Gent voor geeks

‘Bent u zeker dat u het Lam Gods niet wilt bezoeken?’ De medewerker van de toeristische dienst lijkt een beetje verbaasd. ‘Ze hebben een nieuwe tentoonstelling’, voegt hij er nog aan toe, maar we zijn hier niet voor de traditionele trekpleisters van Gent. Dit weekend halen we de geek in ons naar boven en ontdekken we wat de universiteitsstad te bieden voor wie méér wil zien dan de Graslei en de Sint-Baafskathedraal. Welkom in Gent… voor geeks.

Tekst Toon Verlinden - Foto’s Siska Vandecasteele

4

De geschiedenisgeek

Gent is nu een bruisende stad, maar vroeger was het een waar economisch wereldwonder. Niet dat arbeiders er toen een vrolijk leven hadden (denk maar aan de film Daens), maar het was wel een periode waarin indrukwekkend  veel industrie werd opgetrokken. Die vergane glorie ontdek je nu bij ‘De Kathedralen van de industrie, een verrassende fietstocht langs magnifieke gebouwen in en rond Gent. Verrassend, want waar vroeger machines stampten en arbeiders hun rug braken, vind je nu prachtige parken, gezellige wijkjes en meertjes omzoomd door groen. Die imposante gebouwen staan er vaak nog, maar de industrie draait niet meer. De fietstocht brengt je snel buiten het stadscentrum en voordat je het goed en wel beseft, kruis je de hele tijd riviertjes en dender je over bruggetjes. Het is hier verrassend groen en de geschiedenis van Gent kruipt in je lijf. En zelfs als geschiedenis of indrukwekkende architectuur je niets zeggen, blijft de afwisselende tocht een aanrader als je eens een andere kant van de stad wil zien. Extra tip: de app van Erfgoed Vlaanderen begeleidt je onderweg met een duidelijk plan, diepgravende uitleg en foto’s van vroeger die je kan vergelijken met de situatie nu.

Is je innerlijke geschiedenis-geek na de fietstocht nog niet verzadigd? Duik dan het Industriemuseum in, waar ze je meenemen in de opkomst en ondergang van de textielfabrieken in Vlaanderen en Gent. Een rijk dat rond 1950 ten einde kwam. Het meest indrukkende stuk in het hele museum is de selfactor, een gigantische spinmachine die kinderhandjes of zelfs hele kinderen kon pletten. Denk weer aan de film Daens... De oude tijd was niet zo plezierig. Het museum heeft ook aandacht voor de drukkunst en de industrie na 1950. Wat na afloop nog het meest blijft hangen, zijn de beklijvende getuigenissen die je via talloze tv-schermpjes kan bekijken en die spreken over zwaar werk, onmenselijke uren en afgerukte haren. Die getuigenissen zijn verbazingwekkend recent: je ziet kwieke vijftigers en zestigers verhalen vertellen die ze zelf meemaakten. Zo oud is die ‘oude tijd’ dan toch nog niet. O ja, nu je hier toch bent: trek zeker naar de vijfde verdieping en kijk naar buiten. Je hebt er een prachtig uitzicht over Gent! Een onwaarschijnlijke puzzel van kleine daken en tuintjes die kriskras in elkaar geschoven lijken. Meer heeft een geschiedenisgeek soms niet nodig om een half uur door een raam te staren...

