Eddy Merckx op het erepodium

2 minuten leestijd

De Ronde van Frankrijk neemt dit jaar een Grand Départ extra large in Brussel. Niet één, maar twee dagen strijden de renners om de dagzege in de stad waar Eddy Merckx vijftig jaar geleden zijn eerste gele trui aantrok.

actua
  • Uitstappen en vakanties
  • Fietsen

Eddy Merckx behaalde zijn eerste gele trui in 1969 in Sint-Pieters-Woluwe, vlak bij de kruidenierswinkel van zijn ouders. Een andere Belg, Firmin Lambot, was de eerste eindoverwinnaar die ze droeg in Parijs. De gele trui werd honderd jaar geleden ingevoerd om de leider in het klassement beter te herkennen. België behaalde na Frankrijk de meeste tourzeges, waarvan vijf voor Eddy Merckx.

De Grand Départ viert zijn gele trui en zijn recordkampioen. De hele stad tooit zich in het geel, van Manneken Pis tot een bol van het Atomium. Op de Kunstberg wordt zelfs een triomfboog van fietsen opgetrokken. Amuseer je met workshops en spelletjes in de fanruimte van het Huis van de Tour en bezoek bij Bozar de gratis fototentoonstelling van kunstenaar Jef Geys, die de eerste Tour van Eddy Merckx in beeld bracht. De beste gelegenheid om de renners zelf te zien is de officiële ploegenvoorstelling, op 4 juli vanaf 16 uur op de Grote Markt. De eerste etappe op 6 juli doorkruist Vlaams- en Waals-Brabant en de ploegentijdrit op 7 juli stuurt de renners over brede lanen tussen het Koninklijk Paleis en het Atomium.

Huis van de Tour, De Brouckèreplein, Brussel, www.brusselsgranddepart.com

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer