4 gratis zomerfestivals

Van beiaard tot rivierboot, van stadspark tot grote markt: de festivalzomer trakteert je ook op gratis muziek en gezelligheid. Pasar-reporter Gert Corremans selecteert vier festivals waar je zonder ticket binnen mag.

Foto: José Frade 

4

In het hart van de stad

Genk trapt de zomer af met wat je gerust een klassiek stadsfestival mag noemen. Genk on Stage zet zijn podium pal op het stadsplein, nodigt nationale en internationale artiesten uit en spijst en laaft de festivalgangers met lokale hapjes en tapjes. Of nationaal op dit festival Limburgs of Belgisch betekent, valt uit de line-up moeilijk op te maken. Schreeuw je schor met Noordkaap en Rowwen Hèze, dans je dol met Sylver of beleef een harmonisch moment met het Groot Genker Orkest. Zijn minder Limburgs maar moeten evenmin van ver komen: Daan, Merol, Pommelien Thijs, Admiral Freebee en High Hi. In totaal zestig acts bedienen bijna iedere muzieksmaak.

23 tot 25 juni, Genk on Stage, Stadsplein, Genk

Hoor de klokken luiden

In Leuven kan je tijdens de zomerweekends naar de gratis pop- en rockconcerten van Het Groot Verlof. Onze aanrader? Op 7 juli viert K’s Choice zijn dertigste verjaardag op de Oude Markt. Het voorprogramma stelt je voor de mafste keuze van de zomer. Terwijl Go_A de Grote Markt doet daveren met Oekraïense technofolk, brengt Fisher-Z op de Oude Markt eighties-hits over kruisraketten en kernwapens, die opeens veel te actueel klinken.

Maar wat als je deze zomer eens een zenmomentje inlaste? Vanaf 18 juni viert Leuven Bells een uniek muziekinstrument dat de hele wereld ons benijdt. Juist geraden, de beiaard. Het festival trekt op tournee langs de vier Leuvense beiaards. Eerst komt de Abdij van Park aan de beurt, daarna volgen de Sint-Geertruikerk, de universiteitsbibliotheek en het Groot-Begijnhof. De Leuvense stadsbeiaardiers geven niet alle torenconcerten zelf; ze inviteren ook collega’s uit België, Nederland, Portugal en zelfs Canada. Op de luisterplaatsen zak je onderuit in een strandstoel en ontdek je dat beiaardklokken niet altijd klassiek hoeven te luiden. Wat dacht je van klingelende dansmuziek of een duet voor beiaard en torensopraan?

18 juni tot 26 augustus, Leuven Bells, 4 beiaarden in Leuven en Heverlee.

Zie ginds komt de STROOMboot

Het Festival STROOM neemt je van 21 juni tot 14 juli mee naar de mooiste plekjes in de Scheldevallei. Er staan niet alleen betalende voorstellingen, wandelingen en workshops op het programma. De CO2-neutrale STROOMboot zeilt twaalf dagen over de Schelde en meert iedere dag in een nieuwe gemeente aan. Twaalf steigers tussen Schelle en Schellebelle veranderen in muzikale en poëtische oases. Wie er zoal komt aanwaaien voor de Oeverconcerten? Quetzal Como laat Zuid-Mexicaanse gitaarliedjes aanspoelen, Duo Como zuiderse jazz en klassiek, van Ennio Morricone tot Argentijnse tango. Yentl Verborgt en Jeroen Reggers brengen jazzsongs waarin de natuur een rol speelt en Maud Vanhauwaert laat haar gedichten begeleiden door cellist Ewout Lehoucq. Trio Plenitsa tot slot zet een keel op in Bulgaarse stijl: wonderlijke stemgeluiden gegarandeerd!

1 tot 12 juli, Oeverconcerten, 12 aanlegsteigers langs de Schelde

Van Koerdische folk tot cumbia-punk

Een vierdaags gratis festival, op een echte festivalweide, met toonaangevende acts uit de hele wereld: niemand achtte het mogelijk, tot Sfinks Mixed het tien jaar geleden probeerde. Gratis werd een gigantisch succes, omdat het festival gezinnen met open armen verwelkomt. Kinderen bouwen hun eigen feestje in het Kidz Village met creatieve workshops, danslessen, coole concerten, muzikale fietsen, grime, henna, een verhalenhoek.

De bands op Sfinks Mixed komen uit alle windstreken, maar eigenlijk zijn er maar drie soorten concerten. Concerten waarvan je vooraf weet dat het goed wordt: laat maar komen die Jamaicaanse reggea (Tanya Stephens), Nigeriaanse Afropop (Yemi Alade) of Napolitaanse liederen (Suonno d’Ajere). Concerten waarnaar je heel benieuwd bent: Frans-Marokkaanse psychedelische rock (Bab L’Bluz) of hedendaagse Anatolische folk (Meral Polat Trio). En tot slot concerten waarover je je toch wat zorgen maakt: hoe klinkt garage-cumbia-marimba-punk uit Mexico (Son Rompe Pera) en hoe hyperkinetisch bestormt de Vlaamse bard uit Boechout het podium (Bart Peeters)?

27 tot 30 juli, Sfinks Mixed, Boechout

 

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!