Eddy Merckx op het erepodium

De Ronde van Frankrijk neemt dit jaar een Grand Départ extra large in Brussel. Niet één, maar twee dagen strijden de renners om de dagzege in de stad waar Eddy Merckx vijftig jaar geleden zijn eerste gele trui aantrok.

Eddy Merckx behaalde zijn eerste gele trui in 1969 in Sint-Pieters-Woluwe, vlak bij de kruidenierswinkel van zijn ouders. Een andere Belg, Firmin Lambot, was de eerste eindoverwinnaar die ze droeg in Parijs. De gele trui werd honderd jaar geleden ingevoerd om de leider in het klassement beter te herkennen. België behaalde na Frankrijk de meeste tourzeges, waarvan vijf voor Eddy Merckx.

De Grand Départ viert zijn gele trui en zijn recordkampioen. De hele stad tooit zich in het geel, van Manneken Pis tot een bol van het Atomium. Op de Kunstberg wordt zelfs een triomfboog van fietsen opgetrokken. Amuseer je met workshops en spelletjes in de fanruimte van het Huis van de Tour en bezoek bij Bozar de gratis fototentoonstelling van kunstenaar Jef Geys, die de eerste Tour van Eddy Merckx in beeld bracht. De beste gelegenheid om de renners zelf te zien is de officiële ploegenvoorstelling, op 4 juli vanaf 16 uur op de Grote Markt. De eerste etappe op 6 juli doorkruist Vlaams- en Waals-Brabant en de ploegentijdrit op 7 juli stuurt de renners over brede lanen tussen het Koninklijk Paleis en het Atomium.

Huis van de Tour, De Brouckèreplein, Brussel, www.brusselsgranddepart.com

4

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!