10x kunst & cultuur in eigen land

9 minuten leestijd

Of liever: gaat dat zien! Ons land barst van de culturele schatten die wachten om ontdekt te worden. Wedden dat je mond openvalt in het Brusselse Hôtel Solvay? In de rust van een vredige abdijruïne houden we de lippen toch maar weer op elkaar, en in de Loonse stroopfabriek loopt het water je in de mond. Proef van cultuur en kunst in elke provincie.

reportage
  • Uitstappen en vakanties

Van de kaart

In een oud fabriekspand in Turnhout zit een bijzonder museum: Het Nationaal Museum van de Speelkaart. Hier kom je alles te weten over de geschiedenis van de speelkaart - en die is rijker dan je denkt. Speelkaarten zorgen al eeuwenlang voor plezier, maar werden ook gebruikt voor propaganda, reclame, waarzeggerij of als inspiratiebron voor kunstenaars. Tot 7 november 2021 kan je hier X, Censuur en Beeldcultuur bezoeken, een tentoonstelling over censuur en vrije meningsuiting in strips, cartoons en speelkaarten.

X, Censuur en Beeldcultuur

Druivenstraat 18, Turnhout - Inkom € 5, kinderen jonger dan 18 gratis - speelkaartenmuseum.turnhout.be

Kampeertip: Sla je tent op in bivakzone Winkselbroek, in een dennenbosje in het zuiden van Turnhout. Vanuit de bivakzone kan je mooie wandelingen maken door natuurgebied Winkselbroek. Toegankelijk van 1 april tot 31 oktober. Plaats voor max. 3 trekkerstenten, enkel voor fietsers en wandelaars. Meer info op www.bivakzone.be

Welkom in een stukje werelderfgoed

Hôtel Solvay aan de Louizalaan is een van de best bewaarde artnouveaugebouwen in Brussel. Toparchitect Victor Horta ontwierp dit herenhuis in opdracht van Armand Solvay, zoon van industrieel Ernest Solvay. Met een haast ongelimiteerd budget mocht Horta zich hier ten volle uitleven en zijn revolutionaire aanpak doorduwen. Eind 19de eeuw brak Horta met de toen heersende architecturale traditie, wat zich in Hôtel Solvay manifesteert op vlak van de indeling van de kamers, de materiaalkeuze, de verwarming, de verluchting en de verlichting.

In tegenstelling tot sommige andere gebouwen van Horta ontsnapte Hôtel Solvay aan de sloophamer van de jaren zestig, toen art nouveau helemaal niet populair meer was. Intussen staat het samen met drie andere panden van Horta (Hôtel Tassel, Hôtel Van Eetvelde en het Victor Hortamuseum) op de prestigieuze lijst van het Unesco-werelderfgoed.

Tot voor kort was Hôtel Solvay enkel toegankelijk tijdens het architectuurfestival BANAD of bij bijzondere gelegenheden, maar sinds de recente erkenning als museum zijn bezoekers meerdere dagen per week welkom. Een bezoek aan dit schitterende herenhuis duurt een uur en is perfect combineerbaar met een wandeling in de naburige artnouveauwijken van Elsene en Sint-Gillis.

Hôtel Solvay

Louizalaan 224, Elsene - www.hotelsolvay.be

Vredige ruïne

In een meander van de Samber, op amper 12 km van Charleroi, ligt de Abdij van Aulne. Hoewel de rit erheen vanuit de stad slechts een flink kwartier duurt, kunnen de industrie en drukte hier niet verder weg lijken. Deze streek waar de nadien heiligverklaarde abt Landelinus van Crespin zich in 657 vestigde, wordt niet voor niets de Vallei van de vrede genoemd. Al werd die vrede helaas even verstoord door de Franse revolutionairen die een groot deel van de abdij verwoest hebben. Wat wél nog overeind staat én gerenoveerd werd, is gewoonweg indrukwekkend. De geschiedenis van het imposante bouwwerk ontdek je met een gids of met een ludieke app. Zoals het een abdij betaamt is er in de oude stallen ook een ambachtelijke brouwerij aanwezig, die je bezoek net dat tikkeltje extra geeft. Of koppel een wandeltocht van 6, 7 of 14 km aan je uitstap, om nadien de voetjes onder tafel te schuiven in restaurant Les Caves de l’Abbaye d’Aulne.

Abbaye d’Aulne

Rue Émile Vandervelde 291, Thuin - € 5/€ 4 volw./kind +12j., reservatie noodzakelijk via abbayedaulne.be of 071 55 49 28

Kampeertip: Camping de la Sablière: 96 plaatsen omringd door groen, vanaf € 10, Rue Bois Tonnin 44 in Epinois, campingdelasabliere.be

Stroop om de mond

In Haspengouw beleef je fruit! Dertig jaar nadat de Loonse stroopfabriek sloot, heropende ze twee jaar geleden als een fruitbelevingscentrum. Je leert er alles over de weg van vrucht tot stroop, kan toekijken bij het stroop stoken en zelfs een virtuele fruitveiling bijwonen en opbieden tegen digitale opkopers. Voor kinderen zijn er in de tentoonstellingsruimtes ook zoekopdrachten.

Sinds de stroopfabriek in 2007 de Monumentenstrijd van Canvas won en de renovatie van de site begon, wordt hier alweer enige tijd ambachtelijke stroop gestookt. Proef de huisstroop in bistro De Smaakfabriek of koop ze in de streekproductenshop. Hyper van de suiker kunnen de kinderen in de stad of op uitgestippelde wandelingen errond nog een ‘speurneuzentocht’ doen. De stroopfabriek ligt op het fietsroutenetwerk (tussen knooppunten 152 en 136) en is dus perfect te combineren met een fietstocht door het golvende landschap, waar je niet naast zeven monumentale kunstwerken kan kijken. 

Fruitbelevingscentrum Stroopfabriek

Stationsplein 8, Borgloon - € 7, 4-18 € 1 - stroopfabriek.be

Kampeertip: Bivak Speelboomgaard: tussen fietsknooppunten 151 en 155 - 1 van de 7 gratis paalkampeerplekken langs de GR Haspengouw en het fietsroutenetwerk - reserveren niet mogelijk - bivakzone.be

Diep onder de grond

Van de 16de eeuw tot 1980 werd er in de diepe ondergrond van Blegny steenkool gedolven. Na de sluiting van de steenkoolmijn werd de site omgebouwd tot een toeristisch complex. Een bezoek staat er helemaal in het teken van de steenkoolindustrie. Je begeeft je er in twee schachten tot op een diepte van -30 en -60 meter. Zo daal je af dwars door de verschillende steenkoollagen. Ook passeer je de bovengrondse werkplaatsen en de kolenwasserij. De mijn van Blegny was zo belangrijk voor de Waalse industrie en bleef zo goed bewaard en ontsloten voor het publiek dat ze in 2021 door de Unesco erkend werd als cultureel werelderfgoed.

Mijn van Blegny

Rue Lambert Marlet 23, Blegny - € 13, 6-12 € 9,20 - www.blegnymine.be

Kampeertip: geen camping in de directe omgeving van de mijn van Blegny. Reis je met een camper?  Bij de parking van de toeristische site zijn er enkele plaatsen om met een camper te overnachten. Met aansluitingen voor water en elektriciteit. Info via www.blegnymine.be

Astronaut voor een dag

Wat wil je later worden? Astronaut. Toch!? Ontdek of jij een goede ruimtevaarder zou zijn op de ‘Dag van de Astronaut’ in het Euro Space Center. Een hele dag samen met je gezin ontdekken hoe het leven er in de ruimte aan toe gaat. Test je kennis, prikkel je zintuigen en train als een echte astronaut die zich klaarmaakt voor een ruimtemissie. Op de maan wandelen of over Mars vliegen, een vrije val of de middelpuntvliedende kracht ervaren of een bezoekje brengen aan het Marsdorp? Het kan allemaal in het Euro Space Center.

Euro Space Center

Rue devant les Hêtres 1, Transinne – € 29, kinderen +1m10 € 25, kinderen -1m10 gratis - www.eurospacecenter.be

Kampeertip: Camping Trois Fontaines, Rue de 19e Régiment Infantérie de Brest 35A, Maissin- www.campingtroisfontaines.com – vanaf € 26

Verwondering over water

In de Watertuinen van Annevoie heeft water het hoogste woord. Dankzij de aangelegde hoogteverschillen in tuinen in Italiaanse, Franse en Engelse stijl stroomt het vlotjes. Rond elke hoek lonkt er een fontein, vijver, watervalletje of andere verrassing. Het uitzicht op het prachtige kasteel, dat weliswaar niet te bezoeken valt, krijg je er als bezoeker gratis bij. Reken op een bezoek van anderhalf uur.

Watertuinen van Annevoie

Geen reservering nodig! Rue des Jardins 37A, Annevoie-Rouillon - € 9,5/6,5/5,5 - www.annevoie.be/nl/

Kampeertip: Camping Les Arpents Vert, aan de andere kant van de Maas, op wandelafstand van de tuinen. € 3 (tent), € 6 (camper, caravan + auto), € 2 (elektriciteit) + € 3/persoon. Open van 15 maart tot 15 oktober. Rue des Villas 7, Godinne.

Binnengluren bij een boer-schilder

De FeliX-site, dat is kunst verstrengeld met natuur en erfgoed. Felix De Boeck was een schilder-boer uit Drogenbos. Zijn werk leeft verder op de FeliX-site, met een museum over abstracte kunst in België, een ecologisch natuurdomein met een biodiversiteitsproject en de authentieke hoeve van Felix, een erfgoedpareltje dat afgelopen mei zijn deuren opende voor het publiek. Ontdek op deze site avant-garde in de kunst, koeien in de boomgaard en het leven op de boerderij tijdens de vorige eeuw. Dit alles geïnspireerd door de bijzondere figuur van Felix De Boeck, die niet alleen een pionier was van de abstracte kunst, maar ook een boer met eigen ideeën en met een enorm respect voor het ritme van de natuur. De site is kindvriendelijk. Volg het gezinsparcours in het museum en ga met een ‘koesterschijf’ op ontdekking in het natuurdomein.

FeliX-site

Kuikenstraat 6, Drogenbos. felixart.org

Kampeertip: Kampeerverblijfpark Oasis, Reiberg 27, Huizingen (Beersel). Tent en fiets € 10/dag, auto en caravan of camper € 18/dag. Mailen kan naar camping.oasis@skynet.be

Het paradijs, de hel en de zee

Kunstliefhebbers kunnen deze zomer hun pret niet op in West-Vlaanderen. Liefst drie triënnales pakken uit met grote kunstwerken in de open ruimte. Paradise Kortrijk is speels en interactief zoals zijn voorganger Play. Ditmaal mag je samen met internationale kunstenaars aan een betere wereld bouwen. Triënnale Brugge trekt de kaart van het contrast met het thema TraumA: droom en verschrikking, hemel en hel. Verwacht grote, soms kleurrijke installaties, die geheime, duistere kanten van Brugge onthullen.

Beaufort, ten slotte, bouwt voort aan zijn Beeldenpark, dat zich over de tien kustgemeenten uitstrekt. Er komen 21 sculpturen van 21 hedendaagse kunstenaars bij. Zoals altijd laten ze zich inspireren door lokale verhalen, en door een filosofische vraag. ‘De kust evolueert voortdurend’, zegt curator Heidi Ballet. ‘Hoogbouw, havens en zandopspuitingen wekken de indruk dat de mens de kust verandert. Beaufort 21 draait de vraag om: hoe heeft de kust de mens veranderd?’ Het antwoord, mijn vriend, waait weg met de zeewind.

Info Triënnale Brugge, tot 24 oktober, www.triennalebrugge.be, Paradise Kortrijk, 26 juni tot 24 oktober, www.paradisekortrijk.be en Beaufort 2021, tot 7 november, www.beaufort21.be

Te gast in de Ajuinenstad

De Oude Vismarkt vormt de vroegste kern van Aalst. In de 13de eeuw bouwden kloosterzusters hier een hospitaalcomplex uit. Begin 20ste eeuw werd de site een publiek stedelijk museum. Hele collecties vonden hier onderdak. ’t Gasthuys is gratis toegankelijk. Je bent er wel even zoet mee om alle themazalen af te lopen. Een groot luik is gewijd aan de geschiedenis van het carnaval. In deze zaal klinkt vrolijke muziek en sta je oog in oog met de ‘voil jeannetten’. Je ziet er ook het werk van bekende Aalstenaars, zoals priester Daens, schrijver Louis Paul Boon, schilder Valerius de Saedeleer en drukker Dirk Martens. Voor kinderen tussen 4 en 7 jaar werd een apart parcours uitgetekend. ’t Gasthuys is één van de stopplekken tijdens de iPadwandeling ‘Wij zijn zot van Aalst’.

’t Gasthuys

Oude Vismarkt 13, Aalst. www.visit-aalst.be

Kampeertip: Verblijfpark Reamerik, Zonnestraat 68, Denderhoutem. Open van 1 maart tot eind oktober. 6 camperplaatsen (€ 10) in een rustige, groene omgeving. Je kan er ook kamperen op de weide (€ 5). Er is een speeltuin en je kan er fietsen huren. Info: 0487 67 08 59 en reamerik@telenet.be.

Van Rembrandt tot etnische kunst

Het Musée L is het eerste universitair museum in ons land en gehuisvest in een emblematisch gebouw, een prachtig staaltje van moderne architectuur naar een ontwerp van André Jacqmain. Ook de collectie maakt grote indruk. Ze vond een onderkomen verspreid over 6 verdiepingen (3.830 m²!). De verzamelingen uit de 5 continenten dekken een periode van de prehistorie tot de 20ste eeuw met o.a. de grote stromingen van de Europese en de Belgische kunst: van prenten van Albrecht Dürer of Rembrandt over doeken van Alechinsky of Delvaux tot beeldhouwwerken uit de gotiek en de barok. Verder is er een rijke collectie etnische kunst (Afrika, Oceanië) en gaat aandacht naar volkskunst en naïeve kunst. Naast de immense permanente collectie zijn er geregeld tijdelijke expo’s en workshops. Volledig vernieuwd in 2017.

Musée L

Place des Sciences 3/LG. 07.01, Ottignies-Louvain-la-Neuve, www.museel.be, info@museel.be, toegang € 8, 13-25 jaar € 3.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer