3x ondergedompeld in kunst

Immersieve expo’s en belevenissen zijn niet meer weg te denken uit onze cultuursteden. Pasarreporter Gert Corremans selecteert drie nieuwe expo’s die je onderdompelen in de wereld van een bekende schilder.

4

Man achter de maskers

Op het Oostendse stadsfestival over James Ensor, die 75 jaar geleden overleed, mocht een immersieve belevenis niet ontbreken. James Ensor. Inspired by light tovert de Dominicanenkerk om in een levend canvas. Productiehuis Urban Mapping schildert met de allernieuwste projectietechnieken en schakelt zowel artificiële intelligentie als handgemaakte animatiefiguurtjes in.

De voorstelling brengt Ensors meesterwerken in beweging en vertelt het levensverhaal van de man achter de maskers. Stand-upcomedian Piv Huvluv vertolkt de stem van de schilder, sappig Oostends accent inbegrepen, en het muziekduo Boshaard schreef de soundtrack bij het spektakel.

De Dominicanenkerk is een neogotische zaalkerk en dateert uit de late negentiende eeuw. Ze opende in 1883, toen Ensor een jonge twintiger was, en is onlosmakelijk verbonden met het Oostende waar hij zijn hele leven heeft doorgebracht.

James Ensor. Inspired by light, vanaf 22 maart, Dominicanenkerk, Cristinastraat 95, Oostende, https://www.ensoroostende.be/

Ceci n’est pas une exposition

Na het wereldwijde succes van Van Gogh: the immersive experience wagen de digitale expomakers van het Brusselse Exhibition Hub zich aan niemand minder dan René Magritte. Meer dan driehonderd schilderijen werden gedigitaliseerd en geanimeerd voor Magritte: the immersive experience.

Ceci n’est pas une pipe, schreef Magritte op zijn beroemdste schilderij: dit is geen pijp, maar een afbeelding van een pijp. Of zelfs iets totaal anders, nog veel mysterieuzer. In de Hortagalerij bezichtig je vanaf 29 maart geen schilderijen, maar projecties van schilderijen. Wie Magritte zegt, denkt aan appels, schapenwolken en bolhoeden, maar wist je dat hij ook abstracte werken heeft gemaakt? De expo is bedoeld als een volledige retrospectieve van zijn oeuvre en wil je niet alleen entertainen, maar ook iets bijleren.

Natuurlijk wordt het ook dolle pret. Virtual reality en interactieve ruimtes nemen je mee naar de raadselachtige wereld van Magritte. Minutieus nagebouwde decors wekken de illusie dat je een van zijn iconische werken binnenstapt. Vergeet je lange jas en bolhoed niet!

Magritte: the immersive experience, vanaf 29 maart, Hortagalerij, Grasmarktstraat 116, Brussel

Tuinstoel bij de waterlelies

Wat met Van Gogh en Magritte kan, kan ook met de grootmeester van het impressionisme. Claude Monet: the immersive experience bespaart je de reis naar de tuinen van Giverny, waar Monet zijn beroemde waterlelies schilderde. Je tuinstoel staat klaar in de Saint-Pholienkerk in Luik, aan de rand van een virtuele vijver.

Vanuit je stoel beleef je een 360-gradenexpo met licht- en geluidseffecten en reusachtige projecties. Niet alleen de schilderijen verschijnen op de muren, zuilen en vloer van de kerk. Ze worden afgewisseld met beelden uit de tuinen van Giverny: Monets woonhuis, het Japanse bruggetje, de bogen met rozen en natuurlijk de lelievijver. Met een VR-bril kan je zelfs een wandeling in de voetsporen van de schilder maken. Ook Monets atelier is nagebouwd, in een aparte ruimte.

Claude Monet: the immersive experience, vanaf 13 maart, Eglise Saint-Pholien, Rue Saint Pholien, Luik

 

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!