4 festivals in de buitenlucht

Zin om het Hemelvaartweekend buiten door te brengen? Met circus of folkmuziek, in een statig kasteelpark of op een reusachtige rommelmarkt? Pasarreporter Gert Corremans selecteert vier festivals voor een zonnig weekend.

4

Circusartiesten met superkracht

Fan van circus? Dit weekend palmt CIRKL de Leuvense binnenstad in. Het hart van het circusfestival klopt op de Velodroomsite, waar je kan genieten van gratis voorstellingen. Of een hapje en drankje halen bij de foodtrucks en even uitblazen op het festivalterras.

In de circustent en de Leuvense theaterzalen worden betalende voorstellingen opgevoerd. Bemachtig nog snel je ticket en je kan baanbrekende gezelschappen uit binnen- en buitenland aan het werk zien. RECLAIM van het Waalse Théâtre d’un Jour, bijvoorbeeld, kluistert je aan de tribune van de circustent met acrobatie en operazang. In La Vieille Souche kruipt acrobatisch danser Samuel Rhyner in de huid van Robert. Hij deelt de planken, of juister, de tuin van het Martin’s klooster, met Trebor, een boom in een pot. Met de opbrengst van de tickets worden bomen geplant.

De gratis voorstellingen zijn geschikt voor alle leeftijden. Het duo Aramelo haalt grappige stunts uit op de trampoline, Tripotes la Compagnie maakt salto’s op een springplank in en Compagnie La Meute zweeft tien meter boven de begane grond aan een duizelingwekkend Rad des Doods. De Finse acrobaten Kati en Pasi spelen hun gewichtsverschil uit. Zij weegt 50 kilo, hij 100, en dat is hun superkracht.

CIRKL, 10 tot 12 mei, Velodroomsite, Brusselsestraat 65 en andere locaties, Leuven.

Folkmuziek in het wild

Het Merodegebied rond Westerlo, Diest en Zichem ademt oude streekverhalen. In de Demerbroeken haalde de Witte kattenkwaad uit en in de bruine kroegen animeerde zwerver Wannes Raps de tooghangers met straffe anekdotes. Het Merodefestival updatet de volkse tradities en verwacht je voor vier dagen folk- en rootsmuziek én een flinke portie wandelplezier.

Het festivalpodium staat bij de gerestaureerde Beddermolen in Tongerlo. Vlaamse muzikanten nodigen er collega’s uit de Scandinavische, Britse, Ierse en mediterrane folk uit om samen te musiceren. Zweedse a capella (WÖR & Kongero), Estse accordeonliedjes (Leana.island & Kulno Malva), Kroatische doedelzakmuziek (Griff Trio & Sutari) of americanasongs (Roseanne Reid): het staat allemaal op het menu.

De bands die ’s avonds festivalpodium delen, treden overdag op in het wild, op de mooiste natuur- en erfgoedplekjes in het Merodegebied. Koop je ticket voor een van de muzikale wandelingen en je stapt acht kilometer. Onderweg word je getrakteerd op vier mini-concerten op bijzondere locaties, en op een streekbier of biologisch appelsap.

Merodefestival, 8 tot 12 mei, Beddermolen, Tongerlo, Westerlo, www.merodefestival.be

Duurzame tuin van Eden

Natuurlijk kan je het zonnige weekend dat voorspeld wordt ook in de tuin doorbrengen. Of in andermans tuin. Een florissant idee als die tuin het kasteelpark van Beervelde is! Het landschapspark is 150 jaar aangelegd als uitstalraam voor de Gentse sierteelt. Azalea’s zullen nooit ontbreken op de Tuindagen van Beervelde, maar dit jaar draait de lente-editie van de tuinbeurs vooral om duurzaam tuinieren.

Ongeveer 240 exposanten nemen je mee naar ‘Het Groene Paradijs’. Thuis je eigen tuin van Eden, waar je in harmonie met de natuur kan rondhuppelen, wie droomt daar niet van? Op de Tuindagen ontdek je hoe je je oase van rust en schoonheid combineert met een duurzame levensstijl. Twee showtuinen demonstreren hoe je in je tuin de plaatselijke natuur kan versterken en je ecologische voetafdruk verkleinen. Om je nog meer te inspireren, pakken de exposanten uit met bijzondere planten, decoratie, antiek en allerlei workshops. Kinderanimatie, concerten en streekproducten zorgen voor extra gezelligheid.

Tuindagen van Beervelde. 10 tot 12 mei, Park van Beervelde, Beervelde-Dorp, Lochristi

Schattenjacht aan de Schelde

Ook altijd gezellig bij mooi weer: op de rommelmarkt bijzondere koopjes op de kop tikken. Bekoorlijke brol, charmante brocante of misschien zelfs unieke antiek? Wat je op de rommelmarkt van Left Festival aantreft, is onvoorspelbaar, maar ze is de grootste van Antwerpen en vindt plaats op Linkeroever. Dat had je waarschijnlijk al kunnen opmaken uit de festivalnaam.

Left Festival laat foodtrucks voorrijden, zet springkastelen en een kinderdisco en -theater op en houdt een popfestival met Antwerpse artiesten. Worden op het hoofdpodium verwacht: School is Cool, Laura Tesoro, Slongs dievanongs en deejay Double U, die onder meer op Tomorrowland stond. Overdag is het festivalterrein gratis toegankelijk. Vanaf 17 uur heb je een ticket nodig.

Left Festival, 11 mei, Thonetlaan 133, Linkeroever, Antwerpen

 

 

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!