5 hartverwarmende licht- en vuurfestivals

Licht- of vuurfestivals zijn het beste medicijn tegen een najaarsdipje. Met deze zes tips van Pasar-reporter Gert Corremans kunnen de lange winteravonden niet lang genoeg duren!

4

Licht- en lampenstad

Vanaf het winteruur is het in Eindhoven aftellen naar de nieuwe editie van het GLOW lichtkunstfestival. In de Lampenstad, waar Philips in 1891 zijn eerste gloeilampen produceerde, mag je vernieuwende lichtkunst verwachten. Wat niet synoniem is voor kil, abstract of futuristisch. Technologie rijmt tijdens GLOW weleens op poëzie, en er is altijd ook lichtkunst die je doet lachen, dansen of nadenken over de toekomst.

Voor deze editie laten de lichtkunstenaars zich inspireren door het thema The Beat. Is dat de maat van de muziek, het ritme van de stad of jouw hartslag? Grand Mix van Inook brengt klassieke portretten uit het Rijksmuseum in beweging en laat ze pophits vertolken. Rocken met Rembrandt, meezingen met Van Gogh, dat kan dus op het Wilhelminaplein. Evolution of Life tovert de Emmasingel om in rustgevende tunnel. Projecties en 3D-effecten laten je het ritme van de natuur voelen, van stromend water en groeiende planten tot kloppende harten. De lichtkunstwerken liggen langs een wandelroute van 5 km, die begint bij het Centraal Station.

11 tot 18 november, Centraal Station en centrum Eindhoven, www.gloweindhoven.nl

Draken en eenhoorns

Draken staan in China voor welvaart en rechtvaardigheid, eenhoorns zijn een universeel symbool voor strijdlust, dapperheid en de moed om jezelf te zijn. Deze winter kan je ze voor het eerst samen spotten op het Dragons & Unicorns Lichtfestival in ZOO Planckendael. Na zonsondergang verandert het dierenpark in een fabelachtig toverbos. De zes meter hoge rokende draak is de meest indrukwekkende bewoner. Spuwen rokende draken altijd vuur? Poseren eenhoorns graag voor je selfie of blijven ze liever alleenhoorns? En wat gebeurt er als je lichtgevende elfenvleugels aantrekt? De Chinese kunstenaars van het China Light Festival tekenden een parcours uit langs zestig sculpturen, attracties en speeltuigen voor de kleintjes.

Tot 7 januari, Zoo Planckendael, Leuvensesteenweg 572, Mechelen (Muizen), 

Grote lichtgevende reus

Zin om je te verwarmen aan lichtinstallaties en vuurspektakels? Aan dans, theater, muziek en een dampend glas glühwein? Putteke Winter hult zes provinciale recreatiedomeinen in een magische sprookjessfeer. De Ster in Sint-Niklaas bijt de spits af op 25 november; provinciedomein Huizingen in Beersel komt als laatste aan de beurt op 12 januari.

Op Putteke Winter volg je feeëriek verlichte wandelpaden langs de acts en installaties. Om de drukte te spreiden, wordt er met tijdslots gewerkt. Koop je ticket vooraf online, zeker voor De Schorre in Boom (8 en 9 december) en het Zilvermeer in Mol (15 en 16 december).

In De Schorre, waar Putteke Winter ooit begon als buurtfestival, staan spectaculaire acts op het programma. Vuurperformers zorgen voor een warm welkom. Je kan vuur ook doen branden in een zwevende kubus, zoals de Holograph on fire bewijst. novaYA is de eerste operadiva die de laserharp bespeelt en Grote Willi is de lichtgevende reus van de Landelijke Gilde Wuustwezel. Hij bestaat uit achtduizend ledlichtjes en kan wandelen en bewegen. Of knielen, wat hij tijdens de covidcrisis deed als eerbetoon voor de zorgsector.

Tot 12 januari, zes provinciale recreatiedomeinen, Antwerpen, Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen.

Kasteel in de spotlights

Het 18de-eeuwse kasteel van Ardooie heeft de allure van een klein Versailles. In december dient de elegante, symmetrische gevel als canvas voor een eenmalig lichtspektakel. ’t Veld Verteld dompelt je onder in een fictief kerstverhaal, waarin de streekgeschiedenis verweven is. Projecties, figuranten en geluids- en lichteffecten zorgen voor een meeslepend spektakel. Na afloop kan je nog gezellig nakaarten in de kerstbar op het kasteeldomein, dat in privébezit is en speciaal voor ’t Veld Verteld zijn poorten openzet. Boek tijdig je tickets.

16 tot 27 december, Kasteel van Ardooie, provinciedomein ’t Veld, Ardooie

Lichtkunst zonder woorden

Lichtkunst kan verhalen vertellen, of je zintuigen prikkelen met kleuren, effecten, ritmes en contrasten tussen licht en donker. De Grote Schijn is dat type lichtfestival. Een totaalbeleving zonder thema of woorden, te vergelijken met een abstract schilderij zonder titel. Maar in het Rivierenhof in Deurne wordt dus met licht geschilderd. Bossen, struiken, dreven en waterpartijen dienen als canvas. Het parcours is volledig vernieuwd en leidt je langs indrukwekkende projecties en mysterieuze verrassingen.

Tot 19 november, Provinciaal Groendomein Rivierenhof, Deurne

 

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!