5x op avontuur in het Meerdaalwoud

Het Meerdaalwoud was eeuwenlang het jachtterrein van de hertogen van Arenberg. Nu is het 2000 hectare grote loofbos met zijn holle wegen en mysterieus erfgoed de ideale plek om zuurstof te tanken.

Tekst en foto’s Marijn Follebout

4

De Speelberg aan de Weertsedreef in Sint-Joris-Weert was ooit een ‘salon’, een open plek in het bos waar twee hoofddreven een kruispunt vormden. De dreven werden begin 18e eeuw door de van Arenbergs aangelegd voor een vlotter bosbeheer.

Via de Herculesdreef stappen we over een plateau naar de vijvers van het Zoet Water in de vallei van de Vaalbeek. Hier lag vroeger de heerlijkheid Steenbergen, 200 jaar lang een blinde vlek op de kaart van de van Arenbergs. Tot ze bij een openbare verkoop hun slag thuis haalden en met de aankoop van de heerlijkheid hun eigendommen in het Meerdaalwoud met die in het Heverleebos konden verbinden.

Dorst?

Bij de afdaling naar de visrijke vijvers passeer je de Kapel van Steenbergen. De barokke kapel werd in 1652 opgericht en is onlosmakelijk verbonden met de Mariacultus die toen Vlaanderen beheerste. Aan de voet van de kapel ligt de Minnebron, waar elke dag mensen komen om water te halen. ‘Voor koffie of thee’, zegt Georges die net over de taalgrens woont en hier wekelijks zijn bidon komt vullen. Aan de overkant van het pad staan sierlijke moerascipressen met hun voeten in het water.

Als je de straat oversteekt, om je in het Heverleebos, waar je een pad evenwijdig aan de kamlijn volgt. Hier werden jarenlang beroemde motorcrosswedstrijden georganiseerd. Het piepkleine Vaalbeek ligt er stil bij. We doorkruisen de kleinste deelgemeente van Oud-Heverlee en stappen via een landweg naar een open plateau. Drie reeën glippen nog net het bos in.

Op de bosrechtbank

De lange Prosperdreef brengt ons voorbij het militair domein van Oud-Heverlee. We gaan linksaf in de richting van knooppunt 112 en merken meteen everzwijnsporen op. Het kronkelende bospad brengt je tot bovenop de Tomberg, een prachtige open plek, 102,5 meter boven de zeespiegel. Hier  stonden vroeger stropers en houtdieven terecht.

De beekvalleien worden dieper, de varens groter. Het GSM-bereik valt weg en al wat je hoort, is het geluid van vrolijke bosvogels. De kleuren veranderen naargelang de zon door het dichte bladerdek kan piepen. Nu eens stappen we door holle wegen, dan weer onder een betoverend spektakel van majestueuze eiken en beuken.

Bijna terug aan ons vertrekpunt passeer je nog de natuurlijke speeltuigen van speelbos Everzwijnbad. Een bosbad? Het was nooit zo intens als deze wandeling.

Bekijk de route

Praktisch

  • Afstand: 14,5 km
  • Parking: Speelberg, Weertsedreef 16, Sint-Joris-Weert (Oud-Heverlee)
  • Treinstation van Sint-Joris-Weert op wandelafstand
  • Knooppunten: 108 -> 100 -> 19 -> 18 -> 16 -> 15 -> 604 -> 117 -> 118 -> 120 -> 121 -> 112 -> 111 -> 758 -> 128 -> 129 -> 109 -> 130 -> 131 -> 108
  • Wandelnetwerk Zuid-Dijleland
  • Niet geschikt voor rolstoel en kinderwagen
  • www.natuurenbos.be/meerdaalwoud-en-heverleebos

 

1. Kamperen in het bos

Is hier ergens een camping? In bosjargon worden dat bivakzones genoemd. In het Meerdaalwoud zijn er twee. Dichtbij Zoet Water vind je bivakzone Steenberg (N 50 48.901  E 4 40.474). Op deze open plek in het bos zijn enkele platformen opgericht waarop je je tent kan neerpoten. In een grasvlakte staat een vuurput waar je het ’s avonds gezellig kan maken. Er is ook een bostoilet.

