijd

Of je nu met camper of caravan rijdt, dan wel een tent en slaapzakken in de koffer van je auto gooit, iedereen houdt van een roadtrip. Maar niet alle wegen rijden naar Rome. Integendeel, de keuze is enorm. Elke maand doen wij een optie uit de doeken. Deze maand: Grand Tour (Zwitserland).

praktisch
  • Kamperen met de motorhome
  • Kamperen met de tent

1600 kilometer, 22 meren, vijf bergpassen over de Alpen, twaalf Unesco-sites en... vier talen: ziedaar de Grand Tour in cijfers, een roadtrip die de mooiste plekjes van Zwitserland met elkaar verbindt. Van palmbomen en blinkende meren tot glorieuze berglandschappen en gletsjers: dit is niet zomaar een hapje, wel een uitgebreid buffet waarvan je kan blijven eten. De Grand Tour doet z’n best om de snelwegen zo veel mogelijk te vermijden. In plaats daarvan rijd je tussen de wijnranken, doorheen traditionele alpijnse dorpjes, charmante middeleeuwse stadjes en drukke wereldsteden, voorbij kastelen en langs de boorden van meren.

Hoogtepunten noemen is onbegonnen werk. Onderweg passeer je de Matterhorn, het ultieme symbool van Zwitserland, en deel je het Zwitsers Nationaal Park met berggeiten, steenbokken en marmotten. Vanaf het majestueuze Lago Maggiore, 200 meter boven de zeespiegel, gaat het over de Furkapas naar een hoogte van 2500 meter. Op de Grand Tour krijg je als roadtripper wegen voorgeschoteld die elk beetje fan van curves doet watertanden. De Tremola bijvoorbeeld, de volledig met kasseien geplaveide oude Gotthardpass. Of de twaalf spectaculaire haarspeldbochten van de Malojapas.

De Grand Tour vormt een lus die je op verschillende plekken kan vervoegen. Opteer er wel best voor om met de klok mee te rijden, in die richting is de route aangegeven met 650 wegwijzers. Ook mensen met elektrische auto’s kunnen zich aan deze onderneming wagen: 300 oplaadstations onderweg garanderen dat je batterij nooit in de problemen komt. Voorzie minstens negen dagen voor de hele tocht, meer voor wie graag traag reist.

Meer info: https://grandtour.myswitzerland.com/

Kampeermogelijkheden

In sommige kleinere dorpjes, in de steden en op de meest uitdagende of smalle bergpassen kan een grote, minder mobiele camper moeite hebben. In het slechtste geval verplicht de aard van het parcours je tot een omweg. Auto’s of kleinere campers doen het beter. De toeristische dienst van Zwitserland maakte een lijst van alle campings op of nabij de Grand Tour.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer