De wondere wereld onder water

Als een vis in het water? Zo voelt het niet als je met die zware duikfles op je rug aan de rand van de duiktank naar de diepte staart. Maar na de plons ben je die wereld ver boven je helemaal vergeten. Journalist Bart Claes trok zijn zwemvliezen aan en nam een sprong in het diepe.

4

De duikflessen wegen als lood op mijn rug en daar komt nog een gordel met – tja – loden gewichten rond mijn middel bij. Daar sta ik dan met dertig extra kilo’s aan de rand van een 15 meter diepe duiktank, gevuld met 4,5 miljoen liter glashelder water. En ik ben al geen held in het zwembad.
Nog even de veiligheidsbriefing doorlopen in mijn hoofd. Wat waren de handgebaren om onder water te communiceren? En wat waren de mogelijke gevaren ook alweer? ‘Zwemmen is fysica’, had Franky Cardoen gezegd. De voorzitter van Duikschool Transfo en lid van de Roeselaarse Duikers Klub (RDK) kent er alles van. ‘De Wet van Archimedes is van kracht waardoor je kan blijven zweven in het water. Maar belangrijker voor je veiligheid is de Wet van Boyle-Mariotte.’

Dodelijke druk

Die wet komt op het volgende neer: hoe dieper je gaat, hoe meer druk je zal voelen. Elke tien meter die je daalt, stijgt de druk met 1 bar. Die druk duwt de lucht samen en dat voel je in het water meteen aan je oren. Dat kan je eenvoudig oplossen door in je neus te knijpen en tegelijk wat harder uit te ademen met je mond toe. Gevaarlijker is het voor je longen: als je met goedgevulde longen plots snel zou stijgen zonder te ademen, daalt de druk waardoor de lucht in je longen uitzet en voor flink wat schade kan zorgen. Rustig blijven ademen dus als je stijgt.
Met dit allemaal in mijn hoofd, lijkt de achterwaartse val in de duiktank toch niet zo’n goed idee. Maar de rust en zekerheid die mijn begeleider Patrick Horré uitstraalt en het gemak waarmee hij in het water springt, overtuigen me. Even verstand op nul en daar ga ik. Plons, kopje onder, maar zinken doe ik niet. Daar zorgt de lucht in mijn duikpak voor. Door de ontspanner in mijn mond blijf ik gewoon rustig ademen.

Zweven door het water

Langzaam zwem ik naar de overkant net onder de waterlijn, met soepele beenbewegingen zoals Patrick me aan de rand van de duiktank heeft uitgelegd. Mijn handen hoef ik niet te gebruiken, de voeten doen alles. Onder water gelden er andere regels dan aan de oppervlakte. Het zwemmen gaat verbazend vlot en voor ik het besef, zweef ik drie meter diep in het water. De druk op mijn oren is voelbaar, maar het blaastrucje helpt. Om de haverklap vraagt Patrick of alles oké is – een signaal waarbij je met duim en wijsvinger een rondje maakt – en ik antwoord dat het zo is. Want duiken is tof!

Paniek is de vijand

Ik worstel af en toe met m’n evenwicht als het gewicht van de duikfles me ondersteboven keert. De uitleg over hoe ik de lucht in mijn trimvest waaraan de duikfles hangt kan regelen, is me in de spanning van het moment ontgaan. Tijdens de kalmere zweefmomenten in het water ervaar ik een glimp van de rust die een volleerd duiker ervaart. De stilte, de vrijheid, de wereld ergens ver weg daarboven. ‘Alles verdwijnt boven je als je eenmaal onder bent’, had duiker Eric Bolle me verzekerd, net voor ik het water in ging. Ik snap nu wat hij bedoelt.

Patrick doet teken: we dalen naar vijf meter diepte. Eerst haakt hij me vast aan een boei, zodat ik niet lager kan dan die vijf meter. De druk stijgt alweer maar ik blijf rustig ademen. De grootste vijand onder water is paniek. Dan doe je domme dingen. Rustig blijven, ademen, de druk op je oren opvangen, en alles komt goed. Het halfuur in het water vliegt voorbij en pas als ik opnieuw aan de rand van de duiktank sta, voel ik de vermoeidheid. De initiatie was een bijzondere ervaring en smaakt naar meer. Maar de Oosterschelde of de Rode Zee lijken me nog wat te hoog gegrepen. Of te diep.

Tips van journalist Bart Claes

Duiken is een bijzondere ervaring. Beklemmend en claustrofobisch dacht ik, maar het is net omgekeerd. Eenmaal onder water lijkt de wereld ver weg en je voelt je een avonturier op ontdekking. Zelfs in een duiktank. Hoe moet diepzeeduiken dan voelen?

Ideaal als je…

Eens iets helemaal anders wil uitproberen en niet bang bent van water. Je hoeft echter geen echte waterrat te zijn. Aan schoolslag of crawl heb je niet veel, want onder water gelden andere regels dan aan de oppervlakte.

Beter niet doen…

Als je hartklachten hebt of andere medische problemen die duiken niet mogelijk maken. Om je duikbrevet te halen, moet je eerst een medisch attest kunnen voorleggen.

Kledij

Om te duiken heb je flink wat materiaal nodig: een duikpak, een ontspanner die de luchttoevoer regelt, een duikfles, een reddings- of trimvest, een duikmasker en zwemvliezen. Dat hoef je niet meteen te kopen, want elke duikclub heeft wel huurmateriaal ter beschikking voor een initiatieles.

De grootste duiktank

Ik dook in de duiktank op de site Transfo, een oude elektriciteitscentrale in Zwevegem. De unieke tank werd in 2015 in gebruik genomen als de grootste van Europa. Hij werd gebouwd in een immense stookolietank en heeft een diameter van 20 meter, een diepte van 15 meter en een watercapaciteit van 4,7 miljoen liter. Hij is ingericht met verschillende onderwaterplateaus en uitdagingen. Duiken in een tank is de perfecte tussenstap tussen duiken in een zwembad en duiken in open water. Leuk weetje: op 16 april 2016 vormden 112 duikers in duiktank Transfo de grootste onderwaterpiramide ter wereld.

Initiatieles

Wil je een duikinitiatie volgen in de knapste en grootste duiktank van Europa? Duikschool Transfo zorgt voor materiaal, de veiligheidsbriefing en persoonlijke begeleiding. Een initiatie duurt ongeveer twee uur. Prijs € 95/85 per persoon. Meer informatie? www.duiktank.be
 

Duikbrevet

Duiken kan en mag je niet zomaar overal. Je hebt een brevet nodig. De ervaren duikers van de Roeselaarse Duikers Klub waar ik mee dook, zijn aangesloten bij de West-Vlaamse Vereniging voor Onderwatersport (WEVOS) en de Nederlandstalige Liga voor Onderwateronderzoek en Sport (NELOS). Deze liga organiseert opleidingen en levert een Europees erkend brevet af. Je hebt verschillende recreatieve en sportduikbrevetten, van de beginnende ‘1*duiker’ tot ‘drie*instructeur’.

Je Wildste Westen

Op zoek naar avontuur? Onder de noemer Je Wildste Westen zet de Leiestreek zich op de kaart als de avontuurlijkste streek van het land. Ideaal voor een dag of weekend vol actie en ontspanning met de oude elektriciteitscentrale Transfo als epicentrum. Langs het Kanaal Bossuit-Kortrijk kan je klimmen op de meest uitdagende touwenparcours, paintballen of lasershooten, duiken, fietsen, relaxen en logeren. www.jewildstewesten.be

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!