Kind + museum = topcombinatie!

Kinderen zijn als sponzen: nieuwsgierig verkennen ze de wereld en nemen alles op. Hét museum waar ze heel veel kunnen ontdekken? De wereld van Kina in Gent. Op twee locaties, het Huis en de Tuin, krijgen ze er een natuur- en wetenschapsbad. En pik je zelf ook nog wat op... Wie wil nu niet in een duikboot de diepzee bestuderen?

foto's: © VisitGent 

4

De Sint-Pietersabdij staat in de steigers. Op de binnenkoer van het Huis  wacht Jo Luycx, lid van het educatief team, al. Deze bevlogen gids gaat bijna met pensioen en dat is met gemengde gevoelens. ‘Ons museum zit op de scheidingslijn tussen wetenschap en kunst, twee passies van me. De wetenschappelijke kennis wordt met zoveel zorg gepresenteerd dat het naar het kunstzinnige neigt. Alles wordt in eigen huis bedacht en gemaakt.’
De wereld van Kina zet al sinds zijn ontstaan in 1924 het kind centraal. ‘Wij waren top in Europa. Andere musea behandelden kinderen als quantité négligable. Geleidelijk aan kopieerden ze onze aanpak. Het zette ons ertoe aan onszelf steeds opnieuw uit te vinden. We presenteren zaken die je niet meteen verwacht en als gids serveren we dat met een sausje milieubewustzijn, sociaal denken en filosofie.’
Gelach in de gang. Twee kleuters stormen naar de dinozaal. ‘We slagen erin doelgroepen te bereiken die anderen niet bereiken. Voor blinden hebben we verschillende voelopstellingen en ook voor kleuters hebben we een specifiek aanbod.’

Diorama’s in de vogelzaal
Regelmatig wordt een museumopstelling in een modern jasje gegoten. In de zeezaal rollen de golven je onder een staketsel tegemoet. De zaal met de ‘Evolutie van de mens’ dateert nog van de jaren tachtig. ‘Elke afbeelding is puur handwerk’, zegt Jo. ‘Let op de fijne penseeltrekken bij de chimpansees. Als deze zaal wordt aangepakt, hoop ik dat die prachtige tableaus op de één of andere manier bewaard blijven.’
‘De vogelzaal op de tweede verdieping is mijn favoriete plek. Bij een gidsbeurt neem ik de kinderen mee de trappen op en laat ze dan zogezegd uitblazen op het strand. Elk diorama zet een bepaald type natuur in de kijker. Op de achtergrond hoor je vogelgeluiden. Kinderen zijn een dankbaar publiek. Ze zijn nieuwsgierig en staan open voor veel.’

Praktisch

 • De wereld van Kina: het Huis: Sint-Pietersplein 14, Gent
 • De wereld van Kina: de Tuin: Berouw 55, Gent
 • Parking vlakbij, ook vlot bereikbaar met openbaar vervoer.
 • Open op weekdagen van 9 tot 17 uur en op zon- en feestdagen van 14 tot 17.30 uur.
 • Toegang voor kinderen gratis. Volwassenen betalen € 5,15. Gratis met de museumpas. Met je ticket kan je binnen de zes maanden beide locaties bezoeken.
 • www.dewereldvankina.be

3 x Gent voor mini’s

1. Ridder/prinses in het Gravensteen
Samen geschiedenis maken in het Gravensteen? Doen! Boven op de kantelen heb je een prachtig uitzicht over de binnenstad. Binnen stap je door een doolhof van gangen, trappen en verborgen sluipwegen. Kinderen vanaf acht jaar kunnen het museum ontdekken met de comedy audioguide van Wouter Deprez. Hij loodst je anderhalf uur lang door een wereld van rondtrekkende graven, kruisvaarders en hoofse liefde. Verjaardagen in het Gravensteen zijn al helemaal de max. Samen met maximaal vijftien klasgenootjes duik je in de verkleedkoffer. Verkleed als ridder of prinses verken je het hele kasteel van onder tot boven.
• Sint-Veerleplein 10, Gent. Elke dag open van 10 tot 18 uur. Inkom € 12. www.historischehuizen.stad.gent

2. Waar is Draakje Fosfor?
De Draakje Fosfor – app neemt je gezin mee op wandelspeurtocht door Gent. Draakje Fosfor woont bovenop de toren van het Belfort aan het Sint-Baafsplein. Hij waakt er over Gent. Hoewel het een vriendelijke draak is, kan hij ontzettend slordig zijn. Dus moet jij zin bril helpen zoeken... Onderweg kom je ook heel wat informatie over Gent te weten.
De speurtocht is geschikt voor kinderen van 5 tot 12 jaar oud en duurt ongeveer twee uur. De wandeling start aan het infokantoor van Visit Gent in de Oude Vismijn op het Sint-Veerleplein, aan de overkant van het Gravensteen. Je kan de app gratis downloaden. Bij het Fietspunt onder de bibliotheek de Krook kan je gratis een buggy lenen. Op weekdagen kan dat tussen 9 en 17 uur en in het weekend tussen 9 en 18 uur.
www.visit.gent

3. Plezier op het speelplein
Elk park in het centrum van Gent heeft een speelplein. De grootste is die in de Blaarmeersen bij de Watersportbaan. Daar kan je in de zomer ook zwemmen, kajakken, waterfietsen, vissen en duiken. Er is zelfs een waterspeeltuin met gigantische glijbaan. De ‘gewone’ speeltuin vind je aan de rechterkant van het in de jaren zeventig uitgegraven zoetwatermeer. Ernaast ligt een cool avonturenbos waarbij je via een junglepad op ontdekkingstocht gaat.
Langs de rand van Gent zijn er vijf groenpolen waar vaak ook speelpleinen te vinden zijn. Een mooie is die in de Gentbrugse Meersen. Hier komen Gentenaars graag wandelen en picknicken. Je kan er ook een blotevoetenpad van wel een kilometer lang volgen of volop plezier maken op het grote speelplein nabij de ingang. Ook dieper in het 274 hectare natuurgebied is speelnatuur te vinden. Bovenop het vredesmonument speur je naar de rustig grazende runderen die er vrij rondwandelen. Blaarmeersen, Strandlaan 24, Gent

Koop je Museumpas met korting!

Met de Museumpas krijg je voor € 59 een jaar lang toegang tot meer dan 220 Belgische musea; als lid van Pasar krijg je 10% extra korting en betaal je slechts € 53,10. Word lid via www.pasar.be/lidworden en koop je Museumpas via www.pasar.be/museumpas.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

 • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
 • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
 • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
 • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
 • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!