4 x festivalkoorts

4 minuten leestijd

Zin fantasy- en horrorfilms, West-Afrikaanse muziek, hedendaags klassiek of een vrolijk Balkanfeest in de buitenlucht? Pasarreporter Gert Corremans selecteert vier festivals die je de komende weken niet mag missen.

actua
  • Uitstappen en vakanties

Met lange tanden naar de film

‘Met lange tanden’ betekent overal ‘met frisse tegenzin’, behalve op het Brussels International Fantastic Film Festival – BIFFF voor de vrienden. Ook de 41ste editie eindigt met het roemruchte Vampierenbal (gratis, 22 april). Trek je zondagse cape aan, slijp je hoektanden en doe de ondodendans tot de zon opkomt.

Voor een masterclass in overacting kan je vooraf naar de vertoning van Renfield, een horrorcomedy over pesten op het werk waarvoor Nicholas Cage in de bleke huid kruipt van Vlad Dracula, een bully van een baas. Op het BIFFF neemt het publiek zich niet serieus, maar zie je wel dé cultklassiekers van morgen of zelfs de komende decennia. 

In het programmaluik ‘Smerige Ettertjes’ stelen kinderen de show, niet als onschuldige slachtoffertjes, maar als genadeloze booswichten. ‘Spainkillers’ rolt de rode loper uit voor Spaanse fantasyfilms en verwelkomt regisseur Juan Antonio Bayona als gastvedette.

Minstens even kleurrijk en wonderlijk als de 72 films zijn de randevenementen, van een Bloody Date Night en Bodypaintingshow tot expo’s van kunstenaars gefascineerd door horror, fantasy, monsters en sciencefiction.

BIFFF, 11 tot 23 april, Brussels Expo, Paleis 10, Heizel.

Dromerige harpmuziek

Bespan een kalebas met antilopehuid, monteer een mahoniehouten hals met 21 snaren en je krijgt een kora, de traditionele West-Afrikaanse harp die al minstens sinds de veertiende eeuw bestaat. Families uit Mali, Senegal en de omliggende landen geven de kunst om het instrument te bouwen, stemmen en bespelen sinds generaties door.

Kora Days, een nieuw vierdaags festival bij Bozar, haalt de wereldtop van de kora naar ons land. Tien concerten laten je alle facetten van dit dromerige, warme instrument horen. Bao Sissoko, bijvoorbeeld, komt uit Senegal, maar woont in Brussel, en kan de kora honingzoet laten kabbelen als een klassieke gitaar. Hij schreef speciaal voor het festival een nieuwe compositie en deelt het podium met de beroemde Senegalese zangeres Mamy Kanouté. Zangeres Sona Jobarteh tovert Mark Knopfler-achtige solo’s uit haar kora, maar zingt véél beter dan de frontman van Dire Straits. Zij geeft de eeuwenoude traditie een hedendaags, vrouwelijk gezicht.

Kora Days, 13 tot 16 april, Bozar, Brussel

Bruisende Balkan

Duizend brassbands en fanfares? Balkan Trafik heeft meer in trompetto dan muzikale clichés. Het muziek- en cultuurfestival over de Balkan doet het De Brouckèreplein bruisen zoals Sarajevo tijdens zijn beroemde zomerfestival.

In de namiddag heb je gratis toegang tot het Balkan Village, een vrolijke bazaar met miniconcerten, cultuurexpo’s, eetstandjes en gratis workshops. Durvers kunnen Servische volksdansen aanleren of een initiatie iso-polyfonische zang uit Albanië volgen. Proef wijnen uit Servië, Kroatië, Noord-Macedonië en Slovenië en ontdek waarom de Balkan een gastronomisch kruispunt van culturen is. 

Om 18 uur start het betalende festivalluik met de beste bands uit de regio. Ska, punk, reggae, hiphop, brassband, rock, klezmer, rebetiko, gipsy music… de muziekgenres vliegen je om de oren, gekruid met de pittige spirit van de Balkan.

Balkan Trafik, 28 en 29 april, De Brouckèreplein, Brussel. Ook in Le Delta, Namen, op 27 april.

Lentefris klassiek

Het Antwerp Spring Festival geeft klassieke muziek een lentefrisse twist en koppelt symfonieën, sonates en concerto’s aan genres zoals jazz, fado, chanson of pop. Locatie: het majestueuze binnenplein van de Handelsbeurs. 

Jef Neve opent het festival met de wereldcreatie van The Sinatra Concerto, dag op dag 25 jaar nadat ‘The Voice’ overleed. Zijn concerto voor orkest en piano is opgebouwd rond de beste songs van Frank Sinatra en wordt uitgevoerd door Casco Phil en Neve zelf aan de piano. Het Brugse strijkorkest BRYGGEN brengt Vivaldi’s Vier Seizoenen in de uitgeklede, mediatieve versie van Max Richter en Marco Rodrigues, dé nieuwe fado-sensatie, zingt zijn eigen songs en traditionele Portugese levensliederen. 

Ook bij zijn tweede editie programmeert Antwerp Spring Festival hedendaagse dans. Het Panamese gezelschap COCO brengt twee voorstellingen. ASH gaat over (eeuwige) stilte, 55 over de zoektocht naar identiteit. Het Symfonisch Orkest Opera Ballet Vlaanderen en sopraan Elisa Soster sluiten het festival af met de grootse, romantische Vierde Symfonie van Mahler. Clara Cleymans presenteert de concerten.

Antwerp Spring Festival, 14 tot 21 mei, Handelsbeurs, Antwerpen

 

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer