3 x kunst met kinderen

De nieuwe expo in het M HKA in Antwerpen is samengesteld door negenjarigen. Of er nog musea waar je met het hele gezin plezier kan beleven aan kunst? Pasar-reporter Gert Corremans doet drie suggesties.

4

Antwerpen: Museum Spelen

Schommelen in het museum, je verstoppen achter het gordijn of een kauwgombal uit de automaat draaien? Op Museum Spelen, de nieuwe expo in het M HKA, mogen kinderen bijna alles wat meestal niet mag in het museum. Curator Marc Verstappen, de directeur van kunsthuis De Studio, dook samen met een klasje negenjarigen in de museumcollectie en viste kunstwerken op die de fantasie van de kinderen prikkelen.

Veel werken zijn interactief, want kinderen willen niet alleen kijken, maar ook doen. Kruip in de verpakkingsdozen van Job Koelewijn en je verandert in een reusachtige Ken- of Barbiepop. Speel een partijtje bowling op de baan van Dialogist-Kantor. In het Museum van de Onschuld van Lisa Matthys kunnen kinderen zelf aan hun droommuseum werken. 

Ook spectaculaire, ontroerende en grappige werken halen de selectie. Het duo Daems en Remoortere giet 19.000 liter water uit in het museum voor Sundance, een fontein met zonnewijzer. Herwig Ilegems kijkt dieren diep in de ogen in de film Head to head. En is de pizza-motorfiets van pizzabakker-kunstenaar Flourboy om in te bijten of mee te rijden?

Kleuters en peuters kunnen van toneel en films genieten in de 3D-installatie van Theater De Spiegel. In het No Limits! Art Castle ontdek je creaties van kunstenaars met een beperking. Hun werken worden soms outsiderkunst genoemd, maar in het kindermuseum zijn er geen outsiders.

10 juni tot 17 september, M HKA, Antwerpen.

Brussel: Michel François. Contre Nature

Nog nooit van Michel François gehoord? De Belgische kunstenaar is al veertig jaar actief en heeft wereldwijd tentoongesteld. Om zijn mooie carrière te vieren, mag hij de museumzalen van Bozar helemaal op stelten zetten. Op Contre nature hangen de kunstwerken hangen niet braafjes aan de muren. Je wandelt door een totaalkunstwerk opgebouwd uit foto’s, schilderijen, sculpturen, installaties, video’s. Afzonderlijk betekenen de werken minder dan in elkaars gezelschap.

Oma, opa of kleinkind, iedereen wordt blij van de rare creaties van Michel François. Je zou zijn expo een wonderland kunnen noemen, een parallel universum of gewoon een verlengstuk van zijn kunstenaarsatelier. Welke magie gebeurt er wanneer kunstenaars aan de slag gaan? Hoe toveren ze objecten en materialen om in betekenisvolle kunstwerken? En krijg je dat uitgelegd aan kinderen of tieners? Waag je kans op deze expo. Bozar steekt je een handje toe met een inspirerend gidsje voor gezinnen.

Tot 21 juli, Bozar, Brussel

Gent: Grace Ndiritu. Healing the museum

Voor iedere grote expo stippelt het S.M.A.K. een ontdekkingstocht op kindermaat uit. Aan Healing the Museum van Grace Ndiritu hou je gegarandeerd gespreksstof over. Volgens de Brits-Keniaanse kunstenaar liggen de musea op sterven. Ze zijn hun voeling met de samenleving kwijt. Zo stamt het S.M.A.K. duidelijk uit de twintigste eeuw, toen witte heteromannen de museumwereld beheersten. Wat met andere stemmen in de samenleving? Feministen, ecologisten, niet-Europeanen, plattelandsbewoners? Tijd om het museum nieuw leven in te blazen!

Ndiritu neemt je mee op een holistische reis door een S.M.A.K. voor de eenentwintigse eeuw. Vier zalen stellen de windrichtingen voor en verkennen de thema’s deep time, maatschappij, ecologie en verandering. Klinkt zwaarwichtig? Ndiritu vat haar museum op als een bruisende ontmoetingsplek, met knusse zitruimtes en veelkleurige, gevarieerde kunstwerken, van textiel en sculpturen tot film en performance. Je spirituele wereldreis eindigt in The Temple, een speciaal voor de expo ontworpen ontmoetingsplek. Hier kan de genezing van het museum beginnen. Rond de houten tempel prijken kunstwerken uit de S.M.A.K.-collectie die Ndiritu selecteerde voor de toekomst.

Tot 10 september, S.M.A.K., Gent

 

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!