5 kleurrijke festivals in september

Dansen in de stad, met de kinderen van theater genieten in de abdij of een internationale doedelzakcompetitie bijwonen in het kasteel? Pasar-reporter Gert Corremans selecteert vijf festivals waar je deze maanden je ogen uitkijkt.

4

Superhelden bij het theehuis

Tijdens het Manga en Cosplay Festival in Hasselt voelen cosplayers zich als koikarpers in het water. Waar kan je beter je superheldenoutfit showen dan in de grootste Japanse tuin van Europa? Cosplay is afgeleid van costume en play. Japanse geeks kwamen op het idee om zich uit te dossen als hun favoriete personages uit videogames, anime (tekenfilms) en manga (stripverhalen). In de beste kostuums kruipt evenveel aandacht voor detail als in de doorsnee Japanse tuin. Trek zelf je cosplayplunje aan en paradeer over de catwalk of dompel je als toeschouwer onder in een subcultuur die inmiddels de hele wereld fascineert. Registreer je voor de fotopas aan en je kan de cosplayers fotograferen in een authentiek Japans decor. Bij het ceremoniehuis, het theehuis, de zigzagbrug of de waterval is er niets dat verraadt dat je niet in Tokio of Kioto bent.

2 en 3 september, Japanse Tuin, Hasselt

Kinderfeest in de abdij

Toekoer is het familietheaterfestival voor kinderen die niet kunnen stilzitten. De hele namiddag verken je samen de Abdij van Herkenrode. Overal zijn minitheatertjes opgezet waar dansers, acteurs, muzikanten en circusartiesten optreden. Een kinderjury van 8 tot 12-jarigen selecteerde de voorstellingen. De zondag start met een picknick waarbij twee vertellers op verhalen trakteren. Daarna kan je op avontuur met een muzikale tandem, meedoen aan improvisatietoneel, door een theatertuin wandelen, luisteren naar steampunk troubadours, je neervlijen op een vliegend tapijt… Tijdens workshops kunnen de kinderen graffitikunst creëren, hun favoriete circusdiscipline ontdekken of blaasinstrumenten uitproberen. Nagenoeg alle voorstellingen zijn gratis, maar reserveer wel je plekje.

3 september, Abdij van Herkenrode, Hasselt

Dol op doedelzak

Tijdens het Schots Weekend verandert Alden Biesen in Edinburgh Castle. Druilerige regen inbegrepen, als het weer meezit! Op zaterdag bekampen doedelzakfanfares uit heel Europa elkaar tijdens het Pipe Band Championship en laten dansers hun kilts zwaaien tijdens de Highland Dancing Competition. Op zondag tillen en werpen krachtpatsers van de Highland Games belachelijk zware dingen zoals tonnen en palen. Competitief volkje, die Schotten! Je kan ook demonstraties schapendrijven volgen, de kampementen van Schotten en Vikings bezoeken en met de kinderen op zoek gaan naar Mooh de Highlandkoe. Nip van een whisky of het festivalbier in de pub en pendel tussen maar liefst drie podia om de zwierigste folkbands aan het werk te zien. Zin om te kamperen? De Cosy Camping heeft standplaatsen voor tenten en campers en is open van donderdag tot maandag. 

8 tot 10 september, Landcommanderij Alden Biesen, Bilzen

Wie danst daar in het struikgewas?

DANSSTORM is het rondtrekkende festival van de amateurkunstenkoepel Danspunt en zet om de twee jaar een andere stad in beweging. Ditmaal is Mechelen aan de beurt. Trek je dansschoenen aan en waag je aan een initiatie, van hiphop tot tango, van buikdans tot vendelzwaaien. Liever kijken dan doen? Overal in de stad kan je genieten van gratis performances: een anonieme cyberpunkdans, een hulde aan het vrouwelijk lichaam, een ode aan de Dalai Lama. Majoretten trekken door de straten, een brassband bouwt een feestje in het park, dansende vogels ruisen in het struikgewas. Als dat geen kleurrijk, vrolijk weekend wordt!

15 tot 17 september, Kruidtuin, Sint-Mettetuin, winkelstraten, Mechelen

Clown of kosmonaut?

Pepijn Ronaldo is dit jaar de centrale gast op Plein de Cirque, het circusfestival voor jong en oud in Turnhout. Muzikanten, jongleurs, dansers, clowns en acrobaten zakken af naar cultuurcentrum de Warande en Park Begijnveldekens om er openluchtpodia en kleine en grote circustenten op te zetten. Pepijn Ronaldo houdt van humor in het circus en nodigde onder meer Juri The Cosmonaut uit, een Italiaanse voorstelling waarin een clown op ruimtereis gaat. Da Capo is de kroniek van 180 jaar of zeven generaties circus volgens de familie Ronaldo. Marie en Elisa, die ook deel uitmaken van de familie Ronaldo, vrolijken de foodvillage en zomerbar op als overenthousiaste obers. Harvey Cobb combineert stand-up comedy met roze rubberlaarzen in zijn debuut Pink boots & an alcoholic sock puppet. De meeste voorstellingen zijn gratis.

15 tot 17 september, De Warande, Turnhout

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!