5x pakkende panorama’s

De Col de Haussire (498 m) in de provincie Luxemburg schijnt de lastigste klim van het land voor wielertoeristen. In het Raspaillebos op de Oost-Vlaamse flank van de Bosberg (105 m) bloeien in de lente wilde boshyacinten. Op de Vlooiberg (78 m) in het Hageland staat de iconische Vlooybergtoren. Veel heuvels in ons land bieden meer dan een prachtig uitzicht.

Tekst Marijn Follebout

4

Zwarteberg in regio Heuvelland

Kabelbaan Cordoba zweeft boven de wijngaarden van Entre-Deux-Monts tussen de Baneberg en de Vidaigneberg. Op wandelafstand van die laatste ligt een drukbezochte shoppingstraat. Daarboven torent de Zwarteberg (152 m). De top is natuurgebied, beschermd dankzij de invloed van de lang geleden overleden schrijfster Marguerite Yourcenar die er in de buurt opgroeide. Check het panorama op Frans-Vlaanderen aan wandelknooppunt 99.

www.toerismewesthoek.be

Vaalserberg, bij Gemmenich

In de bossen nabij het Luikse Gemmenich bots je nog vaak op 14de-eeuwse grensstenen. De top van de Vaalserberg (322 m) bevindt zich in Nederland, het hoogste punt van het land. Vlakbij ligt het Drielandenpunt waar België, Nederland en Duitsland elkaar de hand reiken. De Koning Boudewijntoren (50 m) is de hoogste uitkijktoren hier, maar de Wilhelminatoren is met zijn glazen skywalk spectaculairder. Aan de voet ervan ligt een doolhof.

www.gemmenich.be

Berendries, Sint-Maria-Oudenhove

In het natuurgebied Middenloop Zwalm maak je vanuit de Boembekemolen in Brakel prachtige wandelingen. Eén van de hellingen die uit de vallei oprijzen, is de Berendries (98 m). Veel wielertoeristen knijpen halverwege de remmen dicht aan de Stappers Alm, een Zwitserse berghut - zo lijkt het wel. Vlak bij de helling ligt alpacaboerderij Ecosnooze. Eenmaal boven stap je richting wandelknooppunt 39 dwars door enkele tuinen.

www.visitvlaamseardennen.be

Ladderwandeling in Rochehaut

Wie Rochehaut (320 m) aandoet, passeert sowieso het bekende uitkijkpunt. Er ligt niet voor niets een grote parking bij, want iedereen stopt hier. Beneden ligt het dorpje Frahan aan een meander van de Semois. Dit uitkijkpunt werd zelfs erkend als Waals erfgoed. Hier vlakbij, aan de kerk van Rochehaut, start de bekende Ladderwandeling (5,5 km), bewegwijzerd als wandeling 43. Zeker een aanrader voor wie niet bang is van hoogtes.

www.luxembourg-belge.be

Balenberg, Tremelo

Veldkoning Sven Nys kent alle heuvels van het Hageland op zijn duimpje. In het noorden bouwde hij op de flank van de Balenberg (45 m), een heuvel in Baal, zijn Sven Nys Cycling Center uit. Je vindt er fiets- en wandelpaden, een bmx- en trialparcours en een pumptrack. Allemaal gratis te gebruiken. In het belevingscentrum kom je meer te weten over het veldrijden. Het is de ideale uitvalsbasis om de streek te verkennen.

www.sport.be/svennyscyclingcenter

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!