10x op stap met het gezin in eigen land

Heb je kleine wetenschappers in huis? Dierenliefhebbers? Moddermonsters? De ideetjes op de volgende bladzijden garanderen onvergetelijke zomerdagen.  

4

Gelieve aan te raken!

Een interactief doecentrum over water, dat is Hidrodoe. Geen saai museum dus, maar een toffe plek waar je overal mag aankomen en zelf mag experimenteren. Ideaal voor kleine kinderhandjes! Lanceer een waterstofraket of kruip in een zeepbel in de Waterwereld, bekijk door een 3D-brilletje welke reis ons kraantjeswater aflegt en maak je handen nat met tal van spelletjes en proefjes. Van maart tot november kan je ook in openlucht spetteren in de Watertuin, waar experimenten zoals de waterparaplu en de springfontein liggen te wachten op nieuwsgierige deugnieten. 

Hidrodoe

Haanheuvel 7, Herentals - Inkom € 8,50 (vanaf 13 jaar) en € 6,50 (3 tot 13 jaar, zestigplussers en personen met beperking) - www.hidrodoe.be

Kampeertip: Op Landgoed Omorika overnacht je in een echte tipi in de tuin van Joris, Nicky en hun twee kinderen. Elke tent is voorzien van bedlinnen, slaapzakken en verlichting.

Vanaf € 80 voor 2 personen. Ontbijt, picknick, badlinnen of hottub mogelijk mits toeslag. Kapelstraat 29, Ravels - www.lgomorika.be

Toevluchtsoord voor gamers

Lijken je kinderen soms ronduit verslaafd aan videospelletjes? Dan krijg je ze ongetwijfeld even van achter hun computerscherm weg met een bezoek aan het Pixel Museum. De collectie van dit nieuwe museum omvat meer dan 250 videospelletjes en meer dan 1.000 andere objecten, waarmee een uitgebreid en historisch overzicht van de evolutie van de spelcomputer wordt gepresenteerd. Een van de topstukken is de bijna 50 jaar oude Odyssey van Magnavox, de allereerste gameconsole ter wereld. Toch wil de initiatiefnemer van het museum, de Fransman Jérôme Hatton, niet alleen focussen op dat verleden. Eerder stichtte hij al een school voor gameontwikkelaars en in het Pixel Museum kunnen kinderen vanaf tien jaar tijdens schoolvakanties deelnemen aan workshops over hoe je videogames maakt. Op die manier zetten ze misschien wel spelenderwijs een eerste stap naar een professioneel leven als videogamer. Voorts lopen er geregeld tijdelijke tentoonstellingen en uiteraard is er de mogelijkheid om ter plekke met de oude en nieuwe videogames te spelen. Na een bezoek aan het Pixel Museum bestaat dus wel het risico dat je kinderen nog gemotiveerdere gamers worden.

Pixel Museum

Op de site van Tour & Taxis, Picardstraat 3 in Brussel - € 12/volw. - www.pixel-museum.brussels

Kunst op kindermaat

Het is nooit te vroeg om je kinderen wat cultuur bij te brengen! Dat vinden ze bij het Musée des Arts Contemporains Grand-Hornu ook. Het museum voor hedendaagse kunst heeft daarom enkele uitstekende initiatieven voor jonge kunstliefhebbertjes. Zo is er een apart Salon des Enfants, waar jonge bezoekers op hun maat kennismaken met het thema van de lopende tentoonstellingen. Bij elke expositie hoort ook een bezoekersgids voor jongeren, met raadsels en opdrachten. Bovendien staat elke donderdag tijdens de schoolvakanties in het teken van gezinnen. Samen krijgen jullie een rondleiding en gaan jullie aan de slag met creatieve opdrachten. Trouwens, vergeet niet om ook goed rond te kijken: naar de kunst, maar ook naar het gebouw. Want dat is een parel op zich. Het MAC’s is namelijk gevestigd op de site van de voormalige steenkoolmijn Le Grand-Hornu, en brengt zo op een unieke manier heden en verleden samen.

Musée des Arts Contemporains

Site du Grand-Hornu, Rue Sainte-Louise 82 in Hornu. € 10/€ 2 volw./kind, mac-s.be/nl

Kampeertip: Camping le Roisin: 55 plaatsen, vanaf € 12 + € 3 p.p., Rue du Château de Roisin 14b in Honnelles, sites.google.com/site/campingderoisin

 

