Slapen op je dak

3 minuten leestijd

Toch gemakkelijk, zo’n daktent: je hoeft nooit een geschikt lapje grond zoeken om je tent uit te rollen. Een parkeerplaats volstaat. De tent openvouwen, het laddertje op en je bent klaar voor de nacht. Een daktent is minder gerieflijk dan een camper, maar biedt je meer vrijheid en avontuur. Er bestaan flink wat verschillende soorten daktenten. Hoe kies je de juiste? (Foto: LPI Daktenten)

praktisch
  • Kamperen met de tent

Openklappen en slapen

Wil je snel en gemakkelijk opzetten of ben je bereid wat meer tijd te besteden aan het opzetten van een complexere tent? Sommige daktenten zijn snel en eenvoudig op te zetten met gasveren, terwijl andere meer tijd en moeite vergen. Als je van plan bent om vaak van locatie te veranderen, is een daktent die snel kan worden opgezet en ingeklapt wellicht handiger.

Kan er een daktent op mijn auto?

Meestal wel, ook op kleine(re) wagens: een daktent kan geplaatst worden op alle auto’s die voorzien zijn van dakdragers óf de mogelijkheid hebben om dakdragers te bevestigen. Hoe weet je of dat het geval is? Je auto is geschikt voor dakdragers als er montagepunten of een rail op zitten. Dat betekent dat er dus in vrijwel alle gevallen een daktent past op jouw auto. Tenminste: als het gewicht van daktent en dragers niet de daklast van jouw wagen overschrijdt. Als dat wel het geval is, is de daktent in kwestie te zwaar voor je wagen.

Wat is de daklast?

Hoe zit dat, met die daklast? Het totaalgewicht van de daktent plus dakdragers mag niet zwaarder zijn dan de maximale daklast van je auto. De daklast is het gewicht dat je bovenop je auto kan dragen. De maximale daklast van jouw auto vind je op het gelijkvormigheidsattest. Meestal ligt dit tussen de 50 kg en 75 kg. Je kan het ook altijd even navragen bij je leasefirma, garagist of autodealer. De dakbelasting die je in je autopapieren vindt, is de rijdende of dynamische dakbelasting. De stilstaande dakbelasting kan 4 tot 5 keer hoger liggen.

Ontdek ons daktentenoverzicht in Pasar Camper & Kamperen van oktober 2023

3 belangrijke vragen

1. De juiste wagen?

Controleer of de daktent past op het dak van je voertuig en of je dak het extra gewicht kan dragen. Raadpleeg de specificaties van zowel de daktent als je voertuig.

2. Hardcover of softcover?

Een daktent met hardcover is afgedekt met een stevige schaal van hard materiaal, zoals glasvezel of aluminium. Die beschermt de tent wanneer ze is ingeklapt. Een softcover is een zachte, stoffen hoes. Deze tenten zijn meestal lichter en compacter, wat het verbruik van de wagen ten goede komt.

3. De ladder op?

Controleer de bijgeleverde ladder op stabiliteit en gemak van gebruik. De toegang tot en vanuit de tent moet veilig en comfortabel zijn.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer