8 expotips voor een dagje Antwerpen
Meer dan één uur cultuur? In Antwerpen kan je deze winter je pret niet op. Grote én kleine musea pakken uit met boeiende expo’s. Pasar-reporter Gert Corremans giet al dat culturele lekkers in een overzicht.
- Uitstappen en vakanties
FOMU: Afrika in Agfacolor
De expo Studio of Life is een wervelende achtbaanrit door de fotografie- en wereldgeschiedenis die maar liefst zes decennia omspant. De man achter de camera is James Barnor (1929), een Ghanese pionier van de fotografie die pas op late leeftijd internationaal doorbrak. Pionier? Jazeker. Barnor opende in 1970 het eerste labo voor kleurenfotografie in Accra. Om zijn vakmanschap te verfijnen, had hij het jaar voordien een opleiding gevolgd bij Agfa-Gevaert in Mortsel. De wereld is kleiner dan je denkt, en door de lens van Barnor blik je terug op onderbelichte episodes uit de wereldgeschiedenis: het verlangen naar onafhankelijkheid in het Ghana van de jaren 1950, de Afrikaanse diaspora in Londen in de jaren 1960, lifestyleportretten voor Afrikaanse modebladen en muziekbands uit de jaren 1980…
Tot 10 maart, FOMU Fotomuseum Antwerpen
Kunsthal Extra City: vrouw achter het weefgetouw
Zin in een expo die het tapijt onder je voeten wegtrekt? Bezoek dan Carpetland. Critical Tapestries bij Kunsthal Extra City. Natuurlijk kleden de tapijten en patchworks die je te zien krijgt, de kerk van het oude Dominicanenklooster heel kleurrijk aan. Maar de textielkunst brengt vooral een maatschappijkritische boodschap. Beknopt samengevat: de vrouw achter het weefgetouw is de tegenpool van de witte, westerse man, en ditmaal bekijk je de wereld door haar ogen. Twaalf hoofdzakelijk vrouwelijke kunstenaars helpen je daarbij. Fátima Rodrigo Gonzales bekritiseert de westerse kijk op Peruviaanse traditionele kledij in een zes meter lang patchwork. Isa do Rosário herinnert je aan de horror van de slavenhandel, die haar voorouders trof. Andere kunstenaars focussen op tradities, technieken, identiteit en de arbeid die de tapijtknoopsters leveren. Tapijten hoeven niet per se mooi te zijn, ze kunnen een krachtig medium zijn waarmee je brandend actuele thema’s aankaart.
Tot 14 april, Kunsthal Extra City
MoMu: onderweg naar de Oscars
In het ModeMuseum vind je twee boeiende expo’s onder één dak. Baloji Augurism dompelt je onder in het magisch realistische universum van rapper, ontwerper en cineast Baloji. Zijn eerste langspeelfilm Augure is de Belgische inzending voor de Oscars. Baloji heeft synesthesie. Klank roept bij bij hem kleur op, kleur kan smaak hebben, enzovoort. Beelden, kostuums, foto’s en filmrekwisieten doen in de MoMu-galerij de grenzen tussen de zintuigen vervagen. Benieuwd? Deze videoclip geeft je een mooi voorproefje.
ECHO. Gehuld in herinnering, de tweede, grotere expo in het MoMu, onderzoekt de intieme band tussen kledij en herinneringen. Drie vrouwen van verschillende generaties laten je in hun garderobe snuffelen: beeldend kunstenaar Louise Bourgeois, choreograaf Anne Teresa De Keersmaeker en modeontwerper Simone Rocha. Wat dragen ze mee uit de verschillende fases van hun leven?
Tot 25 februari (ECHO), tot 16 juni (Baloji), MoMu – ModeMuseum Antwerpen.
M HKA: bevrijdende liefde
Vorig jaar overleed Dorothy Iannone (1933-2022). De Amerikaanse kunstenares woonde en werkte in Berlijn en vierde in haar oeuvre de vrouwelijke seksualiteit en de onconventionele liefde. Ze liet zich inspireren door niet-westerse en boeddhistische kunstwerken en maakte kleurrijke, expliciete afbeeldingen van menselijke lichamen, wat soms tot censuur leidde. Met Liefde is voor altijd, toch? brengt het M HKA een grote overzichtsexpo van haar schilderijen, tekeningen, sculpturen, kunstenaarsboeken, video-installaties en geluidswerken. Iannone wilde niet choqueren, maar emanciperen: ‘Als ik op een of andere manier mensen heb geholpen om dichter bij zichzelf te komen, dan zou dat veel voor me betekenen.’
Tot 21 januari, M HKA
Museum De Reede: geïnspireerd door Gent
Jules De Bruycker (1870-1945) wordt schromelijk onderschat volgens Museum De Reede, dat zich specialiseert in grafische kunst. De expo Jules De Bruycker. Indrukwekkend. zet de meestertekenaar en etser uit Gent terug op het voetstuk waar hij thuis hoort. ‘Ik moet mijn inspiratie van buitenuit krijgen’, zei De Bruycker over zijn werk. Dus observeerde hij het dagelijks leven in zijn geboortestad Gent, waarvoor hij een grenzeloze liefde koesterde. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vluchtte hij naar Londen. Gechoqueerd door het oorlogsgeweld maakte hij indrukwekkende tekeningen en etsen. Daarna keerde hij terug naar Gent, waar hij zijn vertrouwde leefwereld opnieuw met een milde blik bekeek.
Tot 5 februari, Museum De Reede
Nog meer expo’s?
- Krasse koppen, de eerste grote expo in het vernieuwde KMKSA, toont 76 tronies: portretten die grootmeesters als Bruegel, Rubens en Rembrandt maakten van anonieme modellen. Tot 21 januari.
- Zeldzaam en onmisbaar brengt honderd Vlaamse topstukken bijeen in het MAS, van een aardglobe van Mercator en zilverwerk tot beroemde schilderijen van Ensor en Magritte. Tot 25 februari.
- Ook Van crabbelinge tot carton viert de twintigste verjaardag van de Vlaamse topstukkenlijst. Museum Plantin Moretus toont honderd prenten en tekeningen uit de 16de en 17de eeuw, onder meer van Rubens, Bruegel, Jordaens en Van Dyck. Tot 18 februari.