5 expotips voor een regenachtige zomerdag

Mysterieuze sculpturen, werk van jonge kunstenaars of een immersieve belevenis vol bubbels en ballonnen? Pasar-reporter Gert Corremans selecteert vijf zomerexpo’s geschikt voor alle leeftijden.

4

Gent: tijdreis naar de nineties

De nieuwe expo 90’s in het Huis van Alijn voert je terug naar het decennium van de flippo’s, VHS-tapes, Buffaloschoenen en megadancings. Nirvana zong unplugged in New York, Friends luierden in de sofa van Central Perk en Kate en Leo waanden zich king of the world op de Titanic. Wat merkwaardig is? Bijna iedereen begrijpt deze referenties, ook wie de nineties niet bewust heeft meegemaakt. Heeft dat onbezorgde decennium, tussen de val van de Berlijnse Muur en 9/11, de culturele bakens uitgezet?

Het Huis van Alijn vult niet alleen museumzalen met herinneringen (de Game Boy! Pokémonkaarten! Wegwerpcamera’s! Michel Montignac! Sabena! VTM kleurt je dag!), maar probeert ook te verklaren waarom de nineties opnieuw tot de verbeelding spreken. Matthieu Graff fotografeerde voor de expo jongeren in nineties-outfits in Gent en Antwerpen. Komt het omdat de jaren negentig het laatste decennium was dat je echt onbereikbaar kon zijn en op reis een vaste telefooncel of fax nodig had om het thuisfront te bereiken?

Tot 21 april 2024, Huis van Alijn, Kraanlei 65, Gent

Leuven: mysterieuze mutanten

Livin’ things, de eerste expo van Huma Bhabha in België, is op maat van M Leuven gemaakt. Bizarre karakters overrompelen de museumzalen. Ze prijken op expressieve, kleurrijke tekeningen of poseren als grillige, verontrustende sculpturen. Wie zijn deze wezens? Mensen, dieren, aliens, mutanten? Afrikaanse totems, mythologische goden, monsters uit horror- en sciencefictionfilms? Of misschien wel innerlijke demonen?

De internationaal gevierde Amerikaans-Pakistaanse kunstenaar laat je de invuloefening zelf maken. Haar karakters hebben geen nationaliteit, gender of identiteit, zegt ze. Ze hinten op thema’s als kolonialisme, oorlog, ontheemding en ecologisch onheil, maar je kan ze niet duidelijk situeren. Juist daarom roepen ze sterke emoties op.

Tot 29 oktober, M Leuven, Vanderkelenstraat 28, Leuven

Genk: jonge, lokale kunstenaars

Tot het einde van de zomervakantie nemen jonge, lokale kunstenaars C-Mine over. Ze verenigen zich onder de naam The Age of Us en pakken eerst en vooral uit met de groepsexpo Wasteland. Na de sluiting van de steenkoolmijnen lag C-Mine er verlaten bij en kampte Limburg met een economische achterstand. Hoe jonge kunstenaars met dat verleden omgaan, en of ze de toekomst rooskleurig inzien, ontdek je op de expo. Je krijgt kleurrijke, soms psychedelische schilderijen te zien, maar ook foto’s, video’s, installaties en textiel.

In augustus komen de kunstenaars twee weken werken en wonen bij C-Mine. Of hun artistieke bootcamp spannende kruisbestuivingen oplevert? Op zaterdag 26 en zondag 27 augustus houden ze een interdisciplinair showcase-weekend met gloednieuwe kunstwerken, performances en installaties.

Tot 27 augustus, C-Mine, Genk

Brussel: bubbels en ballonnen

Bubble Planet Experience is de nieuwe immersieve belevenis bij Tour & Taxis. Elf themakamers dompelen je onder in een interactieve fantasiewereld van bubbels, ballonnen en zeepbellen. Je start met een duik in de onderwaterwereld in de LED-kamer en eindigt met een bezoek aan de bubbelplaneet in de virtualrealitykamer. Tegen dan heb je je laten zakken in een gigantisch ballen, een heteluchtballon bestuurd in de simulator, gemediteerd op een bedje van opblaaswolken en je laten meeslepen door optische illusies in de Infinity Room.

Bubble Planet is bedoeld voor alle leeftijden. Iedere themakamer roept een nieuw droomlandschap op. Exhibition Hub, het Brusselse bedrijf dat de belevenis bedacht, maakte internationaal naam met immersieve expo’s over Klimt en Van Gogh, die ook bij ons te zien waren.

Sinds 20 juli, einddatum nog niet bekend, Tour & Taxis, Picardstraat 13, Brussel.

Antwerpen: spelen in het museum

Museum Spelen, de zomerexpo in het M HKA, is gemaakt door en voor kinderen. Curator Marc Verstappen, de directeur van kunsthuis De Studio, dook met een klasje negenjarigen in de museumcollectie en viste kunstwerken op die tot hun verbeelding spreken. Wat blijkt? Hun keuzes zijn veel gevarieerder dan je zou verwachten. Head to Head, de film waarin acteur Herwig Ilegems dieren diep in de ogen kijkt, fascineert jong én oud. Om pizzabakker-kunstenaar Flourboy, die zijn motorfiets bekleedt met pizzapunten, kan iedereen lachen. Maar het eerste werk dat kinderen kozen, was het broodkruis van René Heyvaert: een eenvoudig kruis gemaakt van broodjes.

Natuurlijk haalden veel speelse en interactieve werken de selectie. Zwier door het museum op de schommel van Kati Heck, speel een partijtje bowling op de bowlingbaan van Dialogist-Kantor of draai een kauwgombal uit de automaat van Christoph Verlinden. In de verpakkingsdozen van Job Koelewijn word je in een levensgrote pop: ideaal om je Kenergy of Barbiepower te testen. Museum Spelen verandert het ernstige museum in een wonderlijke hangplek voor 3 tot 103-jarigen. 

Tot 17 september, M HKA, Antwerpen.

 

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!