4 tips voor een Waalse cultuurtrip

Neem een kijkje over de taalgrens en ontdek bruisende of zelfs vurige steden waar cultureel heel wat te beleven valt. Pasar- reporter Gert Corremans selecteert de mooiste expo’s in Luik, Charleroi, Bergen en Namen.

Foto: Filippo Bolognese

4

Luik: private of publieke kunst?

Binnen of buiten? Dat is de kwestie als je op cultuurtrip gaat naar Luik. Neem de trein en je komt door de artistieke poort binnen. Daniel Buren, de Franse kunstenaar die de wereld opvrolijkt met streepjespatronen, heeft het station Luik-Guillemins onder handen genomen. De snoepjeskleuren spatten van de stationskoepel én bewegen mee met zonlicht.

Bij Europa Expo, de museumruimte in het station, kan je naar Extra Muros, een interactieve expo over muren doorheen de geschiedenis. Muren kunnen beschermen en afbakenen, maar ook opsluiten en scheiden, of het canvas vormen waarop activisten en kunstenaars zich uitdrukken. De expo schakelt objecten en kunstwerken uit prestigieuze collecties in om je kijk op muren te verrijken.

In Museum La Boverie mag je binnenkijken bij particuliere kunstverzamelaars uit het Luikse. Zij lenen voor het eerst werken uit voor een expo over private kunstverzamelingen. Noem Private Views gerust een alternatief hedendaags museum, met zelden getoonde werken van grootheden als Marlene Dumas, Pierre Alechinsky en Niki de Saint Phalle. De verzamelaars komen uit alle lagen van de bevolking en legden hun collecties aan met geduld, passie en een vleugje eigenzinnigheid.

23 april tot 1 oktober, Europa Expo, Station Luik-Guillemins

Charleroi: bij ons in Noord-Korea

In het Musée de la Photographie lopen meestal vijf tijdelijke expo’s tegelijkertijd. Aan ruimte geen gebrek in het grootste fotografiemuseum van Europa, dat gevestigd is in het oude karmelietenklooster van Mont-sur-Marchienne.

Tot 21 mei kan je de huidige expo’s meepikken. Reis naar Noord-Korea met Stephan Gladieu en kijk de bevolking recht in de ogen. De Franse fotograaf portretteerde ‘gewone Noord-Koreanen’ in alledaagse omstandigheden: op het werk, in het pretpark, tijdens een picknick, bij hun huisdokter… Gladieu moest drie jaar onderhandelen om toestemming te krijgen voor zijn fotoreeks en werd tijdens zijn reizen streng gecontroleerd. Hij ontdekte dat Noord-Korea zo weinig ruimte laat voor het individu dat mensen amper familiefoto’s bezitten.

In de reeks War-Toys toont Brian McCarthy oorlogssituaties door de ogen van kinderen. Hij vertrekt van kindertekeningen en gebruikt tweedehandsspeelgoed, van Playmobilfiguurtjes tot poppenhuizen, om hun traumatische belevenissen in beeld te brengen. De Amerikaanse fotograaf richtte de non-profitorganisatie War Toys op, die oorlogskinderen een stem geeft en psychologische bijstand biedt via kunsttherapie.

Tot 21 mei, Musée de la Photographie, Charleroi, www.museephoto.be

Grand-Hornu: futuristische luchtkastelen

In de verbeelding van Michele De Lucchi en zijn designstudio Circle bestaan er ruimtestations op aarde. Ze reiken naar de hemel, zweven boven canyons of koloniseren bergtoppen, en zijn opgetrokken in de meest uiteenlopende materialen, van bamboe tot edelmetaal. Pure sciencefiction?

Op de expo Futuro Gentile krijg je het beminnelijke gezicht te zien dat de toekomst kan krijgen als we onze verbeelding durven te gebruiken. De Lucchi en zijn dertig medewerkers ontwerpen gebouwen, bruggen en interieurobjecten die werkelijkheid worden, maar durven ook te dromen en te experimenteren. Wetenschap en technologie hebben een formidabele vooruitgang geboekt, redeneren ze. Er komen ingewikkelde uitdagingen op de mensheid af, maar je kan de toekomst niet saboteren door de moed te laten zakken of te mompelen dat er geen alternatief is.

Le Grand-Hornu is een toepasselijke locatie voor de expo. De mijngebouwen en de arbeiderswijken getuigen van een visie op arbeid die voor de 19de eeuw vernieuwend was.

Tot 27 augustus, CID Grand-Hornu, Boussu, www.cid-grand-hornu.be

Namen: een landhuis voor Peter Pan

Schilder en karikaturist Félicien Rops schopte in de 19de eeuw tegen heilige huisjes met maatschappijkritische, soms pornografische prenten. Zijn museum in Namen zet graag hedendaagse geestverwanten in de schijnwerpers. Vanaf 26 mei is Peter Depelchin aan de beurt. De expo Hommage aan Pan loopt zowel in het Ropsmuseum zelf als in het feeërieke Kasteel van Thozée in Mettet. Een buitenkansje, want het favoriete landhuis van Félicien Rops is anders alleen op afspraak te bezichtigen.

Peter Depelchin groeide op in Oostende, maar vestigde zich in Brussel. Of de jonge kunstenaar in de geest van Rops werkt? Zijn pentekeningen voeren dieren, mensen, faunen, goden, godinnen en mythische wezens op in tijdloze, vaak erotisch getinte taferelen. Hij plukt elementen uit de kunstgeschiedenis en integreert ze in universele beelden op maat van onze tijd.

26 mei tot 23 september, Félicien Ropsmuseum, Namen, en Kasteel van Thozée, Mettet, www.museerops.be

 

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!