5x begijnhoven

2 minuten leestijd

De huisjes van begijnen mogen dan piepklein zijn, vaak waren die alleenstaande godsvruchtige dames groots in hun daden. Elk van de dertien Vlaamse begijnhoven, erkend als werelderfgoed door Unesco, vormt midden in de stad een fascinerende wereld op zich.

reportage
  • Uitstappen en vakanties

Turnhout

De sfeer van weleer

www.begijnhofmuseum.be

Het Poortgebouw schermt het begijnhof af van de drukte in de speelkaartenstad. Vandaag is het een oase van rust rond een driehoekig plein, maar in het verleden kende het begijnhof ook tegenspoed, met branden, pest en plunderingen. De meeste begijnhuisjes zijn bewoond. Naast de barokkerk bevindt zich een charmant museum volgestouwd met eeuwenoude memorabilia van Turnhoutse begijntjes. In de binnentuin klatert een fonteintje.

Hasselt

Hedendaagse kunst
www.z33.be

Kunstencentrum Z33 opent dit voorjaar een nieuwe museumvleugel, een verlengde van het begijnhof in Hasselt. In afwachting kan je in verschillende begijnhuisjes kunstwerken bewonderen. Centraal in het al in de 19e eeuw opgedoekte begijnhof staat de ruïne van de begijnhofkerk. Na een geallieerd bombardement in 1944 werd de kerk niet meer heropgebouwd. Binnenkort wordt in de kerkruïne een spiegelvijver aangelegd.

Dendermonde

Streekbieren in de kijker
www.toerismedendermonde.be

Hoe begijntjes leefden, zie je in de huisjes 11 en 25 in het Sint-Alexiusbegijnhof. Het Museum voor Volkskunde sluit hier mooi op aan. Voor de deur ligt een boomgaard met kruidentuin. Op het gelijkvloers werd een oude herberg heringericht. In Café Santé wordt ode gebracht aan de vele streekbieren uit de Ros Beiaardstad. In de hoogdagen in de 17e eeuw woonden hier 200 begijnen ‘broederlijk’ naast elkaar.

Diest

Boeken en antiek
www.toerismediest.be

Een monumentale barokke poort in de Begijnenstraat geeft toegang tot een dorp midden in de Oranjestad. Je vindt er een kantschool, een begijnmuseum, kunstateliers en een kunstgalerij in het Poortgebouw. In het begijnhuisje in de Heilige Geeststraat 11 huist Xaverius, het Vlaams centrum voor eet- en tafelcultuur. Elke eerste zondag van de maand kan je het centrum vrij bezoeken. Op die dag zijn de vijf straten van het begijnhof gevuld met boeken- en antiekstandjes.

Kortrijk

Beeld van het laatste begijntje
www.begijnhofkortrijk.be

Het Huis van de Grootjuffrouw met zijn dubbele trapgevel valt meteen op in het charmante begijnhof van de Guldensporenstad. Nu huist er een sfeervol koffiehuis. Meer naar links vind je de prachtig gerestaureerde Sint-Annazaal waar een gratis toegankelijk begijnmuseum werd ingericht. In 2013 overleed de 93-jarige Marcella Pattyn. Het laatste begijntje ter wereld kreeg een eigen standbeeld in ‘haar’ begijnhof in Kortrijk.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer