4 x zomer in het kasteel
Van een tuinfeest met Rubens tot een melancholische markiezin die komt rondspoken: deze zomer is er heel wat te beleven in de Belgische kastelen. Pasar-reporter Gert Corremans raadt alvast deze festivals en expo’s aan.
- Uitstappen en vakanties
Zemst: feestvieren met Rubens
Vanaf 1 augustus verwelkomt het Rubenskasteel in Zemst voor het eerst bezoekers. Stories Unfold laat je genieten van concerten, gastronomie, ambachtelijke markten, workshops en gezins- en kinderactiviteiten op het 4 hectare grote kasteeldomein. Het Paviljoen wordt het duurzame bezoekerscentrum, dat het festival met de tuinen en de natuur verbindt. Bar 1635 schenkt artisanale biertjes, wijnen en frisdranken en zet streekgebonden gerechten op het overwegend vegetarische menu. Vanaf 18 augustus tot 12 oktober kan je de beeldentuin Neighbours bezoeken. De Gentse kunstenaar Manor Grunewald trommelde binnen- en buitenlandse collega’s op om gedurfde beelden te creëren, in de geest van Rubens. De schilder kocht het kasteel in 1635, liet het verbouwen tot een landgoed in Vlaamse renaissancestijl en bracht er de laatste vijf jaar van zijn leven door.
Stories Unfold, 1 augustus tot 29 oktober, Rubenskasteel, Elewijt (Zemst)
Gaasbeek: meet & greet met de markiezin
Na drie jaar restauratie zwaaien de poorten van het kasteel van Gaasbeek weer open. Net op tijd om de honderdste sterfdag van markiezin Arconati Visconti te herdenken! Ze erfde het vervallen kasteel rond 1890 en toverde het om in een middeleeuwse sprookjesburcht, waar ze kon schuilen voor de moderniteit. Deze zomer komt de melancholische markiezin vriendelijk en artistiek verantwoord spoken in haar kasteel. Theatergezelschap FC Bergman (Marie Vinck, Stef Aerts en Joé Agemans) wekt haar tot leven met de filmische expo Ne mobliez me. In verduisterde kasteelzalen spelen kortfilms waarin een mysterieuze vrouw voortdurend van gedaante wisselt. De theatermakers lieten zich inspireren door oude foto’s, waarop de markiezin verkleed is middeleeuwse page. De expo krijgt in de herfst een vervolg als theatervoorstelling. Première op 30 november in de Bourlaschouwburg.
Ne mobliez me. Tot 5 november, Kasteel van Gaasbeek, Lennik
Alden Biesen: oude muziek, jong talent
Op het Intra Muros Festival luister je in openlucht naar muziek die ouder kan zijn dan de eerbiedwaardige, 800 jaar oude Landcommanderij van Alden Biesen zelf. Het festival geeft jong Belgisch muziektalent de kans om in verschillende constellaties op te treden: solo, met een kamermuziekensemble of geruggensteund door een orkest. Op het menu: early music of oude muziek, van Hildegard van Bingen tot achttiende-eeuwse barok.
Dit jaar is de Brugse mezzosopraan Sterre Decru young artist in residence. Ze laat zich onder meer begeleiden door de even jonge Gentenaar Thomas Langlois, die kan toveren op oude snaarinstrumenten zoals de theorbe en de renaissanceluit. ’s Avonds deelt ze het podium met het befaamde Concerto Köln. Het festival vindt plaats op 5 augustus en zet ook masterclasses en gesprekken met musici op het programma.
Intra Muros Festival, 5 augustus, Landcommanderij Alden Biesen, Bilzen
Thozée: landhuis van de karikaturist
Félicien Rops stamde uit een brave katholieke familie, maar deed niet liever dan pornografische spotprenten tekenen, die de hypocrisie van de samenleving ontmaskerden. Ironisch genoeg hield hij daar een mooie carrière als kunstenaar aan over. Tijdens zijn leven pendelde hij tussen zijn geboortestad Namen en zijn landhuis in Mettet. In dat landhuis, het kasteel van Thozée, loopt deze zomer de expo Hulde aan Pan van Peter Depelchin.
Peter Depelchin (1985) specialiseerde zich in tekenkunst en lithografie en raakte aan de kunstacademie in Gent al gefascineerd door het erotische universum van Rops. Hij bestudeerde middeleeuwse manuscripten en reisde vaak naar Rome, waar hij klassieke schilderijen en sculpturen tekende. Vorig jaar verbleef hij als kunstenaar in het kasteel van Thozée. Tijdens zijn residentie reconstrueerde hij een schilderij van Jacob Jordaens, De sater en de boer. Hij maakte foto’s en schakelde levende modellen in, wat uiteindelijk een tekening op groot formaat opleverde. Op de expo krijg je het resultaat te zien, naast het originele schilderij, dat uitgeleend wordt door het Museum voor Schone Kunsten van Doornik.
Peter Depelchin. Hulde aan Pan. Tot 17 september, Kasteel van Thozée, Mettet