5 bierroutes door de stad

Op een mooie nazomerdag smaakt niets beter dan een streekbier op een terrasje in de stad. Deze bierwandelingen laten je proeven van het lekkerste gerstenat én vertellen het verhaal van oude bierbaronnen en moderne onafhankelijke brouwers.

Tekst Marijn Follebout

4

 

 1. Waterleiding? Bierleiding!
  Beerwalk in Kortrijk, 39 euro per persoon. www.beerwalk.be

  De eerste bierpijpleiding ooit lag in het centrum van Kortrijk, leren we tijdens de Beerwalk in Kortrijk met de bieren van brouwerij Omer Vander Ghinste als leidraad. En in het altijd rustige begijnhof werd vroeger duchtig uitgegaan. De gegidste stadswandeling duurt drie uur en onderweg word je getrakteerd op vijf degustaties. Ideaal voor koppels of kleine vriendengroepen. Je kan de Beerwalk ook boeken in Antwerpen, Brugge, Gent en Mechelen.
   

 2. Zeven cafés op drie kilometer
  Kroegentocht in Sint-Niklaas www.planbier.be

  Onder de noemer ‘Plan Bier’ ontwikkelde Toerisme Oost-Vlaanderen twaalf fietsroutes en negen wandelroutes langs brouwerijen en bierkroegen. De drie kilometer lange Kroegentocht in Sint-Niklaas is de enige stadswandeling in het rijtje. Je komt langs zeven streekbiercafés, geselecteerd door Jan Rumes, voorzitter van de lokale bierclub Tussen Pot en Pint. Je start je wandeling in ’t Stamcaféken, een prachtige bruine kroeg in de Nieuwstraat.
   

 3. Proeven en kaarten
  BierTROEFroute in Turnhout
  Vanaf 4 personen. 10 euro per persoon. Reserveren via toerisme@turnhout.be

  Turnhout creëerde een arrangement waarbij je plaatselijke bieren proeft, een aantal nieuwe kaartspellen leert kennen en ondertussen de mooiste plekjes van de speelkaartenstad ontdekt. Haal de brochure met drie bonnen af op de dienst Toerisme (Grote Markt 44), kies drie cafés en stippel zo je wandeling uit door de stad. In elk café ligt een kaartspel met bijbehorende spelregels klaar.
   

 4. Langs de bedding van de Zenne
  Tournée Zennerale in Brussel
  Download de wandeling via www.uitinbrussel.be

  Van 7 tot 9 september kan je op het plein rond de Beurs in Brussel deelnemen aan bieractiviteiten tijdens het Belgisch Bierweekend. Ideale aanleiding om de Tournée Zennerale te doen, een sublieme gratis wandeling door de Vijfhoek in Brussel langs de bedding van de verdwenen Zenne. Langs deze rivier vestigden brouwers zich vroeger massaal. De doe-het-zelfwandeling laat je kennismaken met brouwers, cafés, monumenten en bierwinkels. Let op, het is geen lusvormige wandeling. Je start op het Beursplein en eindigt op het Fontainasplein.
   

 5. Taart bij je bier
  Circuit de la Bière in Nijvel
  www.tourisme-nivelles.be

  De Waals-Brabantse stad Nijvel ontwikkelde een Circuit de la Bière. De eerder korte wandeling (+/- 2,5 km) doet de wijk Saint-Jacques aan waar vroeger verschillende brouwers actief waren. Nu vind je er vooral veel streekbiercafés. Vergeet er zeker niet de Tarte Al Djote te proeven, de lokale streekspecialiteit van gefermenteerde kaas met peterselie, ui, eieren, boter en djote, het lokale woord voor de bladgroente warmoes.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

 • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
 • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
 • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
 • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
 • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!