10x fietsen in eigen land

9 minuten leestijd

Ons hele land doorkruisen met de fiets? Dat kan, maar ook een optie is: de beste fietstochtjes plannen in functie van je interesses. Onze reporters helpen je graag op weg met hun eigen toppers in elke provincie.

reportage
  • Fietsen

40 toppers in ‘t Stad

Het Antwerpse fietsdeelsysteem Velo bestaat tien jaar. Speciaal voor deze verjaardag werden er twee nieuwe fietsroutes uitgestippeld. De Velo Highlighttour (26 km) brengt je langs wel 40 Antwerpse toppers, van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal tot Park Spoor Noord en het Vlinderpaleis. Met de Velo Districtenroute (54 km) ontdek je zowel de volkswijken en hippe buurten van de stad als omliggende natuurgebieden zoals de Hobokense Polder. Onderweg kom je genoeg Velo-stations tegen om je fiets te stallen en een nieuwe te nemen, zodat je telkens weer van het gratis halfuurtje gebruik kan maken.
Velo Highlighttour en Velo Districtenroute
Download de uitgebreide routebeschrijving op www.routeyou.com. Een dagpas voor Velo koop je voor € 5 op www.velo-antwerpen.be. Het eerste halfuur is gratis. Je mag de fiets niet langer dan 4 uur gebruiken.
Kampeertip: Combineer een citytrip met kamperen op City Camping Antwerp op Linkeroever. Breng je eigen tent of caravan mee of huur één van de ingerichte glampingtenten. Voor € 2 per dag kan je een fiets huren. Net naast de camping ligt openluchtzwembad De Molen.
Vanaf € 19 per nacht (kleine tent), € 97 voor glampingtent (2 pers). Jachthavenweg 6, Antwerpen, 03 219 81 79, www.citycampingantwerp.be

5x fietsen in Brussel

Pro Velo promoot al meer dan 20 jaar het fietstoerisme in onze hoofdstad. Op weekenddagen kan je na reservatie individueel of met een klein groepje aansluiten bij een van hun begeleide fietstochten, maar sinds kort biedt de fietsorganisatie vijf van haar thematische fietstochten door Brussel ook online aan. Wie er dus liever op eigen houtje opuit trekt, kan op hun website gratis de gpx-bestanden of de gedetailleerde routebeschrijvingen met achtergrondinformatie downloaden. Twee van die voorgestelde fietstochten lopen door het groene zuiden van Brussel, ver weg van alle verkeersdrukte in het centrum. Een 23 km lange route leidt langs opmerkelijke bomen, die in Brussel nauwgezet worden geïnventariseerd. Zowel monumentale bomen van meer dan 30 meter hoog als kleine exoten vormen de oriëntatiepunten, terwijl je onderweg het Ter Kamerenbos, het Woluwepark en het Jubelpark doorkruist.
Een langere route van 32 km focust op verwilderde ruïnes en verborgen tuinen. Na de overweldigende passage door het Zoniënwoud volgt een lus door Ukkel langs o.a. het Sauvagèrepark, de Nekkersgatmolen en de begraafplaats van Dieweg. In Elsene zorgen o.a. het intieme Tenboschpark en het volkse Viaductpark voor gezellige slotkilometers.
Op ontdekking: opmerkelijke bomen en Verwilderde ruïnes en verborgen tuinen in Brussel
Download de gpx-bestanden of gedetailleerde routebeschrijvingen op www.provelo.org/nl/free_tours

Flirten met de Franse grens

De Lacs de l’Eau d’Heure zijn met hun talrijke watersportmogelijkheden een ware traktatie voor waterratten. Maar hou jij meer van fietsen? Of heb je simpelweg zin in een beetje afwisseling? Ga dan op ontdekking langs de Véloroute des Lacs. De volledig bewegwijzerde fietstocht van 31 km voert je van het meer La Plate Taille langs de Laars van Henegouwen helemaal tot over de Franse grens. De licht heuvelachtige route die gedeeltelijk RAVeL Lijn 109/2 volgt, is op twee grindstroken na volledig geasfalteerd, dus ook met een elektrische fiets is de tocht goed te doen. Onderweg passeer je groene weides, bossen, boerderijtjes en dorpen zoals Sivry-Rance, bekend om de ontginning van rood marmer, en Touvent, op een steenworp van Frankrijk. De arrivée situeert zich aan Lac du Val-Joly (FR). Ideaal voor een overnachting of een rustpauze aan de oever voor je de terugreis inzet.
Véloroute des Lacs
Startpunt: Lac de la Plate Taille, Rue du Cierneau in Froidchapelle - ravel.wallonie.be/nl/home/itineraires/local/veloroute-des-lacs.html
Kampeertip: Camping Cinse à Bèdots: kleinschalige boerderijcamping vanaf € 10, Rue de la Redoute 5 in Cerfontaine, cinseabedots.be

Bekijk de route

Langs beide oevers van de Maas

De Maasroute was dit jaar na de Kustroute de tweede van negen Vlaamse LF-routes die een make-over krijgen tot ‘icoonfietsroutes’: langeafstandsroutes die op het fietsknooppuntennetwerk en met hun start- en eindpunten bij openbaar vervoer liggen. De Vlaamse Maasroute is een buitenbeentje omdat ze deel uitmaakt van de internationale Maasroute EuroVelo 19 én langs de grensmaas tussen België en Nederland over beide oevers loopt. Je kan dus perfect vanuit Maastricht een meerdaagse lus maken van ruim 100 km door eerst stroomafwaarts de Maas te volgen op de Belgische oever om vervolgens op de rechteroever terug te keren naar Maastricht. Op de linkeroever passeer je onder meer het ‘mooiste dorp van Vlaanderen’ Oud-Rekem, het Maascentrum De Wissen in Stokkem, het charmante Maaseik en ‘parel van het Maasland’ Kessenich. Aan de overzijde van de grens doe je onder meer het witte stadje Thorn aan, het schippersdorp Maasbracht en het Nederlandse deel van Rivierpark Maasvallei, waar de vroeger strak ingedamde Maas weer geleidelijk de vrijheid krijgt.
Icoonroute Maas
nl.eurovelo.com/ev19 en lfmaasroute.nl
Kampeertip: Camping Batven: kampeerverblijfpark en ‘fietscamping’ voor kortkampeerders met zwem- en visvijver - vanaf € 15 - Batvendijk 1, Kessenich – www.batven.be

Twee fraaie beekvalleien

De riviertjes Méhaigne en Burdinale boetseerden in het Luikse Haspengouw een prachtig golvend valleienlandschap. Om dat ook in de toekomst zo te houden, werd het hele gebied opgewaardeerd tot het Parc Naturel Burdinale-Méhaigne. De troeven van dit natuurpark ontdek je het best via het lokale fietsknooppuntennetwerk. Volg onderstaande knooppunten en je passeert onder andere de kastelen van Fallais en Fumal, de burchtruïne van Moha en de watermolen van Vélupont. Ondertussen speel je voortdurend haasje-over met het water. Vertrek bij knooppunt 32 in Avennes en volg 33 – 34 – 35 – 36 – 37 – 38 – 85 – 87 – 83 – 82 – 75 – 74 – 73 – 66 – 67 – 32.
Natuurpark Burdinale-Méhaigne
Meer informatie over het natuurpark op www.pnbm.be.
Kampeertip: Naast kampeerplaatsen biedt camping l’Hirondelle in Oteppe ook bungalows aan. Overnachten is eerder prijzig, maar je hebt ruime staanplaatsen én toegang tot vele faciliteiten, zoals sportterreinen en buitenzwembaden met waterpark. Zeer geschikt voor gezinnen. Boeken vanaf 2 nachten. Rue de la Burdinale 76A, Oteppe - www.lhirondelle.be

