32 tips voor een geslaagde staycation

Helemaal onbekommerd reizen zit er ook komende zomer nog niet in. Blijf je daarom liever in eigen land? Dan zijn er mogelijkheden genoeg om te genieten van een zalige staycation.

4
  1. Henegouwen - Espace Gallo Romain, Ath  

    Espace Gallo Romain stelt de enige Gallo-Romeinse boten die tot nog toe gerestaureerd zijn in België tentoon. Ze werden in 1975 gevonden in Pommeroeul (archeologische site uit de tweede eeuw, op een twintigtal kilometer van Ath). In dit museum vind je twee boten van het Keltische type: een kano uit één stuk hout en een aak van meer dan 9 meter, geklasseerd als ‘schat’ van de Federatie Wallonië-Brussel. In het gezelschap van Rufus, een schipper uit het antieke Pommeroeul, ontdek je het leven in de Romeinse tijd via maquettes, fresco's, infopalen en interactieve spelletjes voor de kinderen.   

    www.espacegalloromain.be
     
  2. Caption
    Oost-Vlaanderen - De bootjes van Gent  

    Rederij De bootjes van Gent is gevestigd in het groene boothuisje aan de Korenlei, tegenover de Graslei. De kortste tocht (40 min.) door het middeleeuwse stadshart vaart op de Leie en de Lieve tot aan het Rabot langs de klassiekers. Een langere rondvaart (90 min.) brengt je op de Leie, Lieve, Schelde en Ketelvaart langs een aantal andere bezienswaardigheden. Groepen kunnen hun eigen tocht samenstellen of na reservering naar de Blaarmeersen varen, de taxiboot nemen (bv. naar het STAM) of een thematocht kiezen. Deze rederij heeft ook een cabrioboot en organiseert ook avondrondvaarten.  

    www.debootjesvangent.be
     
  3. Luik - Drielandenpunt, Gemmenich 

    Even over de taalgrens en dicht bij Voeren (12 km) bevindt zich het Drielandenpunt, waar België, Nederland en Duitsland en drie talen (Nederlands, Frans en Duits) elkaar ontmoeten: een opmerkelijke plek op het grondgebied van het Belgische Gemmenich, het Duitse Aken en het Nederlandse Vaals (met zijn 322,5 m boven de zeespiegel tevens het hoogste punt van Nederland). Het eigenlijke Drielandenpunt bevindt zich vlak bij de imposante Boudewijntoren, vanwaar je een prachtig panorama geniet. Je ontdekt er verder de drie grensstenen en een labyrint. Er zijn diverse wandelmogelijkheden. 

    www.drielandenpunt.be
     
  4. West-Vlaanderen - Loopgraven Bayernwald, Heuvelland  

    Op een hoogte van 40 meter ligt in Wijtschate de site Bayernwald uit WO I, met gerestaureerde loopgraven en vier bunkers. Legers hadden op een hoogte of een heuvel een beter uitzicht op het front en konden hun kanonnen beter richten en de eigen stellingen beter verdedigen. In november 1914 leverden Franse en Beierse soldaten een verbeten gevecht om het bezit van deze heuvel met zijn grote militaire strategische waarde. De Duitsers wonnen de strijd, zodat deze site sindsdien Bayernwald genoemd wordt. Wat je nu ziet, bedraagt maar  10% van de oorspronkelijke omvang in 1917. 

    ww.toerismeheuvelland.be/nl/bayernwald- 
     
  5. Luik - Stuwmeer van Gileppe, Jalhay 

    De lift van de panoramische toren van Gileppe is een van de mooiste ter wereld. Een glazen kooi hijst je gratis tot 77 meter hoog. Op de begane grond kan je fietsen en steps huren of een ritje per huifkar boeken. In het Accropark maak je een tocht van de ene boomkruin naar de andere.  

    www.gileppe.com
     
  6. Antwerpen - Begijnhofmuseum, Turnhout 

    Het Begijnhof van Turnhout is een juweel en het Begijnhofmuseum is een unicum. Het kreeg een onderkomen in de voormalige woning van pastoor Mermans, in de 17de eeuw de stichter van het Sint-Jansconvent. Later was dit ook een begijnenwoning. Het museum pronkt met een fraaie collectie meubels (kasten, tafels, stoelen...) en religieuze voorwerpen, maar ook kunstvoorwerpen (zoals schilderijen en beelden) en huishoudelijke spullen die de begijnen gebruikten. Er vinden ook geregeld tijdelijke tentoonstellingen plaats. 

    www.begijnhofmuseum.be 
     
  7. Brussel  - Hôtel Solvay 

    Het moet een droom geweest zijn voor de toen nog jonge Victor Horta: carte blanche voor de bouw van een gezinswoning voor Armand Solvay, de zoon van grootindustrieel Ernest. Zowel qua ontwerp als budget kon hij zich volledig uitleven en dat leverde na acht jaar werken een stadspaleisje op waar alles op maat gemaakt was (van de meubels tot de schilderijen en tapijten) en dat kon uitpakken met de (voor 1903) modernste snufjes als warm water en elektrische verlichting. Sinds januari is het door Unesco erkende werelderfgoed een museum en hét pronkstuk van de hoofdstad van de art nouveau. 

    www.hotelsolvay.be
     
  8. Bruegelmuseum, Peer 
    Limburg - Bruegelmuseum, Peer 

    Dit museum bespaart de Bruegelfan alvast een wereldreis langs de grootste musea. Je vindt er weliswaar geen – onbetaalbare – originelen, maar wel 41 kwaliteitsvolle reproducties op ware grootte. Een draadloze audiogids leidt je langs de schitterende werken en vooraf krijg je ook een schitterende filmimpressie over ‘Peer Bruegelstad’. Speciaal voor de jongsten werd er een aangepast programma uitgewerkt: een zoektocht door het museum, waarbij ze spelenderwijs de werken leren observeren.

    www.peer.be
     
  9. West-Vlaanderen - Openluchtmuseum Bachten de Kupe 

    Te midden van het ongerepte polderlandschap ontdek je in Izenberge het Openluchtmuseum Bachten de Kupe, het Bokrijk van West-Vlaanderen en het tweede openluchtmuseum in Vlaanderen. Er staat een sfeervol gereconstrueerd boerendorpje, zo typisch voor de Westhoek. Oude kasseistroken doorkruisen de veertig gebouwen en duizenden voorwerpen laten hier het verleden herleven. Behalve het dorpsplein zijn er een Houtlandse hoeve, een dorpsherberg en zelfs een winkelstraat met een tabakswinkel, een kapper, een slagerij en een dokterspraktijk.  

    www.openluchtmuseumbachtendekupe.be
     
  10. Namen - Kasteel van Lavaux-Sainte-Anne  

    Lavaux-Sainte-Anne ligt aan de schilderachtige Wimbe, een bijriviertje van de Lesse, maar het lieflijke dorpje is vooral bekend om zijn prachtige waterburcht. Je maakt er op eigen tempo een reis naar de 17de eeuw, dwalend door de 32 gemeubelde kamers, van de kelders tot de slottoren. Het kasteel biedt ook onderdak aan het Natuur- en Jachtmuseum, met een indrukwekkende collectie opgezette dieren uit de Famenne. In de bijgebouwen, een versterkte boerderij, wordt het plattelandsleven bij het begin van de 20ste eeuw getoond.  

    www.chateau-lavaux.com
     
  11. Henegouwen - RAVeL des Collines, Ellezelles 

    Het Pays des Collines is een prachtig stukje natuur en – in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden – een perfect decor voor een fietstocht met het hele gezin. Want lang niet elk pad leidt hier over steile cols. Het startpunt van de tocht ligt in Ellezelles/Elzele. Parkeer bij het oude treinstation en trap van hieruit over de voormalige spoorlijn 87 via de aangeduide knooppunten. Na enkele kilometers fiets je het natuurpark in. De lus van 23 kilometer voert je tot het Ecomuseum in Lahamaide, langs Wodecq en via Flobecq terug naar je startpunt.  

    Bekijk de route
     
  12. Voeren
    Limburg - Toeren in Voeren 

    Een grensoverschrijdende 25,1 km lange fietstocht door de heerlijke Voerstreek, met start aan het Bezoekerscentrum in ’s Gravenvoeren. De tocht brengt je langs de pittoreske Voerdorpen en als extraatje is er ook een kort bezoek aan Nederland voorzien. Hou wel rekening met het heuvelachtige karakter van deze streek, maar voor al die inspanningen word je op elke heuveltop opnieuw beloond met een prachtig panorama. De knooppunten van het knooppuntennetwerk wijzen je de weg. 

    www.voerstreek.be

    Bekijk de route
     
  13. Luxemburg  - In de voetsporen van WO II, Bastenaken 

    De Slag om de Ardennen was het laatste grote offensief aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. In het landschap rond Bastenaken zie je nog duidelijk overblijfselen van de bloedige confrontatie tussen geallieerden en nazi’s. Deze thematische fietstocht van 5, 10 of 20 kilometer leidt je over de oude spoorbeddingen van de RAVeLs door heuvelend weiland en langs donkere bosranden, in het spoor van de Tweede Wereldoorlog. Natuurlijk mag een bezoek aan het Bastogne War Museum niet ontbreken.  

    www.bastogne-tourisme.be

    Bekijk de route
     
  14. Namen - Kastelen en boerderijen in het Land van Namen 

    Zeg 'Haspengouw' en je denkt meteen aan het glooiende landschap van... Limburg. Maar Haspengouw strekt zich uit tot in het noorden van Namen. Ook daar is het land vruchtbaar en het leven goed, getuigen de vele kastelen, de typische boerderijen en de uitgestrekte wijngaarden. Een fijne fietsroute verbindt ze allemaal. De route 'Kastelen en boerderijen in het Land van Namen (31 km)' vertrekt in Rhisnes. Houd even halt bij de wijndomeinen Le Chenoy (12 ha) en Le Ry d’Argent (5 ha). Karaktervol is de 18de-eeuwse kasteelhoeve van Villers-lez-Heest. De route voert je over gemakkelijke, landelijke paden.  

    www.paysdenamur.be

    Bekijk de route
     
  15. Vlaams-Brabant - Abdijroute, Leuven 

    De stad Leuven telt vier abdijen en die zijn onderling verbonden in één fietstocht. De route start op het Martelarenplein aan het station en brengt je door het historische hart van de stad naar de Sint-Geertrui-abdij. Het gaat vervolgens verder langs de Vaart over de Keizersberg (klimmen!) met de abdij Keizersberg en naar de abdij van Vlierbeek, waarna het door het groene Kessel-Lo en binnendoor naar de prachtige abdij van Park gaat (waar je ook heerlijk kan wandelen) en zo terug naar het vertrekpunt. 

    www.visitleuven.be

    Bekijk de route
     
  16. Antwerpen - Aardbeienroute, Hoogstraten 

    Hoogstraten is het mekka van de aardbeienteelt in de provincie Antwerpen. De aardbeien van Hoogstraten gelden als de mooiste en lekkerste van ons land. De Aardbeienroute, een fietstocht van 51 km, brengt een huldebetoon aan deze ‘koningin van het fruit’. Ze is met zeshoekige bordjes bewegwijzerd en loodst je door deze land- en tuinbouwstreek. Je ontdekt onderweg zowel de belangrijkste monumenten van Hoogstraten als mooie natuurgebieden en idyllische plekjes, waarbij vooral het riviertje de Mark bekoort.  

    www.hoogstraten.be

    Bekijk de route 
  17. Waals-Brabant - Witte dorpen in Brabants Haspengouw 

    Geniet van een leuke fietstocht over het knooppuntenwerk van Brabants Haspengouw. Start op de Grand’Place in Jodoigne (Geldenaken), omgeven door schitterende gebouwen in witte Gobertangesteen: het Hôtel des Libertés, het kasteel van la Vicomté en de kapel Notre-Dame du Marché met de spiraalvormige klokkentoren. Tijdens deze 19 km lange tocht gaat het langs fraaie witte dorpen als Saint-Rémy of Melin (een van de ‘Mooiste dorpen van Wallonië’) en langs Piétrain, bekend om zijn bijzondere varkenras. Je fietst deels over een oud spoor (nu RAVeL-traject) en langs fermettes en grote vierkantshoeves zoals die van la Hesserée en le Seigneur.  

    www.hesbayebrabanconne.be/nl

    Bekijk de route 

  18. Luxemburg - Le Labyrinthe, Barvaux-sur-Ourthe 

    Op 20 minuten wandelen van het station van Barvaux kom je bij het Labyrint, eigenlijk een verzameling labyrinten. Wat zou je denken van een maisdoolhof van maar liefst 11 ha met verschillende proeven? Of verdwaal je liever in het deurenlabyrint? Durf je daarna nog in de Donkere Wereld en kan je op de tast ontsnappen uit een pikdonkere doolhof? Vergeet zeker niet het Labyrint van de Biodiversiteit: een mozaïek van 600 m² met bloemen en planten om groot en klein te sensibiliseren over het belang van biodiversiteit in de natuur. 

    www.lelabyrinthe.be

  19. West-Vlaanderen - Frietmuseum, Brugge 

    Het Frietmuseum in de prachtige Brugse Saaihalle is een unicum in de wereld. Dit is het eerste museum dat de volledige historiek schetst van de oorsprong van de aardappel (inmiddels meer dan 10.000 jaar geleden in Peru) tot het ontstaan van de friet en zijn Belgische oorsprong. Je maakt er kennis met een interessante verzameling apparaten in verband met de aardappelteelt, maar ook met het oogsten, schillen, verdelen en frituren. Aandacht gaat verder naar de friet in de kunst, de muziek en in beeld. En na het bezoek kan je uiteraard in de middeleeuwse kelder de échte Belgische friet gaan proeven.  

    www.frietmuseum.be

  20.  Oost-Vlaanderen  - Stoomtrein Dendermonde-Puurs  

    Tussen juli en september rijdt er twee keer per dag een stoomtrein van Baasrode naar Puurs-Sint-Amands. Kinderen beleven er de tijd van hun leven, vooral als ze tijdens een tussenstop in Oppuurs zelf de stoom mogen aflaten van de locomotief uit 1930. De authentieke wagons zijn met massief hout bekleed. Op de stoffen banken veer je vlotjes mee op het gezapige ritme van de stoomtrein. Enthousiaste vrijwilligers vertellen graag het verhaal van de vroegere buurtspoorwegen in ons land.  Koop een ticket voor een enkele rit. De fiets mag gratis mee.  

    www.stoomtrein.be
     
  21. Antwerpen - De Smokkelqueeste, Essen 

    Een spannende gezinsuitstap voor grote en kleine smokkelaars! Het opzet: je gaat op zoek naar twaalf kistjes smokkelwaar in Essen. Een route en tips wijzen je hierbij de weg. Elk kistje bevat een puzzelstuk met een afbeelding van smokkelwaar. Zodra je alle puzzelstukken hebt, kan je de puzzel leggen en de slogan die je zo verkrijgt, leidt je naar de meest geurende smokkelwaar, die je mee naar huis mag nemen.  

    www.vvvessen.be
     
  22. Brussel - Belgian Chocolate Village 

    Belgian Chocolate Village, het grootste chocolademuseum van België, bevindt zich in de schaduw van de bekende basiliek van Koekelberg. Reken op anderhalf uur voor de rondleiding die je door het volledige productieproces van chocolade voert. Dankzij een historisch en economisch luik besef je pas welke belangrijke rol chocolade speelt voor ons land. Blikvangers zijn de chocolade replica’s van het Atomium en andere Brusselse architecturale parels. Als uitsmijter volgt de passage door een serre, die je even doet wegdromen naar exotischere oorden. Het lekkerste onderdeel volgt als afsluiter: zelf chocolade maken én proeven.   

    www.belgianchocolatevillage.be
     
  23. Antwerpen - Het Land van Playsantiën, Zandhoven 

    Het Land van Playsantiën biedt tal van rustige, groene, kortom zalige plekjes om te vertoeven. Zandhoven, met zijn deelgemeenten Massenhoven, Pulle, Pulderbos en Viersel, vormt een (uitgestrekt) vooral landelijk woondorp met talrijke stemmige hoekjes. Je treft in Zandhoven zelf bovendien veel hoven en fraaie kasteeldomeinen aan, zoals bijvoorbeeld het Hof van Liere. Eveneens bekoorlijk zijn het kasteel van Hovorst in Viersel en het domein Krabbelshof in Pulle. Bewegwijzerde wandelroutes zoals het Hovorstpad en Hof van Lierepad laten je toe kennis te maken met deze kasteeldomeinen. 

    www.zandhoven.be
     
  24. Henegouwen - Koninklijk Museum van Mariemont  

    Het Koninklijk Museum van Mariemont staat in een prachtig Engels park met een van de mooiste arboretums van Wallonië. Het bevat de collecties van de Henegouwse industrieel Raoul Warocqué, met kunst uit Egypte, Griekenland, Rome, China en Japan naast kunst en archeologie uit Henegouwen, de mooiste collectie Doorniks porselein ter wereld en een kostbare boekenverzameling. In het park staat een unieke collectie bronzen standbeelden, waaronder Les Bourgeois des Calais van Rodin. 

    www.musee-mariemont.be
     
  25. Limburg - Natuurdomein Kiewit, Hasselt 

    Het 100 ha grote Natuurdomein in Kiewit is een schitterende groenoase aan de rand van de stad Hasselt en is vrij toegankelijk van 8.30 uur tot zonsondergang. Er zijn ook een speelweide en een speelbos en op de kinderboerderij leren kinderen omgaan met dieren. Je vindt er verschillende tuinen en een insectentuin waar je tal van insecten en vlinders ontdekt. Voor wandelaars is er keuze uit diverse trajecten die variëren van 1,5 tot 9,5 km. Fietsers rijden van hier het naburige Bokrijk binnen en zo ook het vijvergebied De Wijers.  

    www.hasselt.be/nl/domeinkiewit
     
  26. Het Arboretum van Tervuren
    Vlaams-Brabant - Geografisch arboretum, Tervuren 

    In het Kapucijnenbos van Tervuren ontdek je het schitterende en over 100 ha uitgestrekte Geografisch Arboretum, dat door Koning Leopold II aan de Belgische Staat werd geschonken. Het Arboretum is een openluchtmuseum van meer dan 400 uitheemse boomsoorten (35 ha uit de oude wereld en 65 ha uit de nieuwe wereld). Het werd tussen 1902 en 1920 aangelegd en is uniek in heel Europa. Vooral de percelen uit de westkust van Noord-Amerika met prachtige sequoia’s spreken sterk tot de verbeelding van de bezoekers. 

    www.arboretum-tervuren.be
     
  27. West-Vlaanderen - Bezoekerscentrum De Otter, Diksmuide 

    In het Vlaams Bezoekerscentrum De Otter vernemen kinderen (én hun ouders) meer over de prachtige natuur in de IJzerstreek en rond het natuurgebied De Blankaart. Het bezoekerscentrum kreeg een onderkomen in kasteel De Blankaart in Woumen, dat omgeven is door een fraai kasteelpark. Bezoekers maken er kennis met de geheimzinnige wereld van water, riet, nat grasland en een moerasbos en ook de jacht, visserij e.a. komen aan bod, net als het nachtleven in het bos. Er vertrekt ook een fietsroute ‘Fietsen tussen otter en zeehond’.  

    www.otter.be
     
  28. Luik - Waterval van de Bayehon, Longfaye 

    De Hoge Venen in de Oostkantons stuwen water naar de omliggende valleien en meren. De Bayehon ontspringt in de buurt van het Signal de Botrange. Op deze wandeling klimmen we langs deze woeste waterloop met zijn opvallend rode kleur. Bijna aan het hoogste punt bereiken we een van de hoogste natuurlijke watervallen van het land. We verlaten het bos en stappen langs het Fagne Tirifaye, een open venengebied. Langs de steil tussen de rotsen klievende Pouhon keren we terug naar de watermolen aan de Bayehon. Een stukje berglandschap in België.  

    www.ostbelgien.eu

    Bekijk de route
     
  29. Luxemburg - Te voet langs prehistorische megalieten, Wéris   

    Een wandeltocht door een uitzonderlijk prehistorisch gebied op een steenworp van Durbuy. Op een veld van 8 km staan menhirs en dolmen verspreid. De reuzenstenen zijn maar liefst vijfduizend jaar oud en zijn gehuld in mysterie. De wandeling begint in Wéris, een pittoresk dorp met de titel ‘een van de mooiste dorpen van Wallonië’, en loopt afwisselend door bossen en weiland. Bewonder de prachtig gerestaureerde kalk- en zandstenen vakwerkhuizen en waan je naast de kasteelhoeve terug in de zeventiende eeuw. Voor je aan de wandeling begint, is het zeker de moeite om het Museum van de Megalieten te bezoeken. Zo geven de prehistorische stenen wat van hun geheimen prijs en ga je goed geïnformeerd op stap.  

    www.megalithes-weris.be

    Bekijk de route
     
  30. Namen - Twee kastelen-wandeling, Gendron-Celles 

    Deze luswandeling van 15 km combineert natuur met geschiedenis. Vanuit Gendron-Celles (gemeente Houyet) stap je naar de sprookjeskastelen van Vêves en Walzin. De wandeling loopt door het nationaal park van Furfooz. Holbewoners hokten hier ooit in de vele spelonken en ook de oude Romeinen voelden zich er prima thuis. Tegenwoordig kan je een reconstructie van hun badhuis bezoeken. De ingeslapen dorpjes en in de zon badende rotswanden van de regio doen op een mooie dag wegdromen naar de Provence. Vanaf de inkom van het park (€ 4) leidt een kortere wandeling van vier kilometer langs de hoogtepunten.  

    tourismehouyet.be

    Bekijk de route
     
  31. Oost-Vlaanderen - Roger Raveelwandelroute, Machelen 

    Een korte wandeling van 3,7 km die start in het centrum van Machelen aan de Leie, een van de oudste dorpen van Vlaanderen dat reeds in 697 werd vermeld onder de benaming ‘Mahlinum’. Het dorp is ook woonplaats van de kunstenaar Roger Raveel. De kunstenaar neemt je op deze tocht mee langs de mooiste plekjes natuur in zijn dorp en laat je ook kennismaken met tal van locaties die een rol speelden in zijn leven en werk. 

    www.toerisme-leiestreek.be

    Bekijk de route
     
  32. Vlaams-Brabant - Viermaal te voet door Steenhuffel 

    Steenhuffel, deelgemeente van Londerzeel en bierdorp bij uitstek, biedt de wandelaars veel vermaak met keuze uit liefst vier wandeltochten. Voorop de 6 km lange ‘Over de Beekwandeling’ door de vallei van de Molenbeek; vervolgens de Maerselaermolenwandeling (8 km) langs de meest idyllische plekjes van deze landelijke gemeente, de 9 km lange Molenbeekwandeling en de 13 km lange Boskantwandeling die je naar de rand van Buggenhoutbos voert.  

    www.leireken.be

    Bekijk de route

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!