5 gezinstips voor de Paasvakantie

Theater voor de kleintjes, circus in openlucht, street art of het traditioneelste paasfeest: Pasar-reporter Gert Corremans selecteert vijf paasvakantietips waar het hele gezin vrolijk van wordt.

Foto: Jules Césure

4

Oostende: The Crystal Ship (vanaf 8 april)

Leuk voor tieners: het street-artparcours The Crystal Ship in Oostende. Ook dit jaar komen er weer muurschilderingen en installaties bij. Twaalf artiesten zakken af naar de stad aan zee om twintig nieuwe kunstwerken te creëren, onder wie internationale toppers als Cleon Peterson (VS), Hera (Duitsland) en Gviiie (Spanje). Je kan ze live aan het werk zien tijdens de eerste week van de paasvakantie. De Belgische artiest Jaune, die muren en gevels opvrolijkt met kleine vuilnismannetjes, opent op 1 april zijn eerste overzichtsexpo in ons land. In zijn pop-upgalerie (Christinastraat 47) schildert hij niet, maar vult hij de ruimte met honderden op hout gestencilde en op maat gezaagde mannetjes. Zin om de street artists te ontmoeten en vragen te stellen? Volg dan het panelgesprek op 6 april bij O.666, het Oostendse centrum voor circulaire economie. Ook fotografe Martha Cooper is van de partij. Ze begon in de jaren 1970 de New Yorkse scène te fotograferen en wordt de archivaris van de street art genoemd.

Antwerpen: MAD Festival (13 tot 16 april)

MAD Festival is een nieuw vierdaags circusfestival voor jong en oud in Antwerpen-Noord. Op het programma: 13 hedendaagse circusvoorstellingen, 25 workshops en 6 muziekoptredens. Vergeet de klassieke clowns, jongleurs of trapezisten, het hedendaagse circus mengt dans, acrobatie, theater, muziek en kunst vrolijk dooreen. RECLAIM van het Waalse gezelschap Théâtre d’un Jour haalt een operazanger naar het circus en Out of the Blue van het Franse duo Frédéri en Sébastien brengt dans-, zwem- en zweefwerk onder water, in een groot aquarium. Niet alle voorstellingen zijn betalend. In Park Spoor Noord en aan het Asiadok geniet je gratis van adembenemend spektakel. Collectif Malunès nodigt je uit om zelf deel te nemen aan een knotsgek, heroïsch en acrobatisch spektakel. Help de acrobaten van Cirque Barbette hun evenwicht te bewaren en trek mee het negen meter hoge Cirkelgewelf recht, waaraan trapezisten door het luchtruim zweven. Kijken, durven én doen is de boodschap.

Asiadok-Westkaai en Park Spoor Noord, Antwerpen

Brussel: Happiness (vanaf 31 maart)

Neurologen ontdekten op hersenscans dat ons brein het gelukshormoon dopamine aanmaakt wanneer we kunst bekijken. De nieuwe immersieve expo Happiness gaat creatief aan de slag met hun inzichten. Resultaat? Een artistiek parcours langs interactieve kamers tjokvol optische illusies en psychedelische patronen. Wist je dat je hersens kleurrijke ronde vormen associëren met grote hoeveelheden fruit? En dat je dan aan rijkdom en overvloed denkt en helemaal tot rust komt? Laat je kans niet ontglippen om dit uit te testen als je humeurige tieners in huis hebt! Met wat geluk is het effect pas dagen later uitgewerkt. Psychiater Dirk De Wachter, die sterk gelooft in de positieve invloed van kunst op onze geestelijke gezondheid, is peter van Happiness.

Plein Publiek, Kunstberg, Brussel, www.happiness-expo.be

Gent: Kindertheaterfestival Klein Festijn (3 tot 7 april)

Theater, dans of muziek voor kinderen hoeft niet kinderachtig te zijn, zelfs niet voor de allerkleinsten. Op Klein Festijn kunnen zelfs baby’s van een half jaar al genieten van een concert. Droom samen met je dreumes weg bij een mengeling van wiegeliedjes en klassieke melodieën. Twee- en driejarigen zingen liedjes, leren mini-viool spelen, dansen met muzikaal speelgoed of zwemmen in een zee van klanken tijdens een show met zeepaardjes, walvissen en klassieke watermuziek. Ook op het toneel wordt hun fantasie geprikkeld door voorstellingen die bij hun leefwereld aansluiten. Acteurs en mimespelers toveren met ladders en tuingereedschap, verdwalen in een niet zo gewone slaapkamer of nemen iedereen mee op junglereis naar Borneo. Ouders betalen op Klein Festijn minder dan hun baby’s, peuters of kleuters, omdat ze er als begeleiders bij zijn, want de voorstellingen zijn op maat van de kinderen gemaakt.

Genk: Paasdagen in Bokrijk (1 tot 16 april)

Beleef een zalige Pasen zoals in de tijd van je (over)grootouders in het Openluchtmuseum Bokrijk. De hele vakantie lang zijn er oude paastradities en -spelletjes te ontdekken, zoals eieren rollen, eierestafette en mastklimmen. Ambachtslieden zoals de herder, de imker en de pottenbakker verklappen de kneepjes van hun vak. Tijdens de weekends kan je ook de vlechter, herborist en smid aan het werk zien. Op de museumboerderij krioelt het van de pasgeboren beestjes: lammetjes en kuikentjes natuurlijk, maar ook kalfjes, konijntjes en biggetjes. Ze behoren tot oude, zeldzame rassen en zijn levend erfgoed. Het hoogtepunt van de Paasdagen is het traditionele paasfeest op paaszondag en -maandag. Raap paaseieren op de paasweides, verf eieren op grootmoeders wijze en geniet van de Living History acteurs, die de paasgebruiken van lang geleden weer tot leven wekken.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!