5x Vreemde plaatsnamen

Een coole gemeentenaam is de helft van de citymarketing. Zeg nu zelf: ben jij niet benieuwd om te zien hoe Wortel of Jeuk er nu echt uitzien? Wij bezochten vijf plaatsen met een niet-alledaagse naam waar ook nog wat leuks te beleven valt.

Tekst Marijn Follebout

4

Madonna

Start: Kerk, Klerkenstraat 163, Madonna. Downloaden via www.verhalenvooronderweg.be.

In het West-Vlaamse Langemark-Poelkapelle ligt het gehucht Madonna. Sinds de film Het Varken van Madonna (2011) van Frank Van Passel ook bekend buiten de provinciegrenzen. Tot 1938 heette het gehucht nog Boskanter, maar er was wel een café met de naam Madoine. Een plaatselijke pastoor vroeg de bazin of hij de naam ook mocht gebruiken voor het gehucht. Het iconische ‘Onze-Lieve-Vrouwbeeld’ kwam er pas later. De klankwandeling Wat je nog niet wist van Madonna (7,3 km) is hier zeker een aanrader.

Waterland-Oudeman

Start: Toeristisch infopunt, Dorpsstraat 87, Sint-Laureins.

Waterland-Oudeman is een kleine deelgemeente van Sint-Laureins in het krekengebied van het Oost-Vlaamse Meetjesland. Hiëronymus Lauweryn investeerde begin 16de eeuw in landwinningen dankzij een slim systeem van bedijkingen. Zijn zoon Matthias noemde één van de nieuwe polders ‘Oudemanspolder’ als eerbetoon aan zijn vader. De bewegwijzerde Sentse Vijfdorpenfietsroute (50 km) doet de mooie regio aan. Je passeert de beeldengroep ‘Als de vos de passie preekt’ in de Oudemanskreek.

Grazen

Start: Provinciedomein Het Vinne, Ossenwegstraat 70, Zoutleeuw. Volg fietsknooppunten 48 - 23 - 51 - 21 - 1 - 50 - 4 - 3 - 45 - 46 - 42 - 43 - 22 - 356 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 48

Diep in het Hageland heerst de stilte. Grazen, een deelgemeente van Geetbets, dankt zijn naam aan de vele hooilanden rond het kleine centrum. De Bloesemroute (40 km) trekt dwars door het landelijke dorpje op de grens tussen Vlaams-Brabant en Limburg. Je doet er onder meer de Heilige Annakapel aan, ook bekend als de Piskapel. De heilige Anna wordt namelijk aangeroepen tegen het bedwateren. Let er even op de vernuftige manier hoe je er een kaars moet aansteken.

Wortel

Start: Bezoekerscentrum De Klapekster, Kolonie 41, Wortel. Volg wandelknooppunten (16 km): 1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 57 – 62 – 6 – 76 – 74 – 75 – 95 – 94 – 72 – 65 – 64 – 66 – 67 – 68 – 27 – 30 – 7 – 6 – 2 – 1

Wel meer plaatsnamen in Vlaanderen lijken afgeleid van fruit of groenten. Onder de middelste bult van de provincie Antwerpen ligt Wortel, deelgemeente van Hoogstraten. Wortel zou in het oud-Germaans ‘bos op een hoge oever’ betekenen. De beschermde Landloperskolonie uit de 19de eeuw (waarover je in het vorige nummer van Pasar meer kon lezen) is dé startplek voor prachtige wandelingen door het stiltegebied van het Land van Mark en Merkske op de grens met Nederland. De brede dreven in de bossen rond de Kolonies baden ’s morgens vaak in een mysterieuze nevel.

Jeuk

Instappunt: Het Pachthof, Thewitstraat 8, Borlo. Volg de lusvormige blauw bewegwijzerde route (5,5 km) naar Jeuk.

De Limburgse gemeente Gingelom heeft een patent op grappige namen met Kortijs, Muizen en Jeuk als deelgemeentes. De namen zijn kronkels van vertalingen van oude talen. Jeuk komt van Gaudiacum, wat ‘toebehorend aan Gaudius’ betekent. Gaudius was vermoedelijk een Romeins officier die zich daar na zijn pensioen als eerste vestigde. Vanuit zijn domein groeide Jeuk. In dit deel van Haspengouw staat het eind april, begin mei vol fruitige bloesems. De rivier de Cicindria ontspringt aan het kasteel van Hasselbroek in Jeuk. De door de rivier gevormde vallei vormt een uniek wandelgebied voor jong en oud.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!