5 x circus en spektakel

Fan van circus, acrobatie, straattheater of re-enactment? In augustus heb je feesten en festivals met spektakelwaarde voor het uitkiezen. Pasar-reporter Gert Corremans maakt een selectie.

4

Middeleeuwse ridderfeesten

De Pynnock Ridders van Horst brengen geen circus of theater. Voor de Kasteelfeesten kruipen ze in de huid, of beter maliënkolder, van historische figuren uit de dertiende eeuw. Driest zwaaiend met echte zwaarden gaan ze elkaar te lijf tijdens spectaculaire tornooien. Elegante edelvrouwen zien het met lede ogen aan. Wie mag de burcht managen terwijl mijnheer op oorlogspad trekt? Juist.

Het kasteel van Horst is een sprookjesachtige waterburcht in het Hageland. Het geknipte decor dus voor al dat vrolijke wapengekletter! Koop originele lederwaren op de ambachtenmarkt, laat je betoveren door de magiër, luister naar vertellers, volg de demonstraties schapen drijven. Kinderen kunnen zich in Avonturenland omscholen tot ridders en jonkvrouwen en allerlei uitdagingen aangaan, van een hindernissenparcours en een blotevoetenpad tot een duel met een echte ridder.

13 en 15 augustus, Kasteel van Horst, Horststraat 28, Holsbeek

Straatkunsten in het dorp

Nog één jaar en Chassepierre, een van de oudste straatkunstenfestivals in Europa, viert zijn vijftigste verjaardag. Inmiddels zakten bijna 800.000 bezoekers af naar het kleine, idyllische dorpje aan de Semois, waar het de overige 363 dagen van het jaar muisstil is. Chassepierre ontstond als een volksmuziek- en poëziefestival. De straatkunsten begonnen vanaf de jaren 1980 de show te stelen. Maar het programma is altijd breed gebleven. Circus, theater, acrobatie, humor, dans of muziek: met je dag- of weekendticket stel je zelf jouw programma samen.

Het festival palmt de dorpsstraat en de weides langs de rivier in. Vroege vogels zijn om 6u30 al op de afspraak voor een muzikale meditatie met zanger Bernard Massuir. In de loop van de dag trekt de ganzenfanfare voorbij, draaien acrobaten rondjes in het wiel des doods, toveren spelers met marionetten, paraderen reusachtige papegaaien door de straten… Kinderen kunnen op drakenjacht, grappige monsters en feeën ontmoeten of spelletjes uitproberen die al sinds de middeleeuwen bestaan. De in totaal vijftig voorstellingen zijn zowel op zaterdag als op zondag te bekijken.

19 en 20 augustus, Chassepierre, Florenville

Reuzenrad met hangmatten

Tijdens het laatste weekend van augustus heb je keuze uit twee grote straattheaterfestivals. Cirk! in Aalst spot de nieuwste circustrends- en talenten en nodigt ze uit om hun kunsten te vertonen op de pleinen van Aalst. Alle voorstellingen zijn gratis, op een paar uitzonderingen na.

Het programma wisselt experimentele of intieme voorstellingen af met opzwepende publiekstrekkers. Aanraders? Les P’tits Bras nemen je mee achter de schermen van een barokke circusvoorstelling. Draai een rondje in de Relaxerette, een reuzenrad met hangmatten of laat de kinderen een ritje maken op de rug van Joséphine, de reuzendrakin. De Guinese acrobaten van Amoukanama vertellen het verhaal van een zoektocht naar een betere wereld. Voor Be Flat, dat circus combineert met parkour, moet je een ticket kopen. De nieuwe show geeft iedereen, vanaf 6 jaar, de kans om drummer of acrobaat te zijn.

25 tot 27 augustus, diverse locaties in Aalst

Draken, dinosaurussen en steltlopers

Beveren sluit net als Aalst de zomer af met een internationaal straatkunstenfestival. De Grote Sierk maakt deel uit van het stadsfestival Beverse Feesten, dat ook concerten, deejaysets en een wereldmarkt programmeert.

De walking acts van de Grote Sierk trekken door de straten. Je kan de meest wonderlijke wezens tegen het lijf lopen: dinosaurussen, van ballonnen gemaakte draken of Chevâl, het reusachtige paard van het Franse Compagnie Paris Bénarès. Het gezelschap Afuma uit Togo combineert steltlopen met percussie en Sven Roelants, alias Professor Kazimir, rijdt rond in een rolwagen die klein geluk verspreidt.

Op de vaste locaties kan je je vergapen aan het betere kunst- en vliegwerk, of stunt- en vuurwerk. Majestic Magma jongleert met vuur in een knus vintage decor. Ron Jaluai stapelt Cubes of Wonder op het podium: fluorescerende kubussen van 2 bij 2 meter die baden in rook, laserstralen en mysterieuze klanken. 15Feet6 probeert duizelingwekkende records te breken met behulp van polsstokken en tape. Liever humor of poëzie? De voorstellingen bespelen alle emoties, van ontzag tot ontroering, en betrekken je nauw bij het spektakel. Dat is de charme van circus en straattheater.

25 tot 27 augustus, Oud Atletiekplein, KA/BS De Bever en andere locaties, Beveren

… en ook nog: Reuzen

Je had het nieuws waarschijnlijk al opgevangen: de Reuzen van Royal de Luxe keren tijdens het laatste weekend van de vakantie terug naar Antwerpen. Ditmaal willen ze alle uithoeken van de stad bezichtigen. Grote en Kleine Reus, Oma Reus, Olifant en de Duiker zijn inmiddels vertrouwde gezichten. Het Franse straattheatergezelschap brengt ook zijn nieuwste creatie mee. De buldog Bull Machin ziet er gevaarlijk uit, maar zijn baasje houdt hem aan de leiband. 

25 tot 27 augustus, centrum Antwerpen

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!