De Kempische wildernis in

Trefwoord deze maand: groen. Een groen logeeradres, maar vooral heel veel groen om in te verdwalen of je lekker vuil te maken. Mogen niet ontbreken in je koffer: je rubberlaarzen.

 

Tekst Kristien In-‘t-Ven – Foto’s Greetje Van Buggenhout

4

Droom in het bos

Waren jeugdherbergen vroeger veelal iets voor stinkende studenten, dan zijn de nieuwe generatie hostels een heel ander paar mouwen. Iedereen is er welkom, ook families, en ze blinken vaak uit in markante architectuur en een bijdetijdse sfeer. Zo ook hostel Wadi, verscholen in het bos van domein De Hoge Rielen in Kasterlee. Het ontwerp van het Italiaanse architectenbureau Studio Secchi-Vigano trekt een cirkel in het groen, wat voor een organisch gevoel zorgt. Door het vele glas ben je overal omringd door bomen en kwetterende vogels. Trouwens, een wadi is een infiltratiesysteem voor regenwater. Dit hostel heeft dan ook het ecolabel van de Groene Sleutel op zak, een keurmerk voor logeeradressen die zacht zijn voor het milieu. De kamers zijn sober maar comfortabel en voorzien van alle nodige faciliteiten, zoals douche en toilet. Wadi deelt de lakens uit, maar jij moet ze wel zelf op je bed leggen. Goed uitgeslapen? Er wacht je een heel natuurdomein om te ontdekken, met een klimbos, workshops over de natuur, sportvelden en eindeloze bossen.

 

Domein De Hoge Rielen, Molenstraat 62, Kasterlee. Het best te bereiken via Poort Noord. www.dehogerielen.be

Kuier tussen de koniks

In de zanderige rand van Oud-Turnhout strekt zich Landschap De Liereman uit, dat deel uitmaakt van een Europees netwerk van waardevolle natuurgebieden. Je ontdekt er verbazingwekkend veel biodiversiteit: heide, grasland, een glinsterend ven hier en daar, stuifduinen en bossen. De plaatselijke fauna is al even gevarieerd: van grutto, kievit, wulp en tureluur tot buizerd, wespendief en torenvalk. In de vennen houdt de zeldzame rugstreeppad zich schuil. Maar het meest tot de verbeelding spreekt de konik. Dit Poolse paard is familie van de tarpan, het Europese wilde oerpaard. De koniks galopperen hier door de weilanden en zorgen ervoor dat het gras niet te lang wordt. Zes bewegwijzerde wandelpaden – van 1,6 tot 9,2 kilometer – bieden je de kans dit unieke gebied te verkennen.

 

Schuurhovenberg 43, Oud-Turnhout. www.deliereman.be

Balanceer op een boomstam

Zin om een van de mooiste groendomeinen van Antwerpen te ontdekken? Rep je dan naar De Averegten. In deze 100 ha natuurgebied op de grens tussen Hallaar en Itegem vind je alles wat je groene hartje begeert. Om te beginnen zijn er tal van bewegwijzerde wandelingen, een mooie houten speeltuin met terras, een biologisch beheerde boerderij en een speelbos. Maar het leukst van al, tenminste voor de jeugd van tegenwoordig, is natuurspeelplaats Hobbeldonk. Daar is geen spoor te bekennen van voorgevormde speeltuigen. Wat je er dan wel kan doen? Takken verzamelen, met je handen in de grond woelen, vreemde voorwerpen oprapen en in je zak steken, een beek oversteken op wankele boomstammen, dikke klodders modder op je broek krijgen. Dat was vroeger toch heel gewoon?

Boonmarkt 12, Heist-op-den-Berg. http://bit.ly/averegten 
 

Huppel een beek over

Vorig jaar viel ze nog in de prijzen, deze gevarieerde wandeling van zo’n 5,5 km, toen ze de eretitel ‘Wandeling van het jaar’ op zak mocht steken. Natuurpad Lovenhoek laat je de vallei van de Molenbeek verkennen, met houten vlonderpaden, bruggetjes en stapstronken die ervoor zorgen dat je geen natte voeten krijgt. Toch best stevige laarzen aantrekken, want de hele route is onverhard, zoals dat hoort voor een echte wandeltocht. Tip: ergens halverwege de wandeling staat een bankje met uitzicht over de weilanden, dat geknipt is voor een gezellige picknick.

Vertrek aan Pallaaraard 36, Vorselaar. www.kempen.be/route/natuurpad-lovenhoek

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!