4 x creatief met klassiek

Klassieke muziek heelt, werkt rustgevend, en brengt je in hogere sferen. Het risico dat je eventjes wegdommelt is niet te onderschatten. Daarom selecteert Pasar-reporter Gert Corremans vier originele festivals die je op het puntje van je stoel houden.

4

Brugge: (Re)birth

Idee? Concertgebouw Brugge trapt het cultuurseizoen af met een nieuw festival rond (weder)geboorte: van oerknal tot apocalyps, van baarmoeder tot begrafenis.

Origineel, omdat… de voorstellingen muziek, woord, video, beeldende kunsten combineren. En omdat het festival deel uitmaakt van een vijfjarige cyclus, die vijf fases in het mensenleven aan bod laat komen.

Blikvangers? Kunstenaars en componisten zijn al eeuwen gefascineerd door het begin én einde van alles. Ga op kosmische trip met Haydn en het Brussels Philharmonic in het oratorium Die Schöpfung. Verdwaal in een woud van klanksculpturen met Hans Beckers. Moira confronteert je met drie schikgodinnen uit de Oudheid. Daan Janssens schreef nieuwe muziek, Kurt d’Haeseleer maakte een videofresco, en Catalina Vicens en HERMESensemble vertolken oude muziek van Orlandus Lassus.

10 tot 24 september, Concertgebouw Brugge

Maastricht: Musica Sacra

Idee? Zet de hele stad een weekend lang op stelten met sacrale muziek. Festivalthema dit jaar: Barmhartigheid

Zingt Jubilate, want… je kan kerkmuziek niet breder opvatten dan Musica Sacra. Amenra dat sacrale metal speelt in de Sint-Janskerk? Pech, dat concert is al uitverkocht. Je kan wel nog naar gratis expo’s, film- en theatervoorstellingen, lezingen en uiteraard de meest uiteenlopende concerten.

Hoogtepunten? Op vrijdag openen de gratis kunstexpo’s, met onder meer werk van Joep van Lieshout, spreekt Denker des Vaderlands Marjan Slob over barmhartigheid en geven zangensemble Studium Chorale, oud-speler Driss El Maloumi en cellist Arne Deforce al een voorproefje van hun concerten. (Gratis, maar te reserveren). Tips voor het weekend? Cinema Lumière vertoont de stille film Der Müde Tod van Fritz Lang, begeleid met livemuziek. Göksel Yilmaz en zijn ensemble vertolken spirituele muziek uit Anatolië, meesterverteller Sahand Sahebdivani neemt je mee op tijdreis naar Iran en het Dresdner Kammerchor zingt Schütz en Gabrieli tijdens het slotconcert.

15 tot 17 september, diverse locaties in Maastricht

Antwerpse Kempen: Musica Divina

Idee? Hemelse muziek in de stemmigste abdijen, begijnhoven en kerken van de Kempen. Het festivalmotto Zorgen voor elkaar focust op de helende kracht van muziek.

Een goddelijk genoegen, omdat… het festival een totaalbeleving wordt. Klara-presentatrice Katelijne Boon leidt ieder concert in, en na afloop geniet je van een gulle scheut Kempense gastvrijheid op de gratis receptie. Natuurlijk brengt ook het prachtige religieuze erfgoed je in vervoering.

Hoogtepunten? Van runeliederen tot raga’s, Musica Divina kleurt graag buiten de lijntjes van de klassieke Westerse canon. Dit jaar strikte het festival de Noorse violiste en zangeres Benedicte Maurseth voor haar eerste concert in België. Haar album Hárr, dat traditionele folk versmelt met moderne technologie en veldopnamen, kaapte in 2022 de prestigieuze Nordic Music Price weg. Graindelavoix presenteert zijn nieuwe programma Anthems for doomed youth, dat het gelijknamige oorlogsgedicht van Wilfred Owen koppelt aan 16de- en 17de-eeuwse polyfone muziek. Het festival sluit af met een in memoriam voor componist Wim Henderickx. Klarinettiste Annelien Van Wauwe speelt zijn door yoga geïnspireerd klarinetconcerto én geeft bovendien een gratis muzikale ademmeditatie.

21 september tot 8 oktober, Averbode, Postel, Tongerlo, Geel, Heist-op-den-Berg, Herentals, Mol, Turnhout, Hoogstraten, Lier

Brussel: Next Opera Days

Idee? Ars Musica pakt uit met een nieuw festival voor hedendaagse opera. De tijd staat niet stil voor tenoren en sopranen; jonge componisten pakken opera allesbehalve klassiek aan.

Boek tijdig je ticket, want… je wil kennismaken met de Pocket Opera-beweging. Pocket-opera? Klein is mooi én praktisch en bespaart je de hoge productiekost van klassieke opera’s. Hou de bezetting beperkt, kies voor een minimalistische enscenering, schakel video- of beeldende kunst in.

Hoogtepunten? Het festival stelt drie opera’s voor. Consensus Partium van Alessandro Bosetti en David Christoffel is een gesproken opera voor drie zangeressen en een radio- en verhaalapparaat. Je volgt renaissance-architect Leon Battista Alberti in zijn zoektocht naar de juiste verhoudingen. Clara Olivares schreef met Mary een opera voor sopraan-poppenspeler (!) en kamer- en elektronisch orkest. Mary is Mary Shelley, auteur van Frankenstein. Micromégas tovert een tijdloos sciencefictionverhaal van Voltaire om in een sprookjesopera. Vier componisten, een librettist en een videokunstenaar creëerden deze opera speciaal voor het festival. Het Ensemble Musiques Nouvelles neemt de wereldpremière voor zijn rekening.

4 tot 21 november, Les Brigittines en Théâtre de la Balsamine, Brussel

En verder… pakt ook Gent Festival is in september uit met een levendige concertreeks. Tijdens OdeGand, het openingsfeest, op 16 september volg je muzikale wandel- of vaarroutes door de stad. Als afsluiter bouwt de Nacht van de Verbeelding op 29 september een fantasierijk feest in de musea. 

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!