Meer info: industriemuseum.be

De wetenschapsgeek

Het Gents Universiteitsmuseum (GUM) opende recent de deuren en is goed op weg om een van de grote trekpleisters van de stad te worden. Terecht: met meer dan 400.000 objecten heeft Universiteit Gent de grootste academische erfgoedverzameling van Vlaanderen. Waar zo’n tentoonstelling al snel kan vervallen tot een ongeïnspireerde postzegelverzameling van microscopen en dieren op sterk water, brak curator Marjan Dooms het idee open en ging volop voor de verwondering en de twijfel. En wat blijkt? Het GUM draagt niet voor niets de bijnaam ‘het museum van de twijfel.’ Aan de hand van zeven gigantische thematafels duik je tijdens je bezoek in het hoofd van een wetenschapper. Je botst op vragen als ‘hoe breng je orde in de chaos?’ ‘Hoe gebruik je je verbeelding?’ Of: ‘hoe meet je de dingen?’ Neem je tijd om rond te dwalen. Er zijn een massa mooie objecten, knappe videoboodschappen van onderzoekers en originele ideeën zoals een installatie waarbij mensen iets vertellen over hun onderzoeksdomein aan de hand van het buikvlies van een varken. Absoluut boeiend,  hoe vreemd of vies dat ook mag klinken! Mijn favoriete object van de collectie vind je al op de eerste tafel, bij het thema ‘Chaos’. Het is een klein frame waarin verschillende insecten geprikt werden. De volgorde waarin ze zitten, is niet willekeurig: een van de manieren waarop onderzoekers structuur wilden brengen in de chaotische wereld van insecten, was door ze te sorteren op de volgorde waarop ze op een lijk afkomen. De verzameling in het frame laat duidelijk zien welke beestjes er eerst komen en na hoeveel dagen je specifieke larven of vliegjes mag verwachten. Beetje vreemd, zeg je? Niet echt: het is een techniek die de politie nog steeds gebruikt als ze een lijk vinden. Aan de hand van de insecten op het lichaam kunnen ze bepalen hoe lang het er al ligt. Wonderlijk, toch? Al zou het GUM misschien liever horen dat ik afsloot met: twijfelachtig, toch?

Meer info: gum.gent

De kind-geek

Waar het GUM zich richt op volwassenen en twijfel, is De wereld van Kina één groot paradijs voor kinderen en verwondering. Het is een natuurmuseum dat bestaat uit twee aparte locaties: ‘het huis’ en ‘de tuin’.Ik duik het huis in. In een hagelnieuwe themazone over de zee, wandel je over een digitaal strand. De golven lijken zo echt dat je onbewust een paar stappen achteruit zet als ze eraan komen. Of je daalt er in een nagebouwde duikklok af naar de koraalriffen. Wil je meer? Er is een aardbevingssimulator waar je toch even wankel van op je benen gaat staan, er is een knappe collectie vogels in hun biotoop of een uitgebreide tentoonstelling over seks. Het jongerendeel van die tentoonstelling is geen overigens geen saaie, voorgekauwde bedoening, maar vliegt vol met de voeten vooruit in hun leefwereld. Tot op het punt dat ik er af en toe zelf rode oortjes van krijg... En het is nog lang niet gedaan. Neem een kijkje in het menselijk lichaam, stap in de voetsporen van een geoloog of ontdek dino’s en oermensen: zolang het te maken heeft met de wonderlijke wereld om je heen, kan je het hier binnenstebuiten keren.
De wereld van Kina is in eerste instantie gericht op kinderen, maar ‘volwassenen kunnen hun pap hier ook wel koelen’, drukt iemand van het museum het sappig uit. Dat klopt, al kom ik hier zeker terug met mijn kinderen, die dan ongetwijfeld helemaal uit hun dak gaan.

Meer info: dewereldvankina.stad.gent

De niche-geek

Voor de plantgeek is er Broesse, een tropisch plantencafé: je kan er koffie drinken of tropische planten kopen die wél overleven in je huis. Uitbaters Brent en Celine hebben een uit de hand gelopen interesse voor tropische planten. ‘Bloemen zijn gekweekt om kapot te gaan’, zegt Brent stellig. ‘Planten blijven altijd groen, zeker met het juiste advies.’ Je ziet hier vissen zwemmen tussen de wortels van een moerasplant, zeldzame exemplaren met een stevig prijskaartje, je ziet kleine plantjes die in een mum van tijd uitgroeien tot lianen van enkele meters lang, maar bovenal zie je een stel plantenwinkel-café-uitbaters die leven voor hun passie. Eén ding is zeker: de zuiverste cafélucht van Gent vind je hier.

Meer info:  broesse.be

Voor de boekgeek is er Bookz & Booze. Als je de etalage passeert, weet je even niet goed waar kijken. Je ziet een intrigerende kruising tussen een boekenwinkel en een … slijterij? Gelukkig heeft boekhandelaar Ief Stuyvaert aan een half opgetrokken wenkbrauw genoeg om een gepassioneerd zijn verhaal af te steken. ‘Er zijn een aantal geweldige boekenwinkels in Gent, maar hier gaan we nog een stapje verder.’ Heb je een boek op het oog? Dan zoekt Ief er de juiste drank bij. Of omgekeerd. Een link is er altijd. ‘In veel boeken wordt gezopen’, lacht hij. Dat je wodka serveert bij een Russische roman lijkt logisch, maar Ief linkt ook het populaire Het achtste leven aan een chocolade-gin of schrijver Herman Koch aan de drank Dutch Courage. En hij serveert er telkens nog een goed verhaal bij ook! Het is een plezier om hier rond te dwalen. Goed voor een stevig glas boekpassie.

Meer info: bookznbooze.be

Nog meer  fun-adresjes?

Voor de geekgeek
Wandel binnen in café Comic Sans en laat je overdonderen door de eerste geekbar van België. Flipperkasten, gamerooms en een grote versie van oergame Pong: je speelt het hier allemaal. De muren hangen vol met superhelden en als je graag in een klassieke Star Wars-bar gaat zitten, dan doe je dat hier gewoon. Van Harry Potter tot gekke cocktails, veel geekier dan dit café wordt het niet. Zelfs hun menukaart heeft meer weg van een strip dan van een drankoverzicht. cafecomicsans.be

Voor de natuurgeek

Naast het GUM ligt de botanische tuin. Loop zeker eens door het park of de serres en laat je verbazen door de inventiviteit van de plantenwereld. Je vindt er aronskelken die maar 48 uur bloeien en reuzenwaterlelies. Voor mij zijn de serres vooral het bewijs dat elke geek zijn eigen niche heeft. Ik vind een bezoekje aan de botanische tuin ‘best ok’, maar fotografe Siska vindt zulke serres ‘een van de mooiste plekken op aarde’.

Voor de techgeek

Welkom in The Park Playground: een grote lege hal, een stel vrienden en een set VR-brillen. Meer heb je niet nodig om op zombies te jagen, gijzelaars uit een bank te bevrijden of – als het helemaal spannend mag zijn – K3 te verlossen uit een Egyptische piramide. theparkplayground.com

Voor de sterrengeek.
De ruimte is duizelingwekkend groot. Gelukkig helpt sterrenwacht Armand Pien je op weg met wekelijkse publieksavonden, lezingen, workshops en meer. armandpien.be

Ook nog mee te pikken: De Poort (voor de strip- en comicgeek), De Spelgezel (voor de bordspelgeek), The Outpost (voor de kaart- en PC-gaming geek)

Tip: Als je een weekend in de stad logeert, is een CityCard Gent heel handig. Het kaartje geeft je gratis toegang tot - onder andere - Het Industriemuseum, het GUM en De wereld van Kina. En je maakt gratis gebruik van de fietsverhuur en het openbaar vervoer in de stad.

Meer info: visit.gent.be

Geeky (hartje) Gent

Wil je jouw interesse in wetenschap, technologie en verwondering verder uitleven op evenementen in en rond Gent? Dan kan je hier terecht.

  • FACTS: ‘Het Belgische Comic Con’ en daarmee ook de jaarlijkse hoogmis van popcultuur. Dit is de plek waar mensen verkleed rondlopen als Iron Man en waar je acteurs en artiesten uit je favoriete films, series en games tegen het lijf loopt. Of waar je op de enorme geekmarkt vlot een jaarloon uitgeeft aan een nieuwe verzameling... Gaat door in Flanders Expo Gent. Jaarlijks begin april. facts.be
  • Maker Faire Gent: Het grootste en meest geschifte doe-het-zelf-feest van het land vind je in Gent. Voor makers, knutselaars en mensen met een hart voor techniek en creativiteit. Wordt in chaotische banen geleid door maker en komiek Henk Rijckaert. Jaarlijks eind april. makerfairegent.be
  • Pint of Science Ghent: wetenschappers presenteren hun onderzoek op café. De ideale plek voor diepgang, een informele babbel en, nu ja,… caféwetenschap. Jaarlijks begin mei. pintofscience.be/ghent
  • Dag van de Wetenschap: Eind november zetten alle organisaties die werken rond wetenschap en techniek hun deuren open. Zowel online als op locatie. Doe experimenten, volg lezingen of laat je verbazen door nieuwe ontdekkingen. dagvandewetenschap.be

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!