Bekijk de route

De mooiste dorpen van de Ardennen

Toegegeven: het is een flinke kuitenbijter. Maar deze 40 kilometer lange fietstocht over de kalksteenstrook La Calestienne en langs de oevers van de Ourthe is die inspanning meer dan waard. De tocht begint bij het interpretatiecentrum RIVEO waar je alles leert over de fauna en flora van de Waalse rivieren. Vanuit Hotton verken je prachtige landschappen en fiets je langs de mooiste dorpen van de Ardennen. Het bekendste op de route is wellicht het pittoreske Wéris. Op weg naar Barvaux begint het landschap flink te heuvelen tot je over de RAVeL langs de Ourthe verder kan fietsen tot in het charmante middeleeuwse stadje Durbuy. Kortom, een heerlijk afwisselende fietstocht.
Naar Durbuy en het Land van Famenne
Startpunt bij RIVEO, Rue de la Ferme, Hotton. Download de routebeschrijving en gpx op bit.ly/fietsnaardurbuy
Kampeertip: Camping la Brise, Rue de Durbuy 8, Hotton – www.campinglabrise.be – vanaf € 16.

Bekijk de route

Fietsen langs erfgoed

De Unesco-themafietsroute voert je in 11 etappes langs de parels van het Waalse erfgoed. De zesde etappe kronkelt tussen Dinant en Ciney over schaduwrijke weggetjes, langs stoere rotspartijen en voorbij het Kasteel van Chession. Het zachte reliëf van de vallei van de Haute Leffe, in combinatie met de bescheiden lengte van 18 kilometer, maakt deze fietstocht haalbaar voor quasi iedereen. Nog niet uitgefietst? De volgende etappe leidt naar Durbuy. Mooi meegenomen: in de Vallei van de Smaken weten ze wat een lekker biertje is.
De Unesco-route met de fiets
De route vertrekt even buiten Dinant en volgt bestaande groene en vlakke routes van de RAVeL en fietsknooppunten. Meer info op bit.ly/unescodinant
Vertrekadres: Avenue Colonel Cadoux, Dinant. Daar kan je betalend parkeren. Zowel Dinant als Ciney hebben een station, dus je kan ook je fiets meenemen op de trein.
Kampeertip: Domaine Du Bocq. Vanaf € 12,5 (tent), € 22,5 (camper, caravan). Ook safaritenten te huur. Vuur maken kan in een vuurschaal. Uitbater Rocks ‘n Rivers biedt outdooractiviteiten aan. Open van 1 april tot 7 november. Avenue de la Vallée 2, 5530 Purnode (Yvoir). domainedubocq.be/nl-NL/

Bekijk de route

Spot een bosprotter

Langs het Pad van Ad veranderen het Heverleebos en het Meerdaalwoud in ware sprookjesbossen. Ontdek per fiets de prachtige beeldhouwwerken van de lokale kunstenaar Ad Wouters. Stammen van afgestorven eiken krijgen een nieuw leven als zachtaardige beren, moderne neanderthalers, metershoge paddenstoelen en andere speelse figuren. De Bosprotter was het eerste beeld van de hand van de kunstenaar dat op een toegankelijke plaats geïnstalleerd werd. Hij maakte dit beeld in 2000 in opdracht van de boswachters van het Meerdaalbos. Zo kreeg hij de smaak te pakken en daarna volgden nog heel wat werken. In 2008 werd de fiets- en wandelroute ‘Het Pad van Ad’ uitgewerkt die je verblijdt met meer dan tien houtsnijwerken. De route is 26,5 kilometer lang, maar kan worden ingekort tot 17 kilometer.
Het Pad van Ad
Start in het Arboretum van Heverlee, Naamsesteenweg 500, Heverlee (Leuven).
Kampeertip: Camping Bergendal, Biezenstraat 81, Huldenberg (Loonbeek) gelegen in een bosrijk domein van 7 hectare. Tent vanaf € 3, caravan € 5, camper € 8. www.bergendal.green

Bekijk de route

Boerenlekkers op je bagagedrager

Op fietstocht moet je geregeld energie tanken. Anders krijg je last van een hongerklop, die het laatste restje jus uit je kuiten mept. In West-Vlaanderen weet iedereen dat. De liefde voor de koers zit er in het bloed. Profrenners klussen er bij als boerenzoon. Of omgekeerd. Logisch dus dat je op het fietsnetwerk West-Vlaanderen geniet van streekverse vitamines en vruchtensuikers. Lik hoeve-ijsjes, drink biertjes bij de microbrouwerij, haal een picknickmand vol lekkers af bij de boer. 22 routes laten je een gezapig of uitdagend rondje rijden langs producenten van de Korte Keten, waar je een hoevepicknick kan afhalen. In Veurne wapenen de kazen en zuiveldesserts van de Beauvoordse Walhoeve je voor een rit van 42 km door de winderige polders. Bij de Freezebeeze in Zwevegem is het snoepen van aardbeien, kersen, bessen en artisanale confituur. Suikerbommetjes die je fut geven om verder te fietsen!
22 x fietsen langs hoevepicknicks
Meer info op www.westtoer.be/nl/week-korte-keten, de tochtjes vind je op bit.ly/22fietsenpicknick

Contrasten in de Waaslandhaven

Het is machtig om de gigantische Kieldrechtsluis in werking te zien. De Waaslandhaven mag dan een nachtmerrie voor vrachtwagenchauffeurs zijn, als fietser heb je overal vrij spel dankzij de apart liggende brede fietsbanen. Naast de metershoog opgestapelde containers ligt het bijna verlaten polderdorp Doel. Het voelt vreemd aan om door de met graffiti besmeurde straten te fietsen. Langs de Schelde en de kerncentrale gaat het naar het gehucht Ouden Doel aan de rand van het grenspark in wording Groot-Saeftinghe. Spring er op zondagnamiddag zeker eens binnen in het Poldermas.
Fietsen in Havenland
Een interessante vertrekplek is Fort Liefkenshoek (Ketenislaan 3) in Beveren, gebouwd door de Spanjaarden eind 16e eeuw. Je vindt er ook een gratis toegankelijk bezoekerscentrum. Reserveer je bezoek via www.fortliefkenshoek.be. Je kan er ook een fiets huren. Doe inspiratie op voor je fietstocht(en) via www.havenland.be.
Kampeertip: Camperparking Sportpark Beveren (Klapperstraat). Je staat er gratis op de voorziene camperplek. Er zijn geen voorzieningen. Doorgaans vrij rustig. www.beveren.be/toerisme.

Bekijk de route

Op zoek naar Kuifje en De Kat

Wist je dat tal van strips zich afspelen in Waals-Brabant en dat hier ook veel bekende striptekenaars wonen/woonden? Kuifje, De Kat, Yoko Tsuno zijn slechts enkele personages die hier ontstonden. Deze fietstocht van 32 km, die start in hartje Limal aan de Place Albert 1er, voert je langs een twintigtal plekken die gelinkt zijn aan de strip. Op die Place staat een standbeeld van Dommel, zijn geestelijke vader Dipa woonde er. Volgende halte? Céroux-Mousty, waar Hergé, geestelijke vader van Kuifje, tientallen jaren verbleef. De Waals-Brabantse hoofdstad Waver is de stad van Roger Leloup, de bedenker van Yoko Tsuno, die in het stadscentrum geëerd wordt met een grote muurschildering. Bezoek in Louvain-la-Neuve zeker het Musée Hergé en bewonder de talrijke muurschilderingen in het nieuwe stadsgedeelte. Wie weet loop je er Gaston (Guust Flater), Largo Winch of anderen tegen het lijf!
In het land van de stripverhalen
Je vindt deze route op www.destinationbw.be/nl in de rubriek Tochten/Fietstochten (In het land van de stripverhalen) waar je de kaart (pdf) en gpx kan downloaden.

Bekijk de route

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer