4 x vrolijke voorjaarsbloeiers

De eerste voorjaarsbloemen ontluiken, het zou binnenkort zomaar eens lente kunnen worden! Pasarreporter Gert Corremans selecteert vier tuin- en bloemenfestivals waar je de winter uit je kleren kan schudden.

Foto: © Japanse Tuin Hasselt

4

La vie en rose

Het leven is zoals kersenbloesems: kortstondig en vergankelijk. Daarom kijken Japanners iedere lente uit naar het kersenbloesemfeest hanami matsuri. Ze picknicken in de parken onder de bloeiende kerselaars en hangen ’s avonds lampionnen in de bomen. In België kan je het leven door een oosterse roze bril bekijken in de Japanse tuin van Hasselt. Meestal ontluiken de bloesems begin april. Tijdens de weekends worden eet- en drankstandjes opgezet en mag je je picknicklaken uitspreiden tussen 225 kerselaars. De Japanse hanami-viering is meer dan duizend jaar oud en heeft ook een maatschappelijke symboliek. Afzonderlijk zijn de bloemetjes kwetsbaar en onopvallend, maar samen doen ze grote schoonheid ontstaan.

Kersenbloesemfestival Hanami, 21 maart tot 30 april, Japanse Tuin, Hasselt

Tuk op tulpen

Lang voor de internetbubbel en de kredietcrisis had je tulpenwaanzin. Verzamelaars en speculanten waren in de jaren 1620 en 1630 zo tuk op tulpen dat de duurste bollen meer kostten dan een Amsterdams grachtenpand. Toen de zeepbel klapte, lieten kwekers hun tulpenvelden vertrappelen om het aanbod te beperken en de prijs te redden. Toestanden die uiteraard ondenkbaar zijn op de twintigste editie van Floralia Brussels. Specialisten uit de bollenwereld komen handmatig 1 miljoen bloemen planten in het kasteelpark van Groot-Bijgaarden. De 500 voorjaarsbloeiers, waaronder 400 tulpensoorten, zijn zorgvuldig geselecteerd, zodat je de hele maand april van de kleurenpracht kan genieten. Je kan zelfs een abonnement nemen om het park in zijn verschillende bloeistadia te zien.

Floralia Brussels, 1 april tot 4 mei, Kasteel van Groot-Bijgaarden

Kersenbloesems en magnolia’s

In het Arboretum Kalmthout zit je goed voor een lentefris en gevarieerd voorjaar. Jelena en Robert De Belder, de grondleggers van het arboretum, plantten zestig jaar geleden de eerste Japanse kerselaars aan. Later introduceerden ze ook nieuwe, eigen selecties. Door de grote variatie aan soorten staan er de hele maand april wel sierkersen – sakura in het Japans – in bloei. De uitgestippelde wandelroute leidt je langs de mooiste exemplaren. Brengt je nog meer in lentestemming: de expo Flower Power van Beatrix Frederix. De Nederlandse kunstenares toont haar fleurigste bloemenschilderijen, onder meer van tulpen. Op 16 april houdt het Arboretum zijn Plantendag. Op zoek naar niet-alledaagse groenten, bijzondere voorjaarsbloeiers, kruiden, kleinfruit, struiken? Struin langs de kramen en doe inspiratie op bij de beste kwekers van België en omstreken.

De kerselaars bloeien, 1 tot 30 april, Arboretum Kalmthout

Tuinieren in stijl

Echte tuiniers wroeten in de aarde, met hun achterwerk naar de hemel gericht, maar volgens de Lifestyle Tuinbeurs kan je je groene hobby ook met flair en elegantie beoefenen. Honderd exposanten stallen de benodigdheden uit, van kekke countrykleding tot het tuinantiek dat je borders en prieeltjes dat vleugje je ne sais quoi geeft. Het Kasteel van Ooidonk, de standingvolle achtergrond van de tuinbeurs, is met gids te bezoeken en in de kasteeltoren en bij kraampjes in het park kan je terecht voor een gezonde hap.

Lifestyle Tuinbeurs, Kasteel Ooidonk, Deinze

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!