Bivakzone Meerdaal (N 50 47.317  E 4 41.548) vind je in een boomgaard achter de voormalige boswachterswoning. Verspreid in het bos vind je wel meer van die woningen. Vanuit de boomgaard geniet je van een prachtig uitzicht. De gewest (en dus ook taal-)grens loopt langss de bivakzone waardoor de regels voor vuur maken er nogal verwarrend zijn. Hier zet je je tent neer in het gras.

Reserveer je plek op voorhand via www.bivakzone.be

2. Varen op de Dijle

De Dijle stroomt van Houtain-le-val tot in Rumst, waar ze met de Nete verder gaat als de Rupel. Op haar 86 kilometer lange traject passeert de bochtige rivier verschillende natuurgebieden. Een kano- of kayaktocht over een stuk van deze rivier is dan ook één grote ontdekkingstocht. Een populaire vaarroute is die van natuurgebied Doode Bemde tot in het centrum van Leuven. In het natuurgebied kan de stroming best sterk zijn en in het broedseizoen wil je de vogels niet storen, maar de kortere route vanaf aanlegsteiger 4 in Korbeek-Dijle is absoluut de moeite. Je pauzeert aan het Arenbergkasteel om daarna dwars door het bosrijke hertogelijke domein te varen.
Let op: in natuurreservaat Doode Bemde mag je enkel varen met een kano of kayak, in groepen van max. 6 personen.

www.dijlefloats.be

3. Met de gravelbike

Sport Vlaanderen werkt volop een nieuwe MTB-route uit, dwars door het Meerdaalwoud. Tot het die klaar is, kan je je hart ophalen met de Dijleland gravelroute. Het is geen toeval dat deze route aan het Zoet Water in Oud-Heverlee vertrekt waar in 2024 het WK gravel zal zijn. Hoewel de naam het niet doet vermoeden, is dit best een pittige tocht. Met een afstand van 100 kilometer overbrug je niet minder dan 1000 hoogtemeters met hier en daar enkele stevige kuitenbijters. Je fietst over kasseistroken en grindpaden, trekt over open velden en duikt het bos in waar enkele toffe singletracks liggen te wachten.

De route is niet bewegwijzerd. GPX via www.toerismevlaamsbrabant.be

4. Boomklimmen

The Shelter biedt een uitgebreid aanbod aan avontuurlijke bosactiviteiten. Boomklimmen in De Kluis bij Sint-Joris-Weert, bijvoorbeeld. Enkele hoge bomen zijn er uitgerust met klimgrepen. De routes brengen je tot tien meter hoog, de kruingrens. Boomklimmen wordt beschouwd als een alternatief voor rotsklimmen. Het leuke is dat je takken, knopen en gaten in de schors kan gebruiken als hulpmiddelen. Net als bij het rotsklimmen draag je een harnas en word je gezekerd door je partner, die op de grond een oogje in het zeil houdt.

www.theshelter.be

5. De kids? Helemaal opgekikkerd!

Multimoven is een werkwoord. In verschillende bossen in Vlaanderen ontwikkelde Natuur en Bos een Multimovepad, een avonturenwandeling op maat van kinderen. Aan de uitkijktoren van onthaalpoort De Torenvalk start ook zo’n 2 kilometer lang pad, met om de haverklap een uitdaging gemaakt met natuurlijk materiaal. De route trekt door open grasvlakte en het bos en bevat klim- en stappalen, een schommel, een xylofoon, reuzekatapult en evenwichtsbalken. Het parcours is bewegwijzerd met een kikkersymbool.

Onthaalpoort De Torenvalk, Naamsesteenweg 72, Blanden (Oud-Heverlee)

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!