Joekel van een speelbos

Het Joekelbos in Opglabbeek is met zijn 12 ha het grootste avontuurlijke speelbos van het land. Tien spelelementen en een klimparcours houden je kinderen hier wel even zoet – helemaal gratis! In het bos kunnen ze naar hartenlust kampen bouwen. Lekker kliederen kan ook: in de zandduin staat een waterpomp om volop zandkastelen op te trekken.
Moet er overigens nog zand zijn? Het speelbos maakt deel uit van de Duinengordel rond de Oudsberg, de hoogste zandduin van Vlaanderen, die op zijn beurt sinds vorig jaar opgenomen is in het Nationaal Park Hoge Kempen. Tussen de bomen slingert een deels verhard pad, geschikt voor kinderwagens. Maar ook hele klassen of jeugdgroepen zijn welkom: in de houten zitarena is plaats genoeg en aan de 9 m lange picknicktafel kunnen ook flink wat hongerigen plaatsnemen. Neem je wel je afval weer mee?
Of je smult van de fruit- en notenbomen en -struiken op het terrein. Te veel bessen gesnoept? In het duurzame Joekelbos kan je naar het bostoilet gaan: wel zelf je wc-papier meebrengen (of blaadjes gebruiken). 

Joekelbos

Speeltuinstraat, Opglabbeek - duinengordel.be/joekelbos

Kampeertip: Camping Wilhelm Tell: Hoeverweg 87, Oudsbergen (Opglabbeek). Grote camping met binnen- en buitenbad, tentweide, kampeer- en camperplaatsen en huurchalets - vanaf € 26 (1 p) - limburgcampings.be/wilhelm-tell

De schat van de gouden geit

Bij de burcht van Logne stroomt de Ourthe de provincie Luik binnen. Dit jaar is het precies vijfhonderd jaar geleden dat de troepen van Karel V de burcht plunderden en in de as legden. Op een rots boven de rivier kunnen kinderen de ruïnes aan de hand van een schattenjacht ontdekken. Wie de schat van de gouden geit vindt, wacht een verrassing. Je bereikt de burcht via het ontdekkingspad Circum Castellum. Aan de voet van de rots, op een grote weide bij de Ferme de Palogne, kan je tijdens de zomermaanden een valkerijvoorstelling bijwonen. Indrukwekkende roofvogels, zoals arenden, uilen, buizerds en valken, tonen er hun vliegkunsten. Bij de hoeve van Palogne kan je ook kano’s en kajaks huren en je aan een afvaart van de Ourthe wagen.

Burcht van Logne

Route du Palôgne 6, Vieuxville - www.palogne.be

Kampeertip: Sy is een afgelegen dorpje aan de Ourthe. Camping Sy is een camping pal aan de rivier (en de spoorweg). Je kan er luxueuze tenten en bungalows huren, maar er zijn ook kampeerplaatsen met veel privacy. Vanaf de camping is het een mooie twee kilometer wandelen naar het domein van Palogne. Info via www.camping-sy-ardennen.nl

 

Even tussen de evers

Op wandel in de Ardennen zie je met wat geluk wel eens een reetje, maar voor ander wild moet je toch je tijd nemen en heel stil zijn. Laat dat nu net twee eigenschappen zijn die voor kinderen wat moeilijk liggen. Ga daarom gewoon naar het wildpark van Saint-Hubert. Langs verschillende wandelpaden kom je in contact met het anders verborgen wildlife dat in de bossen van Luxemburg leeft. Zo kan je van dichtbij kijken hoe herten, damherten en everzwijnen op zoek gaan naar voedsel of gewoon lekker in de zon liggen te luieren.

Wildpark Saint-Hubert
Rue Saint-Michel 130, Saint-Hubert - vanaf € 5 - www.foretdesainthubert-tourisme.be 

Kampeertip: Europacamp: 22 ha in het hart van de Ardense bossen. Perfect om te herbronnen. Europacamp 3, Saint-Hubert – vanaf € 19,50 - www.camping-europacamp.be  

Ezel als gezel

In Sautour, een gehucht van Philippeville, kan je eropuit trekken met bijzondere metgezellen: ezels. Les Balad’ânes de l’Hermeton, een samentrekking van balades (wandelingen) en ânes (ezels) biedt verschillende formules aan voor jong en oud. Het gaat van enkele uren op stap met een of meerdere ezels, al dan niet vergezeld door een natuurkenner, tot meerdaagse ezeltochten met overnachting. Een ding is zeker: vertragen zal je. Dat beest laat zich namelijk niet opjagen.

Les Balad’ânes de l’Hermeton

Rue Pisselotte 94A, Sautour (Philippeville). Vanaf € 50 voor een halve dag, vanaf € 190 voor een meerdaagse tocht - www.baladanes.be

Kampeertip: camping La Fontaine du Roy. Familiecamping met visvijver, cafetaria, petanqueterreinen en kinderanimatie in het hoogseizoen. Kort verblijf: € 5 (tent), € 8 (camper of caravan, auto inbegrepen) + € 4/persoon. Rue de Matignolles 14, Matagne-la-Petite (Doische) - www.lafontaineduroy.be

Wandelen over het water

In het beekdal van de Kleine Gete glinstert het grootste natuurlijke meer van Vlaanderen. Een bezoekje aan Het Vinne, een natuurdomein van 130 hectare in Zoutleeuw, is bijzonder kindvriendelijk. Neem je dreumesen bij de hand en wandel er over het water. Op de vele slingerende vlonderpaden raken je tenen bíjna het wateroppervlak. Op de uitkijktoren wacht jullie een prachtig uitzicht. Wie veel geduld heeft, kan zich verschuilen in de vogel- of schuilhutten om vogels te spotten.
In de speeltuin halen kinderen hun hartje al klauterend op en nog actiever wordt het in het speelbos. Langs het Olympisch Pad meet je je krachten met een snoek, haas en andere lokale diertjes en op het Zintuigenbeleefpad beleef je de omgeving intenser. Voor jonge en minder jonge speurneuzen zijn er ook de gps-zoektochten.

Het Vinne

Ossenwegstraat 70, Zoutleeuw. www.vlaamsbrabant.be/hetvinne

Kampeertip: Bivakzone Het Vinne (paalkampeerplaats) aan de noordzijde van het meer. Max. 3 tentjes van 3 personen voor 48 uur, gratis staanplaats. Reservatie niet mogelijk. Verwittigen bij aankomst is verplicht op 011 78 18 19.

Stonehenge op de Kemmelberg

Wedden dat het meest gefotografeerde kunstwerk deze zomer niet op een triënnale staat? In een weiland op de Kemmelberg verscheen een heuse groep menhirs. Een nieuw mysterie na de graancirkel en de metalen monoliet? Het had gekund, maar het Stonehenge van de Westhoek is niet op één nacht gebouwd. Kunstenaar Jean-Louis Muller en 22 studenten van de Vives Hogeschool hebben de zeven meter hoge sculpturen geduldig gevlochten van wilgentenen. De studenten leerden oude technieken aan en richtten een kunstwerk op dat het verleden van de Kemmelberg tastbaar maakt. Aanraken mag, want vlechtwerk is stevig. Kinderen kunnen verstoppertje spelen in de sculpturen, die menhirs, speerpunten en werktuigen voorstellen. Prehistorische jagers en Keltische boeren voelden zich thuis in de West-Vlaamse ‘bergen’. Waar je nu ‘gewoon’ prachtige vergezichten bewondert, hadden zij vooral goed zicht op eventueel dreigend gevaar.

Ancestors

De sculpturen staan in een weide bij Hotel-Restaurant De Hollemeersch. Vrij toegankelijk. Lettingstraat 58, Heuvelland, www.hollemeersch.be

Vogels en vogelspinnen

Met nieuwsgierig enthousiasme leven kinderen zich uit in de Wereld van Kina. Eigenlijk zijn er twee werelden in dit Gentse museum: het Huis en de Tuin. Het Huis bevindt zich in de Sint-Pietersabdij op het Sint-Pietersplein. De geschiedenis van de wereld staat er centraal en wordt aan de hand van fossielen, opgezette vogels en schatten van onbekende volkeren uit de doeken gedaan.

In de Tuin (Berouw 55) staan liefst 1.500 planten, elk met een ander doel. In de plantenzaal gaat het over hun geschiedenis. Je ziet er live bijen aan het werk. In een grote glazen kast kruipen vogelspinnen rond. Jakkes!

Wereld van Kina

Sint-Pietersplein 14 en Berouw 55, Gent. € 5,10/ticket, € 7,65/familieticket.  www.dewereldvankina.be

Kampeertip: Camping Blaarmeersen biedt plaats aan campers, caravans en tenten in het groen aan de rand van Gent. Open van maart tot de herfstvakantie. Voorzieningen vlakbij. € 8,50 per persoon en € 7,70 per caravan of tent. www.blaarmeersen.be

Hangen en hengelen

Het ‘Bois des Rêves’ of het ‘Bos van de Dromen’ in Ottignies (67 ha) is de ideale plek om met het hele gezin te ontspannen in de ongerepte natuur. Kinderen (2 tot 13 jaar) leven er zich uit op het immense speelplein met talrijke schommels en glijbanen, of ze wandelen met mama en papa langs de vele bewegwijzerde paden, goed voor 17 km wandelplezier. Ook leuk: het fitnessparcours van 1,5 km met onderweg 15 obstakels.
Sportieve gezinnen vinden in dit Provinciaal Domein een MTB-piste (gesloten circuit) en bij de vijver kom je tijdens het hengelen helemaal tot rust. Er zijn ook diverse barbecueruimtes (vooraf reserveren). Verder brengt een leuke wandeling langs een bewegwijzerd circuit van 8,5 km je van Ottignies naar Louvain-la-Neuve.

Provinciaal Domein Bois des Rêves

Allée du Bois des Rêves 1, Ottignies-Louvain-la-Neuve, gratis toegang, honden toegelaten. Het hele jaar door open - www.boisdesreves.be

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!