4 fascinerende foto-expo’s
Reizen verbreedt je horizon, dat is bekend. Maar ook fotografie kan je kijk op de wereld scherper stellen. Pasar-reporter Gert Corremans selecteert vier foto-expo’s die fascinerende plekken en culturen in beeld brengen.
- Uitstappen en vakanties
Pelt: de kwakkelzomer van Martin Parr
Voor zijn vierde editie wist het tweejaarlijks fotofestival Lens op de Mens niemand minder dan Martin Parr te strikken. De Britse topfotograaf is gefascineerd door reizen, massatoerisme en consumentisme en brengt graag mensen in beeld die hardnekkig aan het ‘genieten’ zijn. Dat ze niet altijd vrolijk uit hun ogen kijken, komt door de drukte, de tegenvallende locatie of het slechte weer. Klinkt herkenbaar? Dan ben je klaar om je op de expo A summer with Martin Parr onder te dompelen in een universele kwakkelzomer.
Lens op de Mens focust, zoals je uit de festivalnaam kan opmaken, op mensen, van studioportretten tot reportages en persbeelden. De foto’s worden getoond in openlucht, langs straten, parken en pleinen in Overpelt-Centrum. Wat het festival verder nog onderscheidt, is dat het ruimte biedt voor professionals én amateurs. De jury selecteerde de beste beelden uit 900 inzendingen van amateurfotografen.
Je fotowandeling door Pelt start bij cultuurcentrum Palethe, waar Martin Parr tentoonstelt en op 23 september een lezing geeft. Spring ook binnen in de Sint-Martinuskerk om de tableaux vivants van festivaloprichter Carine Van Gerven te bewonderen. In De Vakschool loopt They fight for us too, een rondreizende expo met oorlogsfoto’s van Oekraïense fotografen, waaronder de World Press Photo van 2023.
Tot 1 oktober, CC Palethe (Martin Parr) en andere locaties, stadscentrum Overpelt
Brussel: mode en design volgens Mous
Mous Lamrabat fotografeerde voor Vogue Arabia en Vanity Fair, maakte campagnes voor Chanel en Burberry en portretteerde Stromae en Pharrell Williams. Onder meer. Waarom de Belgisch-Marokkaanse modefotograaf druk bevraagd wordt door wereldmerken en -sterren? Zijn fotografie creëert een kleurrijke, humoristische fantasiewereld, die hij soms Mousganistan noemt.
Lamrabat verhuisde op zijn zesde van een Marokkaans bergdorpje naar de metropool Antwerpen. In zijn fotografie versmelten de Noord-Afrikaanse en Westerse cultuur met elkaar zonder wrijvingen en conflicten. Hennatatoeages flirten er met popart, djellaba’s zijn versierd met een Nike-logo, onder een fez draag je oorringen in de vorm van de M van McDonald’s.
Dat klinkt als een utopie waarvan je ook in Brussel mag dromen, en dat kan op de expo A(R)MOUR. MAD, het Brusselse kennisplatform voor mode en design, vroeg Lamrabat om een ode te brengen aan de Brusselse creativiteit, en aan de liefde. Samen met zijn vaste styliste Lisa Lapauw zocht hij kleurrijke, Marokkaans getinte plekken in de hoofdstad op. Daar bracht hij mode en design van Brusselse ontwerpers in beeld. De meesten groeiden op tussen twee werelden en bouwen bruggen in hun creaties, van zonnebrillen en herenmode tot keramiek, en van West-Afrika en Algerije tot de Caraïben.
Tot 2 september, MAD, Home of Creators, Nieuwe Graanmarkt 10, Brussel
Charleroi: na de zondvloed
Vanaf augustus 2021 begon Gaël Turine de gevolgen van de waterbom in Wallonië in kaart te brengen. Anderhalf jaar trok hij met zijn camera langs de rivieren die buiten hun oevers getreden waren. De foto’s documenteren de schade en de wederopbouw met haast wetenschappelijke precisie en zijn tot eind september te zien in het Fotografiemuseum van Charleroi.
Rivierherinneringen is bedoeld als een wake-up-call. Het herstel gaat traag in de valleien van de Vesder, de Lesse, de Lhomme, de Wamme, de Hoëgne en de Ourthe. Dorpen of huizen moeten opnieuw bewoonbaar worden, akkers opnieuw in cultuur gebracht, levens weer opgebouwd. Wetenschappers legden ditmaal zonder voorbehoud de link met de klimaatcrisis. Om nieuwe rampen af te wenden, moeten we volgens Turine collectief onze verantwoordelijkheid nemen.
Tot 24 september, Musée Photo Charleroi, Avenue Paul Pasteur 11, Charleroi
Bergen: schoonheid zal de wereld redden
De Franse reporter Thierry Suzan reisde de wereld rond voor magazines als National Geographic en GEO. Hij is zich bewust van de ecologische uitdagingen die zich aandienen, maar blijft optimistisch gestemd over de toekomst van onze planeet. Zijn expo in Mons heet niet toevallig Schoonheid zal de wereld redden. Schoonheid prikkelt de verbeelding, en zonder verbeeldingskracht krijg je complexe problemen nooit opgelost.
Suzan selecteerde zestig foto’s van uitzonderlijke plekken in de wereld, van springbokken in de savanne of een zeilschip tussen ijsbergen. Zijn beelden baden vaak in een dromerige sfeer. Speciaal voor de gelegenheid fotografeerde hij Unesco-werelderfgoedsites in en rond Mons, waaronder de neolithische vuursteenmijnen van Spiennes en het Belfort van Mons, waar de expo plaatsvindt.
Tot 29 oktober, Belfort, rue des Clercs 32, Mons.