De erfenis van de rijkste man van het land

‘Wij zijn een museum van alles’, zegt gids Aline Peremans. Het Koninklijk Museum van Mariemont is  gevuld met schatten die ooit verzameld werden door mijnmagnaat Raoul Warocqué. Het ligt midden in een prachtig park van 45 hectare, het Domein van Mariemont.  

4

Alleen  de ingang van het museum is nog een authentiek deel van het kasteel van de Warocqués, de negentiende-eeuwse mijndynastie die dit domein bewoonde. Het kasteel brandde in 1960 af. Halfweg de jaren ’70 rees hier het modernistische bouwwerk, in de beste traditie van Le Corbusier.

In vlekkeloos Nederlands loodst gids Aline ons door dit bijzondere museum. Mariemont is vernoemd naar Maria van Hongarije; zij was de eigenaresse van het voormalige jachtdomein op de heuvel. In het park zijn de ruïnes zichtbaar van het kasteel van prins Karel van Lotharingen.

De kelderverdieping van het museum vertelt de geschiedenis van het domein en de archeologische vondsten in Henegouwen. Aline wijst een portret aan. ‘Dit hele museum met al zijn topstukken hebben we te danken aan Raoul Warocqué. Hij was een verzamelaar en kocht alles waar hij interesse in had. Tijdens een reis naar China kocht hij de hele inboedel van antiekzaken op. Hij liet zich adviseren door de meest vooraanstaande wetenschappers van het land. Wij zijn geen museum over één onderwerp, wij zijn een museum van alles.’

In deze wetenschappelijke instelling werken een 100-tal medewerkers. ‘Slechts 10 % van de collectie is zichtbaar.’ Op de eerste verdieping gaat het over de oude beschavingen van Egypte, Griekenland, Rome en Azië. We zien een borstbeeld van Cleopatra van wel 5 ton en een Japans theepaviljoen. De fresco’s van een huis vlakbij Pompeï zijn net gerestaureerd.

Praktisch
• Chaussée de Mariemont 100, Morlanwelz
• Elke dag open van 10 tot 18 uur, behalve op maandagen die geen feestdag zijn.
• De algemene collectie is vrij toegankelijk. Toegang tot de tijdelijke tentoonstellingen kost € 8, gratis voor jongeren tussen 0 en 18 jaar. Gratis met de museumpas.
• Reken op 2 uur voor een rondleiding.
•  Op het zomerterras van restaurant La Terrasse de Mariemont heb je een prachtig uitzicht op het park.
• Info: www.musee-mariemont.be

Koop je Museumpas met korting!

Met de Museumpas krijg je voor € 59 een jaar lang toegang tot meer dan 220 Belgische musea; als lid van Pasar krijg je 10% extra korting en betaal je slechts € 53,10. Word lid via www.pasar.be/lidworden en koop je Museumpas via www.pasar.be/museumpas.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!